Ve Burslara İlişkin İptal Kararı Resmi Gazetede

Anayasa Mahkemesi kararlarının Resmi Gazetede yayımlanmadığı sürece uygulanamayacağını, bu nedenle Şubat ayı başında, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere öğrencilere burs veren tüm belediyelerin hak sahibi öğrencilere bursları ödeyebileceklerini belirtmiştik. Ancak Şubat ayı başında gündeme getirdiğimiz bu konuya ilişkin olarak, Ankara ve İstanbul Büyükşehir belediyeleri cesur bir karar alamamıştır. Bugün ise belediye burslarına ilişkin karar Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mart 2009 10:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

10 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararı ile artık hiçbir belediyenin burs verebilmesi mümkün değildir. Yüksek Mahkeme; 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'un "Burs ve kredilerin verilmesi" başlıklı 2. maddesinde yer alan "(belediyeler hariç)" ifadesinin iptaline karar vermiştir. Söz konusu kararda, yasama koyucuya yenide bir düzenleme yapma imkanı verecek bir süre de tanınmamıştır. Bu nedenle iptal kararı Resmi Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girecektir.

Yani, 10 Mart 2009 tarihi itibariyle hiç bir belediyenin, yurt içinde yüksek öğrenim gören öğrenciye burs vermesi mümkün değildir.

Diğer taraftan, Anayasa Mahkemesi kararları, Anayasamız hükmü gereğince geriye yürümemekte sadece Resmi Gazetede yayımladığı günden itibaren geçerli olmaktadır. Bu nedenle 10 Mart 2009 tarihinden önce burs alan kişilerin burslarının geri alınması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

Anayasa Mahkemesinin, belediye burslarını eşitliğe aykırı gören kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber