TBMM'de pankartlı protesto

Haber Giriş : 13 Aralık 2004 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceza İnfaz Kanunu Tasarısı görüşülürken 3 göstericinin pankartlı protestosuna sahne olan TBMM Genel Kurulu, 1996 yılında da benzer bir protestoya sahne olmuştu. Kapatılan 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanan eylemciler, yasadışı terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle 48 yıl hapis cezası almıştı.

Meclis Genel Kurulu'nda bugün yaşanan protestonun bir benzerini yapan 9 öğrenci, Ankara 2 No'lu DGM'de yargılanmıştı. Eylemciler önce yasadışı terör örgütü oluşturma suçundan toplam 96 yıl hapse mahkum olmuştu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, paralı eğitimi protesto eden öğrencilere verilen bu cezayı fazla bularak DGM'nin kararını bozmuştu.

Ankara 2 No'lu DGM, ikinci yargılamada eylemcilerin silahsız terör örgütü üyesi olduklarının tespitini yaparak, verilen cezayı 48 yıla düşürmüştü. Karar bu haliyle kesinleşince, yargılama sürecinde okullarından atılan öğrenciler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuşlardı. AİHM bu yıl Şubat ayında öğrencilerin başvurularını karara bağladı. AİHM, öğrencilerin adil yargılanmadıkları gerekçesiyle Türkiye'yi mahkum etti.

Mahkeme kararında o dönemde DGM heyetinde yer alan askeri hakimin varlığının başlı başına adil yargılanma ilkesine aykırı düştüğüne dikkat çekmişti. Öğrencilerden bir kısmı cezasını çekerken, bazıları da yurtdışına çıkarak siyasi mülteci hakkını aldı. O günden bugüne kadar önce askeri hakim DGM heyetinden çıkarıldı daha sonrada DGM'ler kapatılarak tarih oldu. Kapatılan DGM'lerin yerine kurulan Ağır Ceza Mahkemeleri ise 5190 sayılı yasa kapsamında terör suçlarına bakmaya devam ediyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber