Emekli ikramiyesi kalkıyor

Haber Giriş : 16 Aralık 2004 06:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplamayı planlayan kanun taslağı yasalaştığında, emekli maaşı için banka kuyruklarında saatlerce bekleyen emeklinin işi daha da zorlaşacak.

Sosyal güvenlik kurumlarını aynı çatı altında toplayacak olan taslakta, emeklilik ikramiyesini düzenleyen bölüm bulunmuyor. Taslak yasalaştıktan sonra memur olan ikramiye alamayacak

Yeni Sosyal Güvenlik Reformu baş ağrıtacak. Reform ile mevcut emeklilik sistemi değiştirilerek, herkese eşit ve adil hizmet sunulmasını sağlayacak tek emeklilik sistemi getirilecek.

Sistemi düzenleyecek 'Emeklilik Sigortası Kanun' tasarısı taslağı ise çok tartışma yaratacak. Taslak yürürlüğe girdikten sonra sisteme yeni girecek devlet memurlarına ikramiye ödenmesi uygulamasından vazgeçilecek. Ancak mevcut çalışanların ikramiyelerinin ödenmesine devam edilecek.

Mevcut yasa koruyor
SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kanunlarını ortadan kaldıracak yeni tasarı taslağı, sisteme yeni girecek devlet memurlarının emekli ikramiyesi almalarını önleyecek. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nda 'ikramiyeler' başlığı altında emekli ikramiyelerini düzenleyen hükümler yeni taslakta bulunmuyor. Mevcut yasada yer alan maddede "Emekli, malullük veya vazife malullüğü aylığı ilk defa bağlananlardan bağlanması sırasında 'emekli ikramiyesi' adıyla bu aylıklarına esas tutulan vazife aylık veya ücretleri tutarının bir yıllık toplamı ödenir. Fiili hizmet müddetleri 25 yıl veya daha fazla ve 30 yıldan eksik olanların kurumlarınca resen veya istekleri üzerine emekliye ayrılmaları halinde bunlara 30 seneyi dolduranlar için verilecek ikramiye miktarının 25 veya daha fazla senelere isabet eden nispetteki miktar verilir. 25 yaşını doldurup, görevde ölenin aylığı ve ikramiyesi müstahak dul ve yetimlere verilir" deniyor. Ancak yeni taslakta, mevcut yasadaki ikramiyelerle ilgili maddeye yer verilmedi.
Yetkililer, sisteme yeni girecek devlet memurları için 'ikramiye' ödemesinin kaldırıldığını belirtirken, şu anda memur olan kişilerin bu düzenlemeden etkilenmemesi için bir geçici madde ile düzenleme yapıldığını belirttiler.

İşçileri ilgilendirmiyor
Mevcut memurların düzenlemeden etkilenmemesi için tasarı taslağına geçici bir madde eklendi. Geçici maddede, emeklilik ikramiyelerinin kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir yıl süreyle, kurulacak Emeklilik Sigortaları Kurumu tarafından ödeneceği, bir yılın ardından ise emekli ikramiyelerinin memurun son çalıştığı kurum tarafından, kurumun özelleştirilmesi halinde ise Özelleştirme İdaresi tarafından ödeneceği hükme bağlanıyor. Yetkililer düzenlemenin SSK'ya bağlı çalışanları ilgilendirmeyeceğini, işçilerin kıdem tazminatı uygulamasının süreceğini vurguladılar.

Emeklilik yaşı 60'a yükselecek
Taslağın yaşlılık sigortası başlığı altındaki hükümlerle de yaşlılık aylığından kimlerin yararlanacağı belirleniyor. Buna göre, sigortalıların yaşlılık aylığından yararlanabilmesi için kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurması ve en az 9 bin gün prim ödenmiş olması şartı aranacak.

Kanun yürürlüğe girdikten sonra ilk kez tescil edilecek sigortalılar gerekli yaş koşulunu doldurmaları halinde, en az 30 yıl sigortalı olup, 5 bin 400 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenmesi koşuluyla da emekli olabilecek.

Oranlar değişebilir
Öte yandan, sosyal güvenlik reformunun ilk açıklandığı günlerde şu anda yüzde 2.7 olan aylık bağlama oranının 2040 yılına kadar kademeli olarak yüzde 1.5'a indirileceği belirtilmişti. Söz konusu düzenlemenin emekli maaşlarını azaltması nedeniyle sendikaların tepkisini çektiğini, bu nedenle de aylık bağlama oranlarında 'esnek' bir politika izleneceği belirtildi.

Edinilen bilgilere göre, 2040 yılında 1.5'a indirileceği açıklanan aylık bağlama oranının 2040 yılında yüzde 1.7-2 gibi bir oranda tutulabileceği, bu konuda belirlenecek orana ise siyasilerin karar vereceği vurgulandı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber