Bakanlık, memurlar.net'i doğruladı. İki yıla bir kademeleri verilecek

2 Aralık 2008 tarihinde yayımladığımız haberde Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, Milli Eğitim Bakanlığının iki yıla bir kademeye ilişkin yazılarına uygun işlem tesis etmediğini belirtmiştik. Bu haberimiz üzerine Aksaray Valiliğinden sitemize iletilen basın açıklamasına göre, müdürlük özlük bölümünde görev alan memurlar hakkında inceleme başlatılmıştı. İnceleme neticesinde bakanlıktan yeniden görüş istenmiş olup bakanlığın hazırladığı görüş yazısı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mart 2009 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Aksaray MEB'in Emirlerine Uymuyor? başlığıyla yayınladığımız haberde Aksaray Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün iki yılda bir kademe ilerlemesine ilişkin bakanlık emirlerine uygulamadığını gündeme getirmiştik.

Haberin yayınlanmasına müteakip Aksaray Valiliği aracılığıyla sitemize gönderilen basın açıklamasını ?Haberimiz Üzerine İki Müfettiş Görevlendirildi? başlığıyla gündeme getirmiştik. Basın açıklamasında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün özlük bölümü çalışanları hakkında soruşturma başlatıldığı gündeme getirilmişti.

Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün görevlendirdiği müfettişler soruşturma sonucunda hazırladıkları rapor üzerine tekrardan bakanlıktan görüş istenmiş olup bu görüşe müteakip Milli Eğitim Bakanlığı 13.02.2009 tarihinde tekrardan kademe ilerlemesinin verilmesine yönelik görüş belirtmiştir.

Bakanlıktan gönderilen 13.02.2009 tarih ve 17259 sayılı yazıda;

?Memurlar Net. İsimli internet sitesinde; iliniz hakkında yayımlanan; "Aksaray MEB'nın Emirlerine Uymuyor" başlıklı haber üzerine, iliniz İlköğretim Müfettişlerince gerekli inceleme yaptırılarak, sonucunda düzenlenen inceleme raporu ve iliniz Merkez Sultanhanı Yunus Emre İlköğretim Okulu öğretmeni Nazın ÖZCAN'ın açmış olduğu idari dava sonucunda ilgi (b) karar ile davanın reddine karar verildiğinden bahisle; ilinizde görev yapmakta olan personel bakımından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 64'üncü maddesinin son fıkrasının uygulanmasında Bakanlığımız görüşüne ihtiyaç duyulduğuna ilişkin ilgi (a) yazı ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği gibi, iliniz 11/06/2000 tarih ve 24076 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ilgi (f) Yönetmelik ekinde yer alan (EK?1) sayılı Hizmet Bölgeleri Çizelgesinde ikinci hizmet bölgesi illeri arasında yer almakta iken, 04/03/2006 tarih ve 26098 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ilgi (e) Yönetmelik ile bu kapsamdan çıkartılmıştır.

Ancak, ilgi (e) Yönetmeliğin Geçici 3'üncü maddesinde; "Bu Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan Yönetmelik kapsamında zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerine dâhil illerde zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamak üzere görevli bulunan öğretmenlerin zorunlu çalışma süreleri bakımından kazanılmış hakları saklıdır" hükmüne yer verilerek, bu durumda bulunanların kazanılmış hakları korunmuştur.

Kanunların asıl maddeleri; aksine bir hüküm olmadıkça yürürlüğe girdiği tarihten itibaren meydana gelen olay ve durumlar için uygulanmakta iken, Geçici Maddeleri; Kanunun getirdiği yeni hükümlerin, kanunun hüküm ifade ettiği kesimine ne şekilde ve nasıl etki edeceği ile bu etkileşim süresinde takip edilecek yolu belirlediği bilinmektedir.

Bu çerçevede; ilgi (e) Yönetmeliğin Geçici 3'üncü maddesi hükmünün kimleri etkileyeceği ve bu süreçte işlemlerin nasıl sürdürüleceği hususunda ilgi (d) yazımız ile valiliklere açıklama yapılmış olup, bu yazımızın 3'üncü maddesinde; "ilgi (a) Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 2'nci hizmet bölgelerindeki illerde (ilk atama, özür durumuna bağlı olarak atananlar dâhil) zorunlu çalışma yükümlülüğünü ifa etmekte iken, ilgi (a) Yönetmelikle görev yaptıkları illerin l'inci hizmet bölgesine alınanlar, 04/03/2006 tarihinden sonra bu illerde kaldıkları sürece bu illerde geçen hizmet süreleri zorunlu çalışma yükümlülüğünden sayılacaktır." ifadesine yer verilmiştir.

Kalkınmada birinci derecede öncelikli iller arasında yer almakta olan ilinizde; yukarıda yer verilen hüküm çerçevesinde zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmekte bulunanların, başarılı geçen her iki yılına (ilgi (g) Genel Tebliğ hükümleri çerçevesinde) karşı aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere ayrıca bir kademe ilerlemesi sağlanmasına ilinizde de devam edilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Diğer taraftan, idare mahkemelerince kişiler aleyhine yâda lehine verilen yargı kararlan kişiye münhasır olup, genelleştirilerek uygulanmasına imkân bulunmadığından, benzer bir olaya ilişkin örnek karar emsal alınarak iliniz emrinde görev yapmakta olan diğer personel hakkında bu karar doğrultusunda işlem yapılması mümkün olamayacaktır.

Söz konusu fıkra hükmünün uygulanmasına ilişkin olarak; 04/03/2005 tarih ve 15473 sayılı, 15/07/2005 tarih ve 43876 sayılı, 01/12/2005 tarih ve 72846 sayılı, 08/09/2008 tarih ve 77340 sayılı, 31/07/2008 tarih ve 59236 sayılı yazılarımız ile münhasıran Valiliğinize, ilgi (c,d) genel yazılarımız ile de 81 il valiliğine açıklama yapılmıştır.

Kaldı ki, http://personel.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmış olan "İNTİBAK" bülteninde konu detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Bu nedenle mevzuat düzenlemelerinin ve buna ilişkin diğer idari metinlerin birbiriyle bağlantı kurularak, sağlıklı bir şekilde incelenmesi konunun daha iyi anlaşılmasında etkili olacaktır.?

Açıklamalarında bulunulmuştur.

Bu açıklamalara göre; 11.06.2000 ile 04.03.2006 tarihleri arasında, Aksaray, Amasya, Bartın, Çorum, Gaziantep, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Osmaniye, Samsun, Sinop, Trabzon ve Zonguldak illerine 11.06.2000 tarihinden sonra MEB tarafından atanması şartıyla, atanan ve atama şekli veya türü ( kur'a, rotasyon, istek, özür hali, ilk atama, yeniden atama vb.) her ne olursa olsun, mecburi hizmet diğer bir ifadeyle zorunlu hizmet veya Devlet hizmeti yükümlülüğünü ifa ediyor olan öğretmen (Okul yöneticileri dâhil), ilköğretim müfettişi ve yardımcılarının başarılı olmak şartıyla her iki yılına bir kademe ilerlemesi uygulanması gerekmektedir.

?Aksaray MEB'in Emirlerine Uymuyor? başlığıyla yayınladığımız haberde konu ayrıntısı ile incelenmiştir.

Türk Eğitim Sen Aksaray Şubesi tarafından sitemize gönderilen bilgi ve belgelere göre Aksaray'daki öğretmenlerin iki yıla bir kademe sorununun çözülmesi için yaptığımız haberler ve bakanlığın görüşü üzerine Aksaray Valiliği il genelinde görev yapan öğretmenlere kademe verilmesine ilişkin çalışmalarına başlamak zorunda kalmıştır.

Konuya ilişkin Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü okullara bir yazı çıkarmaktadır. Bu kapsamda valilik yazısının okullara ulaşmasına müteakip duruma uygun olan öğretmenler konuya ilişkin bir dilekçe ile başvuruda bulunarak kademe ilerlemesinden yararlanmaları gerekmektedir.

İşte bakanlığın görüş yazısı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber