Kamu-Sen'den 'tarihi felaket' uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2009 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, azalan talep sonucu iş yerlerinin kapandığını, işsizlik sorununun milleti tarihi bir felakete doğru sürüklediği öne sürdü.

Akyıldız, düzenlediği basın toplantısında, "ısrarla teğet geçeceği söylenen, bu nedenle tedbir almamakta diretilen ekonomik krizin ülkeyi vurduğunu" savundu.

Durumu "vahim" olarak değerlendiren Akyıldız, şöyle konuştu:

"Azalan talep neticesinde iş yerleri kapanmakta, işsizlik sorunu milletimizi tarihi bir felakete doğru sürüklemektedir. Ülkemizdeki öncelikli sorun, yüzde 15'lere dayanan işsizliktir. Bu sorunun aşılması için tek çare mevcut işleri korumak ve piyasa çarklarının dönmeye devam etmesini sağlamaktır. Bunun için de talebin artması şarttır. Gemi karaya oturmak üzeredir. Kaptan gözünü açıp, dümeni kırmak zorundadır."

Akyıldız, istihdamı artırılmasına yönelik önerilerini kıdem tazminatının korunması, prim desteğinin uzun döneme yayılarak işverenlerin uzun süreli istihdam sağlamaya teşvik edilmesi, sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmanın cazip hale getirilmesi, işverenlerin ödediği vergide çalışan başına belli oranda indirim yapılması, çalışma süreleri azaltılması, fazla mesai sürelerinin sınırlandırılması, kamudaki boş kadroların doldurulması, işsizlik ödeneği miktar ve süresinin artırılması olarak sıraladı.

Piyasaların canlandırılması, krizin vatandaşlar üzerinde yarattığı olumsuz etkinin bertaraf edilmesi için kamu görevlileri, işçiler, çiftçiler, işsizler ve emeklilere en az bir yıl boyunca 200 TL'den düşük olmamak üzere, her ay harcama çeki verilmesini talep etiklerini anımsatan Akyıldız, bu yönde atılacak adımın, toplumun kriz psikolojisinden çıkması için son derece önemli olduğunu vurguladı.

"1 yıl devam etmeli"

Akyıldız, dar ve sabit gelirlilere 'harcama çeki" verilmesi tartışmalarına ilişkin de şunları kaydetti:

"Harcama çekinin 1 defaya mahsus verilmesi faydalı olmayacaktır. Buna sürekli ihtiyaç var en azından 1 yıl süreyle devam etmesi gerekiyor. Bir kereye mahsus 300 TL ödenmesi saman alevi olacak, üretim ve istihdama katkısı olmayacaktır. Bir defalık 300 TL'lik harcama çekinin bu yangında hiçbir faydası olmayacaktır en az 1 yıl devam etmelidir.

Siyaset eğer bu uyarıları gözardı ederse seçimden sonra ciddi olaylara sürükleniriz. Bunun müsebbibi de hükümet olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber