Türkiye'de 4 milyon böbrek hastası var

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Mart 2009 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İZMİR,

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nefroloji Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ali Başçı, Türkiye'de 4 milyon insanın kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu belirtti.

Türkiye'de milyon nüfus başına 700, toplam nüfusta 50 bin kişinin diyaliz veya böbrek nakliyle yaşamını sürdürdüğünü kaydeden Prof.Dr. Başçı, 4 milyon kişinin ise kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu söyledi. Bunların sayılarının yıllar içerisinde katlanarak arttığını kaydeden Prof. Dr. Başçı, ?Diyaliz giderleri 2 milyar TL'yi bulan boyutuyla kamu sağlık harcamalarının çok önemli bir dilimini teşkil etmektedir. Bu nedenle bu hastalık toplumsal bir nitelik kazanmaktadır? dedi.

Dünyada hızla artan böbrek yetmezliği konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla 12 Mart'ın Uluslararası Nefroloji Derneği, Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu tarafından ?Dünya Böbrek Günü' olarak kutlandığına değinen Prof.Dr. Ali Başçı, ?Böbrekler inanılmaz organlardır. Vücutta çok önemli işlevlerini yitirdiği durumda, son ana kadar bir belirti vermeyebilmektedir. Diyaliz merkezlerinde tedavi gören hastaların yarısından çoğu hastalığını diyalize girmek zorunda kaldıkları gün öğrenebilmişlerdir? diye konuştu.

Böbrek yetersizliğinin ülkemizde ve dünyada artışının en büyük nedeninin hızla artan hipertansiyon ve diyabet hastalığı olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Başçı, ?Bu yıl Dünya Böbrek Günü etkinlikleri için ?tansiyonunu düşük tut, böbreğini koru' sloganı kabul edilmiştir. Çünkü böbrek hastalıkları tansiyon yüksekliği yaptığı gibi tansiyon yüksekliği de böbrek hastalığı yapabilmektedir. Böbreklerin en önemli işlevlerinden biri vücuttaki tuzu tutarak veya atarak veya damarları daraltıcı hormonlar salgılayarak kan basıncını ayarlamaktır. Toplumumuz bireylerinin ölümcül bir hastalık olan hipertansiyondan korunması, gençlerimizin aşırı tuz yeme alışkanlığından kurtarılması gelecekte toplum sağlığımız açısından son derece önemlidir? dedi.

12 Mart Dünya Böbrek Günü etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde saat 10.00'da halka açık ?Hipertansiyon ve Böbrek İlişkisi' konulu panel düzenleneceği de bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber