İlköğretim müfettişlerinin özlük hakları yönetmelikle düzenlenemeyecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2009 15:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Anayasa Mahkemesi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun başvurusu üzerine 3797 sayılı Yasa'nın 53. maddesinin, 3.4.1998 günlü, 4359 sayılı Yasa'nın 9. maddesiyle eklenen üçüncü fıkrasını görüştü.

3797'NİN 53'ÜNCÜ MADDESİ

Taşra Teşkilatı

Madde 53 ? Bakanlık, Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanun, Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameler ve İl İdaresi Kanunu hükümlerine uygun olarak taşra teşkilatı kurmaya yetkilidir.

Her ilde ve ilçede bir milli eğitim müdürlüğü bulunur, ilçe milli eğitim müdürlükleri görev ve hizmetleri yürütürken, il milli eğitim müdürlüklerine karşı da sorumludur. İl ve ilçelerin sosyal ve ekonomik gelişme durumları, nufusları ve öğrenci sayıları gözönünde bulundurularak bu müdürlükler farklı tip ve statülerde kurulabilir ve farklı yetkiler verilebilir. İş durumuna ve ihtiyaca göre Bakanlık ana hizmet birimleri, milli eğitim müdürlüklerine bağlı olarak ayrı il ve ilçe birimleri de kurabilir.

(Ek: 3/4/1998 - 4359/9 md.) İl Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı oluşturulur. İlköğretim Müfettişleri en az dört yıl süreli yüksek öğrenimli öğretmenler arasından yarışma sınavı ile yardımcı olarak mesleğe alınırlar. Bu görevde üç yıllık yetişme dönemini takiben yapılacak yeterlik sınavını başaranlar ilköğretim müfettişi kadrolarına atanırlar. İlköğretim müfettişlerinin ve yardımcılarının görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usulü, nitelikleri, yetişme şekli ve atanmalarına ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir. (1)

ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARI

- 3797 sayılı Yasa'nın 53. maddesinin, 3.4.1998 günlü, 4359 sayılı Yasa'nın 9. maddesiyle eklenen üçüncü fıkrasının;
1- Son tümcesinin İPTALİNE,
2- Kalan bölümünün REDDİNE,
3- İPTAL HÜKMÜNÜN, KARARIN RESMÎ GAZETE'DE YAYIMLANMASINDAN BAŞLAYARAK BİR YIL SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE.

- 3797 sayılı Yasa'nın 53. maddesinin, 3.4.1998 günlü, 4359 sayılı Yasa'nın 9. maddesiyle eklenen üçüncü fıkrasının;
1- Son tümcesine ilişkin iptal hükmünün, süre verilerek yürürlüğe girmesinin ertelenmesi nedeniyle bu tümceye yönelik yürürlüğün durdurulması isteminin REDDİNE.
2- Kalan bölümüne yönelik iptal istemleri, 5.3.2009 günlü, E. 2008/3, K. 2009/44 sayılı kararla reddedildiğinden, bu bölüme ilişkin yürürlüklerinin durdurulması isteminin REDDİNE.

DEĞERLENDİRME

Yukarıdaki karara göre, Anayasa Mahkemesi "İlköğretim müfettişlerinin ve yardımcılarının görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usulü, nitelikleri, yetişme şekli ve atanmalarına ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir." şeklindeki ibarenin iptaline karar vermiştir. Buna göre İlköğretim müfettişlerinin ve yardımcılarının görev, yetki vb. hususları kanun ile düzenlenecektir. İptal kararı, Resmi Gazetedeki yayımı müteakip 1 yıl sonra yürürlüğe girecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber