Kafeinle ilgili doğru ve yanlışlar

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 09 Mart 2009 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aylin Yılmaz'ın yazısı

1. Kafein, çikolata, çay, kahve ve kolada bulunur. DOĞRU

2. Kafein dünyada en çok kullanılan uyarıcı ilaçtır. DOĞRU

3. Kafein eczacılardan haplarla alınabilir. Doğru, kafein ağrı kesicilerde ve grip ilaçlarında bulunur.

4. Kafein tüketimi ile kan basıncında ve adrenalin üretiminde artış olur ve kafein adrenal bezler üzerine uyarıcı etki göstererek glikoz intoleransına neden olur. DOĞRU

5. Kafein hemen emilir ve vücutta yaklaşık bir saat kalır. Yanlış, kafein hızla emilmesine ve yaklaşık bir saatte pik yapmasına rağmen, vücutta 212 saat kalabilir.

6. Kafein eğer ilaçla alındıysa vücudu daha geç terk eder. DOĞRU

7. Kahve tüketimi osteoporoz riskini artırabilir. Doğru, fazla kafein tüketimi vücut kalsiyum depolarını tüketir.

8. Kafein diüretiktir (idrar söktürücü), çok fazla tüketimi dehidrasyona neden olur. DOĞRU

9. Kafein kabızlığa neden olabilir. Doğru ve Yanlış, kahve hafif bir laksatif etkiye sahiptir fakat kafeinin diüretik etkisi nedeniyle konstipasyonda (kabızlık) rolü olabilir.

10. Kafein ayılmaya (alkol alımı sonrası) yardım edebilir. Yanlış, kahve diüretik etkisi nedeniyle dehidrasyonu artırarak içki sonucu oluşan sarhoşluğu veya sersemliği kötüleştirir.

11. Çay içimi anemi riskini artırabilir. Doğru, yemekten sonraki bir saat içinde içilen kahve veya çayın demir emilimini % 80 azalttığı gözlemlenmiştir.

12. Kafein sürekli tüketildiğinde alışkanlık, bağımlılık yapar. Bunun anlamı aynı etkiyi görebilmek için daha fazla tüketilmek istenir ve eğer tüketim kesilirse sabahları meydana gelen baş ağrıları, sinirlilik ve konsantrasyon düşüklüğü gibi semptomlar gözlenir. DOĞRU

13. Kafeinsiz kahve, hiç kafein içermeyen kahve demektir. Yanlış, kafeinsiz kahve %0.3' den fazla kafein içermemelidir ve bunun anlamı kafeinsiz kahvede bile az da olsa kafein bulunmaktadır.

14. Kafeinsiz kahve, kuru temizlemede kullanılan kimyasallar kullanılarak yapılır. Doğru, dekafeinizasyon işlemi sırasında metilen klorid veya etil asetat gibi organik çözücüler kullanılmaktadır, bu kimyasallar aynı zamanda boya çıkarıcı, aerosol ve kuru temizleme kimyasallarıdır. Bu kimyasalların kalıntılarının dekafeinize ürünlerde kalabilirliği ile ilgili kaygı lar bulunmaktadır.

15. Çok fazla kahve tüketimi, anksiyete, sinirlilik ve depresyon gibi problemlere neden olabilir. Doğru, bu semptomlar 'kafeinizm'dir.

16. Yetersiz kafein tüketimi, alınganlığa ve konsantrasyon güçlüğüne neden olur. Doğru, bu semptomlar kafein tüketimini bırakma ile oluşan semptomlardan bazılarıdır.

17. Premenstrüal sendroma kafeinsiz bir diyet yardımcı olabilir. Doğru, ayrıca düşük doğurganlığa neden olur günlük 5 kupa kahve tüketiminin doğurganlığı %60 azalttığı gösterilmiştir.

18. Kafein tüketimini bırakma sonucu oluşan semptomların oluşması üç hafta alır. Yanlış, kafein tüketimini bırakma sonucu oluşan semptomların en kötüsü genellikle 35 günün ardından görülür.

19. Kahve lavmanları (enemas) bazen kanser tedavisi için kullanılabilir. DOĞRU

Dr. Gerson 1950'lerde öncülük etmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber