Televizyon izlemek çocuğun başarısını olumsuz etkiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2009 16:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Psikolojik Danışman ve Eğitimci Fatih Kalkınç, saatlerce ders çalışan bir öğrencinin yorgunluğunu atmak için 1 saat televizyon izlemesi halinde bütün emeklerinin boşa gideceğini söyledi. Kalkınç, 0-2 yaş arasında bir çocuğa kesinlikle televizyon seyrettirilmemesini tavsiye etti.

Burdur Özel Orkide Kreş ve Gündüz Bakım Evi tarafından Burdur Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen 'Okul Evde Başlar' konulu konferansta konuşan Dr. Kalkınç, velilerin çocuklarına nasıl davranması gerektiğini anlattı. Çocuğun eğitiminin evde başlayacağını dile getiren Kalkınç, özellikle 0-2 yaş arasının çok önemli olduğuna vurguladı. Çocuklara bu dönemde kesinlikle televizyon seyrettirilmemesi gerektiğini ifade eden Kalkınç, "Çünkü bir saniyede çocuğun hafızası 25 resim karesi görmüş oluyor. Bir hesap yaptığımızda 1 saatte 90 bin, 2 saatte 180 bin fotoğraf hafızasına girmiş oluyor. Bu da çok ciddi hafıza kirliliğine sebep oluyor. 0-2 yaş arasından sonra ise çocuğun televizyon izlenmesi 1,5 saati geçmemeli, aksi takdirde çocuk konsantre sıkıntısı yaşayabilir." şeklinde konuştu.

Özellikle ders çalıştıktan sonra çocukların televizyonun karşısına oturtulmaması gerektiği uyarısında bulunan Kalkınç, "Bir öğrencinin başarılı olması için devamlı olarak akşam yatmadan önce 1 saat ders çalışmalı ve sabah kalkınca da 15 dakika çalıştıklarına göz atmalı. O zaman göreceksiniz ki en az yüzde 20 derslerinde daha başarılı olacaktır." dedi.

Günümüzde anne ve babaların, çocuklarını 7-8 yaşına geldikten sonra eğitmeye başladığını kaydeden Kalkınç, yapılan araştırmalar neticesinde çocuk eğitimine hamilelikten iki yıl önce başlanması gerektiğinin tespit edildiğini vurguladı.

Çocuklara mutlaka yaşlarına uygun görev ve sorumluluk verilmesi gerektiğinin altını çizen Kalkınç, aksi halde gerçek gelişimin asla mümkün olmadığına dikkat çekti. Dr. Kalkınç, çocukların önüne hedefler konulması ve hedefleri aştıkça başarısına göre ödüllendirilmesini istedi. Kalkınç, 4 yaşına kadar çocuğa hayır denilmemesi ve dememek için şartlar oluşturulması gerektiğini belirtti. Kalkınç, aksi halde çocuğun içine kapanık ve çekingen bir karakteri olacağını aktardı.

Kalkınç, "Aynı sınıfta bulunan biri yaramaz, biri akıllı, biri haylaz biri sakin, biri çalışkan, diğeri tembel öğrenciler var. Düşünün ki o sınıfta öğretmen, sınıf, her şey aynı, fakat öğrenciler farklı farklıdır. İşte 'Okul neden evde başlar' sorusunun cevabı burada saklıdır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber