Deli bal hem ilaç hem zehir

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 12 Mart 2009 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Arıların Karadeniz Bölgesi'nde yetişen bir bitkinin nektarından ürettikleri balın kimyasal silahta bile kullanıldığı ortaya çıktı.Arıların, Karadeniz Bölgesi'nde doğal olarak yetişen ''dağ gülü'' adlı bitkinin nektarından ürettikleri ve tarihte kimyasal silah olarak kullanıldığı bilinen ''deli bal''ın 1 çay kaşığından fazla yenilmesinin zehirlenmeye neden olabildiği bildirildi.

Prof. Dr. Gürayten Özyurt, ''deli bal''ın alternatif tıpta mide, bağırsak, şeker hastalığında ve hipertansiyon tedavisinde kullanıldığını dile getirerek, ''dağ gülü''nün yapısında bulunan, iskelet ve kalp kası hücrelerinde, merkezi sinir sistemini etkileyen ''grayanotoksin'' adlı maddenin, bu çiçekten yapılan balın içinde de olduğunu vurguladı.

DİREKT KALBİ ETKİLİYOR

Özyurt, şunları söyledi: ''Grayanotoksinin 'deli bal hastalığı' na neden olmaktadır. 1 çay kaşığından fazla yenilmesi zehirlenmelere neden olur. Zehirlenme, bal yendikten birkaç dakika veya saat sonra ortaya çıkar. Tükürük artışı, kan basıncında ve nabızda belirgin düşüşe neden olur. Grayanotoksin, direkt kalbe etki eden bir zehirdir. Şuur kaybına neden olmaktadır. Kişide, çok şiddetli tansiyon düşmesi olursa, ölüme kadar varabilen sonuçlar doğurur. Yaşlılarda, çocuklarda çok daha tehlikeli olabilir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber