Üniversiteler bütçelerinde daha fazla insiyatif kullanabilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2009 16:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı model ile, üniversite bütçeleri sadeleştirilip, esnekleştirilecek. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Naci Ağbal, "Üniversiteler bütçelerinde daha fazla insiyatif kullanabilecek." dedi.

Üniversiteler Arası Kurul'da (ÜAK), Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Naci Ağbal ve Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Berrin Dikmelik, 'Yükseköğretim Kurumları Bütçelerinin Yeniden Yapılandırılması Projesi Kapsamında Bütçelemede Alternatif Model başlıklı sunumu yaptı. Ağbal, 2010 yılında geçilmesi planlanan model ile birlikte, üniversiteye bütçe vereceklerini, bütçenin üniversite içindeki dağılımının ise üniversiteler tarafından yapılacağını anlattı. Ağbal, "Uygulama aşamasında bunu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz." dedi.

Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Berrin Dikmelik ise, 2009 yılı ödenek anlamında faiz dışı bütçenin yüzde 4.35'inin YÖK ve üniversiteler ait olduğuna dikkat çekerek, yaklaşık bin 700 sayfalık Bütçe Kanunu'nu gösterdi. Dikmelik, kununda yaklaşık 330 sayfanın başka kurumlara, geri kalanının ise üniversiteler ait olduğunu vurguladı.

Naci Ağbal, toplantı çıkışında yaptığı açıklamada, "Burada biz birim bazlı, yani tek tek fakültelere verilen ödenekleri toplulaştırıyoruz ve üniversitelere veriyoruz. Üniversiteler de yıl içinde, birimler arasında ödenekleri ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden dağıtabiliyor. Yani bu anlamda esnekliğe kavuşuyor." dedi.

Modelin torba bütçe olarak düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Ağbal, şöyle devam etti: "Torba bütçede temelde, örneğin 100 lira veriliyor, ister personele ister başka bir yere harca deniyor. Burada da veriyoruz ama şu kadar parayı mal ve hizmete harca, şu kadarı yatırıma, şu kadarı personele harca diyoruz. Mevcut yapıda birimler öyle ki, sanki her biri ayrı üniversite gibi... Daha önce de bu aktarmalar vardı ama daha zordu. Toplam para verilecek, üniversite kendisi nereye harcayacağına karar verecek. Mevcut harcama kalemleri arasında daha rahat hareket edecek."

Ağbal, "Mesela Atatürk Üniversitesi şu anda bütçesi 17 sayfa onu 5'e düşüreceğeiz. Sadeleştirmeyi ve esnekleştirmeyi getiriyoruz. Üniversiteler bütçelerinde daha fazla insiyatif kullanabilecek. Bu onların kaynaklarını daha doğru kullanmalarını sağlayacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber