Orman işçisi toplu sözleşmeye kavuştu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2009 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Hak-İş'e bağlı Öz Orman-İş Sendikası ile Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı işletmelerde çalışan 21 bin orman işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalandı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Yüksel İnşaat salonunda düzenlenen imza töreni öncesinde yaptığı konuşmada, iki sendika arasında 5 yıl devam eden yetki mücadelesinin ardından 21 bin orman işçisini kapsayan TİS'in imzalanmasını mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Bütün imkanları zorlayarak işçilere haklarını teslim ettiklerini anlatan Eroğlu, imzalanacak olan TİS'in bakanlığına 102 milyon TL maliyeti olduğunu kaydetti. Eroğlu, işçilerin canı gönülden çalışarak bu maliyeti çok kısa bir süre içerisinde geri kazandıracaklarına inandığını belirtti.

Eroğlu, 1 Ocak 2008'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatıldığını anımsattığı "Ağaçlandırma, Erozyon Kontrolü Seferberliği" kapsamında yapılan çalışmalara değindi. Seferberlik çerçevesinde yapılan eylem planına göre 2008 hedefinin aşıldığını anlatan ve "Herkesi tebrik ediyor kucaklıyorum" diyen Eroğlu, "Tabii ki rakam 463 bin hektar olunca geçmişteki eylem palınındaki hedefi biraz daha büyüttük. 2009'da 500 bin hektar olarak ilan ediyorum. Bunu ilan etmemin sebebi size olan güvenimdir." diye konuştu.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da, söz konusu TİS'in daha önce imzalanabileceğini, 2005 yılından bu yana hukuki bir süreç yaşandığını hatırlattı. Kamuda çalışan 240 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiğine değinen Başesgioğlu, bu sözleşmeleri sosyal diyalog içerisinde ve bugüne kadar kazanılmış haklara da riayet ederek bağıtlamak istediklerini vurguladı.

Beş yıl aradan sonra imzalanan toplu iş sözleşmesi 1 Ocak 2005 - 31 Aralık 2007 dönemini kapsıyor.

Türk-İş ve Hak-İş'e bağlı sendikaların yaklaşık 5 yıldır süren sendikal rekabeti nedeniyle kamudaki 21 bin civarındaki orman işçisinin yapılamayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, Yargıtayın yetkiyi Hak-İş'e bağlı Öz Orman-İş Sendikasına vermesinin ardından yeniden başlamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber