Erdoğan, yeni kriz paketini açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2009 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, Eskişehir'deki mitingde yaptığı açıklamada iç talebi canlandırmaya yönelik yeni ekonomik pakete ilişkin bilgiler verdi.

Pakette ilk bakışta vergi indirimleri öne çıkıyor. Önlemler kapsamında krizde en çok etkilenen sektörler olan otomotiv, konut ve beyaz eşyada kısa süreli vergi indirimleri yapılacak.

Yeni konut satışında yüzde 18'lik KDV 3 ay süreyle yüzde 8'e çekilecek ve otomotivde de ÖTV'de 3 ay süreyle indirim yapılacak. Beyaz eşya ve elektronikteki ÖTV de 3 ay için yüzde 8'e çekilecek.

Paket kapsamında tarım ürünleri başta olmak üzere ihracatçının rekabet gücünü artırmak amacıyla Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na 75 milyon lira aktarılacak, bu rakam 575 milyon liraya çıkacak.

KOBİ'lerin düşük faizli kredi kullanması için KOSGEB'den ödeneğe 75 milyon lira ilave yapılacak, böylece 275 milyon liraya çıkacak.

Sanayide uygulanan indirimli elektrik tarifesi haftasonu ve resmi tatillerde de uygulanacak. Ayıca Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu da 5 puan azaltılacak.

Başbakan Erdoğan, gerektiğinde yeni tedbirlerin de alınacağını ve kredi akışını iyileştirmek için adımlar atılacağını ifade etti.

GEREKİRSE YENİ TEDBİRLER ALINACAK

Başbakan Erdoğan, partisinin Eskişehir Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen mitinginde, 4. ekonomik tedbir paketini şu sözlerle aktardı:

"Bu pakette hedefimiz iç talebi arttırmak, kredi akışını sağlamak ve maliyetleri daha da aşağıya düşürmek...

Bakınız neler yapıyoruz? Eximbank'ın sermayesini, 2008 yılında yapılan 500 milyon liralık arttırıma ilaveten 500 milyon daha arttırıyoruz.

İç talepteki durgunluğu canlandırmaya yönelik olarak, tüketici kredilerinin maliyetini, tüm sektörleri kapsayacak şekilde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'nu yüzde 33 oranında azaltıyor, yani 5 puan düşürüyoruz.

Küçük ve orta boy işletmelerimizin düşük faizli kredi kullanmasını sağlamak amacıyla bütçeden KOSGEB için öngörülen ödeneğe 75 milyon TL, yani 75 trilyon ilave yapıyoruz, böylece 275 trilyona çıkarıyoruz.

Tarım ürünleri başta olmak üzere ihracatçımızın rekabet gücünün arttırılması amacıyla Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na bütçeden ayırdığımız kaynak 75 trilyon... Bu ilave ile 575 trilyona çıkıyor.

Konut sektörünün içinde bulunduğu durgunluğun aşılmasına yardımcı olmak amacıyla yeni konutların satışından alınan yüzde 18'lik KDV'yi üç ay süreyle yüzde 8'e indiriyoruz. Yani ev alacak olanlar, konut alacak olanlar bu üç ay içerisinde bulsunlar, alsınlar... Ve yüzde 18 KDV ödemeyecek, yüzde 8 ödeyecek.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında otomotiv geliyor. Sektörün iç talebini canlandırarak stokları eritmek için, firmaların elinde şu anda mevcut araçlar var. Bu araçlardan alınan ÖTV'ye üç ay süreyle indirim getiriyoruz.

Bu yıla mahsus olmak üzere, sanayide uygulanan indirimli gece tarifesini hafta sonları ve diğer resmi tatil günlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırıyoruz.

Beyaz eşya ve elektronik eşyada uygulanan ÖTV'yi de üç ay süreyle indiriyoruz. Buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, vesaire...

Finans sektörü ile reel sektör arasındaki kredi akışını iyileştirmek amacıyla da yeni adımlar atacağız. Bunun da kararını alıyoruz."

Başbakan Erdoğan, bütün bu tedbirlerin Türkiye'ye ve millete hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, bu tedbirlerin, başta KOBİ'ler olmak üzere esnafı, çiftçiyi, ihracatçıyı ve tüm milleti önemli ölçüde rahatlatacağını da söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Gerektiğinde yeni tedbirleri de alacağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber