Borsa, tepetaklak iniyor

Haber Giriş : 12 Mart 2009 13:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne satıcılı bir seyirle başladı.

Açılıştan itibaren gelen satışlarla 22.583 puana kadar gevşeyen Bileşik Endeks, burada tutunarak, dengelenme çabasına girdi.

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, 587 puan düşerek 22 bin 694 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 2.52 oranında değer kaybetti. Birinci seansta işlem hacmi 370.183.171 TL oldu.

Dün ABD borsaları, JP Morgan'ın Citigroup'a katılarak yılın ilk iki ayında kar ettiğini açıklamasının ve HP ile ilgili olumlu haberlerin etkisi ile değer kazanırken, petrol fiyatlarına bağlı olarak enerji sektörüne gelen satışlar yükselişi sınırladı.

Bu sabah Asya borsalarında Japon hükümetinin ekonominin 1974 senesinden beri en yüksek hızla küçüldügüne dair açıklamaları ve Japon Yeni'nin dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle gerileme yaşanırken, vadeli ABD endeks kontratları ile Avrupa borsalarında da hafif satıcılı seyir izlenmesi, İMKB'nin açılışında etkili oldu.

Bugün TSİ 12:00 Avro Bölgesi ÜFE rakamı ve TSİ 13:00'te Almanya'da sanayi üretimi dataları açıklanacak. ABD'de ise TSİ 14:30'da açıklanacak Şubat ayı Perakende Satışlar ve Haftalık İşsizlik Sigortası Başvuruları verisi ile TSİ 16:00'da gelecek Ocak ayı İş Dünyası Stokları rakamı takip edilecek.

ABD'de Temsilciler Meclisi Alt Komitesinde Türkiye saati ile TSİ 16:00'dan sonra bankaların aktiflerindeki sorunlu varlıkların piyasa fiyatından değerlenmesi konulu yasanın görüşülmesi bekleniyor.

Yurtiçinde seçimlere yönelik gelişmeler beklenirken, şirket haberlerine bağlı hareketlerin İMKB üzerinde etkili olduğu gözleniyor.

Yatırım Finansman Menkul Değerler'den Stratejist Fatih Baykan, son günlerde özellikle ABD bankacılık sistemi ile ilgili olumlu haberlerin gelmesi ile birlikte piyasalarda toparlanma yaşandığını hatırlattı.

Fatih Baykan, yurtdışındaki toparlanma hareketinin devam etmediğine değinerek, "Makro ekonomik verilerin olumsuz seyrediyor olması ve global anlamda birinci çeyreğe ilişkin belentilerin olumsuz yönde devam etmesi nedeniyle tepkinin sınırlı kaldığını gözledik" diye konuştu.

Baykan, son dönemde yurtdışındaki düşüşlerde İMKB'nin daha kuvvetli bir görünüm sergilediğinin altını çizdi ve daha sonra dışarıda yükselişler yaşanırken, içeride sınırlı hareket olduğunu belirterek, şu şekilde konuştu:

"Yükseliş hareketine de katılmayan İMKB, şu aşamada dışarıda iyimser havanın devam etmemesi ve satış yönündeki seyir izlenmesine eşlik ediyor.

İMKB 100 Endeksi için 23000 seviyesi önemliydi. Son dönemde 23000 destek olarak korunmaya çalışılmış ve başarılı olunmuştu.

Bu seviyenin altında kalınması halinde, kısa vadede satıcılı seyrin devam edeceği söylenebilir.

Genel olarak piyasalardaki zayıf görüntü devam ediyor. Bugün ve önümüzdeki haftalarda önemli verilar açıklanacak. Bugün ABD'de perakende satışlar ve işsizlik verileri takip edilecek.

Ayrıca TSİ 13:00'te sanayi üretimi rakamları var. Dün Almanya'da imalat siparişleri verisi kötü gelmişti. Bugün açıklanacak rakamlar da Avrupa piyasalarını etkiyecektir.

Gelecek hafta Türkiye'De işsizlik dataları açıklanacak.

Yurtiçinde gelen makro verilerin olumsuz olması satışların ağırlık kazanmasına neden olduğu söylenebilir. 23000 puanın altında ara destek olarak 22700 puanı söyleyebiliriz. Şu anda bu seviyenin de altındayız. 22000 psikolojik destek konumunda bulunuyor. Ama 23000 altında kalınması, halinde 20900 bölgesine kadar gerileme yaşanabilir.

Dolayısıyla 23000 seviyesinin üzerinde kalınması düşüşün devam etmemesi açısından çok önemli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber