Eş - dost arasında trafik kazaları başladı!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Mart 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYFER YILDIZ

Trafiği rahatlatmak amacıyla geçen yıl nisan ayında uygulanmaya başlanan Kaza Tespit Tutanağı uygulamasıyla, tanıdıklar, arkadaşlar arasında trafik kazaları olmaya başladı.

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'nin (TRAMER) verilerine göre, geçen yıl 550 bin kişi hasarlı trafik kazası gerçekleştirdi. Bu kazaların 141 bini araç park halindeyken, 97 bini arkadan, 45 bini de geri manevra yaparken çarpmalardan oluştu.

Park halindeki araca çarpmalardaki artışı şüpheyle karşılayan sigorta şirketleri, yaklaşık 300 bin tutanağı incelemeye aldı. Kaza Tespit Tutanağı uygulamasıyla, maddi hasarlı trafik kazalarında, taraflar kazanın oluş şekli üzerinde anlaşmaya varıyor, trafik polisini beklemeden doldurdukları formları sigorta şirketlerine vererek, hasarlarını tahsil ediyor.

?Trafik poliçesi kullanılıyor'

Yaygın şekilde kullanılan Kaza Tespit Tutanağı uygulamasının suistimal edilmesi sigorta şirketlerini rahatsız ediyor.

Sektör yetkilileri, bu tutanakların tanıdıklar, arkadaşlarla birlikte düzenlendiğini düşünüyor.

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, ?TRAMER verileri, Kaza Tespit Tutanakları'ndan çıkar sağlayan birilerinin olduğunu gösteriyor. Bu tür suistimallerden kasko poliçeleri de etkileniyor. Hasarlarını trafik poliçesinden karşılayan kişiler kasko almayabiliyor. Bu durumu toplumun tamamına mal edemeyiz ama yaklaşık yüzde 10-15'lik bir kitle böyle bir uyanıklık peşinde? diye konuştu.

?Tamirhaneler de işin içinde'

TRAMER verilerini incelediklerini belirten Fırat şunları söyledi:

?Bu verilerde bir takım tespitler sözkonusu olursa gerekli yasal boyuta da gideceğiz. Örneğin, park halindeki bir araca çarptınız. Park halindeki araç, sizin poliçenizden hasarını giderebilme hakkına sahip. Çarptığınız aracın sahibini bulacaksınız ve tutanak tutacaksınız! Hiç olmayacak bir şey.

Çoğu kişi böyle durumlarda çekip gidiyor. Biz tamirhanelerden de şüpheleniyoruz. Arabanızın hasarı var ama gücünüz yok yaptıramıyorsunuz. Tamirci de, ?Gel yaptır, paranı da sigorta şirketi ödesin' şeklinde akıl veriyor olabilir. Çünkü sigorta şirketi devreye girerse, tamirci de parasını daha kolay tahsil edibiliyor.?

?Mobil ekip kurabiliriz'

Sektörün trafikteki zararının geçen yıl 500 milyon TL olduğunu belirten Fırat, ?Sektör şimdi bu konuda alarm durumunda ve çözüm arayışları içinde. Örneğin, park halindeki çarpışmaya ilişkin iki aracı görmek bir çözüm olabilir. Kaza anında bir SMS?le mobil ekibimiz kaza yerine giderek araçlara bakabilir. Neler yapabileceğimiz konusunda çalışıyoruz? dedi.


550 bin kazanın 141 bini otoparkta

Maddi hasarlı kazalarda Kaza Tespit Tutanağı (KTT ) uygulamasına geçildikten sonra otomobiller adeta lunaparktaki çarpışan otolara döndü! Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'nin (TRAMER) verilerine göre, 550 bin kişi tutanak tuttu. Ancak ilginç olan, bu kazaların 141 bini park halindeyken, yaklaşık 97 bini arkadan, 45 bini de geri manevra yaparken çarpmalardan oluşuyor. Ancak sigorta şirketleri bu beyanları gerçekçi bulmuyor. Çünkü park halinde bir otoya çarpan kişinin çarptığı aracın sahibini bulup da kaza tespit tutanağı düzenlemesi pek alışılagelmiş bir olay değil. Sigorta şirketlerine göre bu tutanaklar yakın çevreden eş, dost, tanıdıklarla birlikte düzenleniyor ve işin ucu oto tamircilerine kadar uzanıyor. TRAMER, yaklaşık 300 bin tutanağı incelenmesi için Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği'ne (TSRŞB) gönderirken, sektör de suiiistimalleri önlemek için alarma geçti.

TRAFİKTE ZARAR 500 MİLYON

Geçen yıl nisan ayında uygulamaya giren Kaza Tespit Tutanağı'nın amacı trafiği rahatlatmaktı. Maddi hasarlı trafik kazalarında, taraflar, kazanın oluş şekli üzerinde anlaşmaya varıp, trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılıyor ve tutanakta doldurulan forma göre hasarlarını sigorta şirketlerinden tahsil edebiliyor. Sahtecilik olaylarına ilişkin tepkilerini 'Artık canımızı acıtıyor' sözleriyle dile getiren yetkililer, sektörün geçen yıl trafik branşındaki zararının 500 milyon lirayı bulduğunu belirtti.

ÇİFT TARAFLI UYANIKLIK

TSRŞB Yönetim Kurulu üyesi ve Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat'a göre, burada çift taraflı suiistimal var. Kaza tespit tutanağındaki 141 bin adetlik park halindeki çarpmayı oldukça manidar bulan Fırat, 'Trafik poliçesinde yıl sonu itibarıyla gelen 550 bin tutanak içinde 44 bin tanesi öndeki araç geri geri giderken arkadakine çarpıyor. Bu datalar şunu gösteriyor. Kaza tespit tutanaklarını kullanan ve bundan çıkar sağlayan birilerinin olma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor' dedi. Suiistimallerin kasko poliçelerini de etkilediğine değinen Fırat, 'Trafik poliçesi almışsınız, kaskoya da konu bir hasarınızı oradan halledebilecekseniz, niye kasko poliçesi satın alasınız? Bu yüzden kasko branşında bir küçülme gözleniyor. Maalesef bunu toplumun tamamına mal edemeyiz ama yaklaşık yüzde 10-15'lik bir kitle böyle bir uyanıklık peşinde' diye konuştu.

Mobil sigorta ekipleri

Ertan Fırat, trafik ve kasko poliçelerindeki suiistimalleri önlemek için sektör olarak alarma geçtiklerini belirterek şunları söyledi: 'Eskiden kaza tiplerini şirketler bazında tutuyorduk. Konsolide bir data setimiz yoktu. Artık şu an biz Tramer'de kaza tespit tutanakları günü gününe işleniyor. Yaklaşık 40 tane kaza senaryosu var. Sektör şimdi bu konuda alarm durumunda ve çözüm arayışları içerisindeyiz. Sorunu tespit ettik. Daha detay ve farklı alanlara bakacağız. Şu an düşünce aşamasında ama örneğin; park halindeki çarpışmaya ilişkin iki aracı görmek bir çözüm olabilir. Diyeceğiz ki, 'Kaza anında bir SMS göndereceksiniz size en yakın gezen mobil ekibimiz gelip, olaya anında müdahale edecek.'

TAMİRHANELER DE İŞİN İÇİNDE OLABİLİR

Sİgorta şirketlerinin trafik poliçesindeki suistiimallerden oldukça rahatsız olduğunu dile getiren Ertan Fırat, şöyle devam etti: 'Şimdi biz bu datayı inceliyoruz. Gerekirse yasal boyuta da gideceğiz. Arabayla giderken park halindeki bir araca çarptınız. Normalde siz kusurlusunuz. Park halindeki araç da sizin poliçenizden kusurunu giderebilme hakkına sahip. Bu eylemi gerçekleştirdiğinizde duracaksınız, park halindeki aracın sahibini bulacaksınız! Adama diyeceksiniz ki, 'Gel kaza tespit tutanağı tutalım!' Çoğu böyle durumlarda çekip gidiyor. Biz burada tamirhanelerden de şüpheleniyoruz. Çünkü o da parasını daha kolay tahsil edebilme olanağına kavuşuyor. Arabanızın hasarı var ama gücünüz yok yaptıramıyorsunuz. Tamirci de, 'Gel yaptır, paranı da sigorta şirketi ödesin' şeklinde akıl veriyor olabilir. Çünkü sigorta şirketi devreye girerse, tamirci de parasını daha kolay tahsil edip nemalanmış oluyor.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber