Sivas-Ankara arası 2 saat 50 dakikaya inecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2009 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Yüksek Hızlı Tren'' projesinin çağdaşlaşma, devletin prestiji olduğunu belirterek, ''Maalesef geçmiş yıllarda demir yollarının ihmal edilmesinin ekonomiye ne büyük zararlar verdiğini, bazı şehirlerin demir yollarının ihmal edilmesinden dolayı geride kaldığını söylemek mümkün'' dedi.

Çiçek, Ankara-Sivas bağlantılı ''Yüksek Hızlı Tren'' projesinin birinci etabını oluşturan Yerköy-Yozgat-Sivas demiryolu hattının temel atma töreni için geldiği Yozgat'ta Vali Amir Çiçek ve öteki ilgililer tarafından karşılandı.

Bazı milletvekilleri ve Sivas Valisi Veysel Dalmaz'ın da hazır bulunduğu temel atma töreni, Yozgat'ın Yerköy ilçesine bağlı Elmahacılı köyü Üçkomler mevkinde gerçekleştirildi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, burada yaptığı konuşmada kış aylarının son günlerine gelindiğini hatırlattı ve ''Bugün temelini atacağımız yüksek hızlı tren projesi, Yozgat ve Sivas'a bahar havası getirecektir'' dedi.

Siyasette bir çok temel attıklarını, atmaya devam ettiklerini belirten Çiçek, şöyle konuştu:

''Bunların büyük bir kısmı da hayata geçti. Ama bu, çok farklı bir proje. Bu bir medeniyet, bu bir çağdaşlaşma projesidir. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve hükümetinin bir prestij projesidir. Bir vizyon projesidir. Bu hızlı tren projeleri, Türkiye açısından asrın projeleridir. Maalesef, geçmiş yıllarda demir yollarının ihmal edilmesinin ekonomiye ne büyük zararlar verdiğini, bazı şehirlerin demir yollarının ihmal edilmesinden dolayı geride kaldığını söylemek mümkün. Onun için hükümet olarak ulaştırma sektörü bizim öncelikli sektörümüz. Her alanda; ister kara yolu, ister hava yolu, ister demir yolu, ister deniz yolları bizim en çok destek verdiğimiz ve en çok da mesafe aldığımız projelerin başında gelir. Bunların başında da işte şimdi temelini atacağız bu proje geliyor.''

-''ANKARA-SİVAS ARASI 2 SAAT 50 DAKİKA''-

Bakan Çiçek, yüksek hızlı tren projesinin hayata geçirilmesiyle, Sivas-Ankara arası ulaşımının 2 saat 50 dakikaya kadar ineceğini ifade etti.

Cemil Çiçek, ''Bugün Ankara-Sivas arası demiryoluyla, trenle 12 saat, Sivas-İstanbul 21 saat. Bu proje hayata geçtiğinde Ankara-Sivas arası 2 saat 50 dakikaya düşüyor. 12 saat yerine 2 saat 50 dakika, Yozgat ortasında olduğuna göre demek ki yaklaşık 1 saatlik bir mesafe'' dedi.

Projenin ihale bedelinin 850 milyon lira olduğunu hatırlatan Çiçek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bizim Yozgat olarak, 14 ilçemiz, köyümüz, ilimiz dahil, yani Yozgat nüfusunun devlete 1 yılda ödediği vergi, eğer tam tahsil edebiliyorsa 170 milyon lira civarındadır. Demek ki; 1 yılda 170 milyon lira veriyoruz Yozgat olarak. Bu projenin maliyeti 850 milyon lira olduğuna göre, Yozgat'ın 4 yıldan fazla vergisini karşılayacak, ondan çok daha fazla boyutta önemli bir yatırımdır.''

Bakan Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'deki törene katılıp, canlı bağlantıya geçilmesi nedeniyle konuşmasına ara verdi. Bakan Çiçek, Başbakan Erdoğan ile canlı yayında karşılıklı konuştuktan sonra, Yerköy-Yozgat-Sivas arası yüksek hızlı tren projesi inşaatının temeline ilk harcı, uzaktan kumanda butonuna basarak bıraktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber