Masterli öğretmenlerin kariyer şansı daha yüksek

Haber Giriş : 14 Aralık 2004 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, 123 bin öğretmene uzmanlık, 61 bin öğretmene de başöğretmenlik şansı tanıyacak. Master yapan öğretmenler sınava girmeden terfi edebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlikte kariyer basamakları ile ilgili yönetmelik çalışmasını son aşamaya getirdi. Yönetmeliğe göre 123 bin öğretmenin uzman, 61 bin öğretmenin de başöğretmen olma şansı bulunuyor. Kariyer sınavını yılda bir defa merkezi sistemle ÖSYM yapacak. Yüksek lisanslı öğretmen, sınava girmeden uzman ya da başöğretmen olabilecek. "Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği" taslağı üzerinde eğitim sendikaları ile uzlaşan MEB, yönetmelik taslağına son şeklini veriyor. Ancak öğretmenlerin uzman veya başöğretmenliğe yükselmesini sağlayacak merkezi sınavda soruların hangi alanlardan seçileceğine ilişkin belirsizlik sürüyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenlere branşlarına göre farklı soruların sorulmasını isterken, ÖSYM bakanlığa bu isteği gerçekleştirmenin mümkün olamayacağını bildirdi. Yönetmelik taslağında, kariyer sınavının yılda bir defa merkezi sistemle ve yazılı test şeklinde ÖSYM'ce yapılacağı bilgisi yer aldı. Sınav konularının Türkçe, Genel Kültür, Pedagojik Formasyon ve Milli Eğitim Mevzuatı içinden seçileceği belirtilirken, bu konuda son sözü Bakan Çelik söyleyecek. Kariyer sınavında 100 puan üzerinden en az 60 puan alanlar başarılı sayılacak. Sınavda başarılı olduğu halde MEB'in belirlediği kontenjana giremeyen öğretmenlerin puanları 3 sınav dönemi geçerli olacak.

Yüksek lisanslılara kolaylık

Bakanlığa bağlı toplam 619 bin 943 öğretmenden yüzde 20'sine karşılık gelen 123 bin 986 öğretmene uzmanlık, yüzde 10'una denk gelen 61 bin 994 öğretmene de başöğretmenlik şansı tanınacak. Kariyer basamaklarında yükselmek isteyen öğretmenlerin merkezi sınavda başarılı olmasının yanısıra, kıdem, hizmet içi eğitim, sicil ve etkinlik bakımından yeterli ölçütleri taşıması gerekecek. Kendi branşında ya da eğitim bilimleri alanında yüksek lisans eğitimi almış öğretmenler kariyer sınavına girmeden uzmanlık ya da başöğretmenlik için başvurabilecek. Masterli öğretmenlerin başvuruları değerlendirilirken, kıdem, hizmet içi eğitim, sicil, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler ölçüt alınacak. Yüksek lisanslı öğretmenlerden alanında en az 7 yıl hizmeti, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında en az 6 kredilik eğitimi olanlar uzmanlık başvurusunda bulunabilecek. Başöğretmenlik için ise en az 8 yıl hizmet gerekecek.

Uzmanlık için sekiz yıl kıdem lazım

Uzmanlık için başvuranlarda en az 8 yıl öğretmenlik yapma şartı aranacak. Yüksek lisansı olan veya KPDS dil sınavında 'C' düzeyinde belgesi olan öğretmende 7 yıl, doktoralı öğretmende 6 yıl kıdem yeterli sayılacak. Başöğretmenliğe ise uzman öğretmenlikte 6 yıl çalışmış olanlar başvurabilecek. Yüksek lisans ve KPDS'de 'C' belgesi olanlarda 5 yıl, doktorası olanlarda 4 yıl çalışma şartı aranacak. Branşlarına göre uzman ya da başöğretmen kontenjanına girecek adayları belirleme yetkisi MEB'de olacak. Özel okullarda görev yapan öğretmenler de kariyer yapabilecek. Ancak bu öğretmenler Bakanlık kadrosundakiler için ayrılan kontenjanlara dahil edilmeyecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber