Nevzat Tarhan'a Hasta Güvenliği Ödülü

Haber Giriş : 06 Mart 2009 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nevzat Tarhan'a Hasta Güvenliği Ödülü

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığında hayata geçirilen Türkiye'nin ilk Nöropsikiyatri Hastanesi olan NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi ödüle layık görüldü.

OHSAD 2009 Hasta Güvenliği İyi Uygulama Ödüllüne Ambulansla Psikiyatrik Hasta Alım ve Nakli konusunda ödüle layık görüldü. İstanbul Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende ödülü alan Prof. Tarhan, bugüne kadar psikiyatri hastalarının ?suçlu' olarak görüldüğüne dikkat çekti ve tüm gayretlerinin bu anlayışı değiştirmek yönünde olduğunu söyledi.

Buradan hareketle Türkiye'de belki de dünya'da ilk ?Psikiyatrik ambülans' kavramı üzerinde düşündüklerinin ve bu ambülansı hizmete soktuklarını söyledi. Törende bir konuşma yapan Psikiyatri Uzmanı Prof. Tarhan içinde yumuşak odası bulunan, bu konuda eğitilmiş bir acil kadro ile ?Acil psikiyatrik vakalara acil çözümler' üretmek ilkesinden hareketle hizmet ürettiklerine dikkat çekti.

Psikiyatrik acil hizmetlerde sınırlı zamanda etkili hizmet verebilmenin önemine dikkat çeken Tarhan, bunun hem hasta hem de hasta yakınları için çok önemli olduğuna dikkat çekti. Hastanın yaşadığı sıkıntının çözülmesi ve varsa hayatı tehdit edici durumun ortadan kaldırılmasının gereğine dikkat çekti. Nevzat Tarhan, kriz durumunun mümkün olduğunca hızlı çözülmesi çoğu defa tedaviye daha iyi cevap verdiğini tespit ettiklerini dile getirdi. Yine mani, psikoz gibi durumlarda acil ve sağlıklı naklin yine önem taşıdığına dikkat çeken Tarhan kendilerinin kurduğu Türkiye'de ilk özel psikiyatri hastanesinde aynı anlayış çerçevesinde demir parmaklıklar yapmadıklarını ve kırılmaz camlar kullandıklarını ve bunun hastalar tarafından çok olumlu görüldüğüne dikkat çekti. Konuşmasını, duygu, düşünce ve davranış bozuklukları ile başvuran hastalarda, şizofreni tanısı ile tedavi görenlerin, intihar riski taşıyan hastaların güvenliği konusu açısından bakıldığında psikiyatrik ambülansın hizmet vermesinin öneminin daha iyi anlaşılacağına dikkat çekti.

Hasta Güvenliği Derneği tarafından "Hasta Güvenliği İçin İnovasyon" ana temasıyla düzenlenen Hasta Güvenliği Ödülleri- 2009'un Jüri Değerlendirme Toplantısında alınan karar şunlar:

1. Hasta Güvenliğine katkı kategorisinde;

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat ARSEL, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa PAÇ, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdal AKALIN, Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı ve Doktorlar Dizisi'nin ödüllendirilmesine karar verilmiştir.

2. Hasta Güvenliği İyi Uygulama kategorisinde;

Nöropsikiyatri İstanbul Hastanesi'nin "Ambulansla Hasta Alımı ve Nakli" ve Denizli Servergazi Devlet Hastanesi'nin "Ventilatör İlişkili Pnömoni Hızının Düşürülmesi" adlı projeleriyle ödüllendirilmesine karar verilmiştir.

3. Jüri Teşvik Ödülü;

Acıbadem Bakırköy Hastanesi "Yatan Hasta Katlarında Gelişen Delici Kesici Alet Yaralanmalarının Azaltılması", Denizli Servergazi Devlet Hastanesi "Acil servise gelen ST yükselmeli Akut Myokard İnfarktüsü teşhisi konan hastalara uygulanan trombolitik tedavinin başlama süresini kısaltmak" adlı projeleri ve Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi'nin Hasta Güvenliği Uygulamaları'na Jüri Teşvik Ödülü verilmesine karar verilmiştir.

Hasta Güvenliği Ödülleri Jüri Üyeleri; Prof. Dr. Haydar SUR, Prof. Dr. Recep ÖZTÜRK, Prof. Dr. Mahmut PAKSOY, Doç. Dr. Aytolan YILDIRIM, Yrd. Doç. Dr. Mustafa TAŞDEMİR, Yrd. Doç. Dr. Nezih VAROL, Marziye ÜSTÜNDAĞ, Dr. Ergün KARAHALLI, Saynur ÇETİNER, Dr. Nezih GÖZÜBÜYÜK, İrfan ONAY, Bilge AYDIN'dan oluştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber