2006 Ekim ayı idari yargı hakim adaylığı sınavına ilişkin Danıştay Kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Mart 2009 00:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
DANIŞTAY ONİKİNCİ DAİRE

Esas No : ?..
Karar No : ?..

Davacı :????????????.

Davalı : Adalet Bakanlığı- ANKARA

İstemin Özeti :Davacı, 26.6.2007 tarihinde girdiği İdari Yargı Hakim Adaylığı mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlem ile söz konusu mülakat sınavının ve dayanağı olan Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliğinin Geçici 1. maddesinin iptalini istemektedir.

Savunmanın Özeti : Yasal dayanaktan yoksun bulunan davanın reddi gerektiği savunulmuştur.

Danıştay Tetkik Hakimi : ???????..

Düşüncesi : 1.12.2007 günlü, 26720 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hakim ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1. maddesinde yer alan hüküm uyarınca davacıya yeniden bir mülakat hakkının tanınması karşısında görülmekte olan davanın konusunun kalmaması, iptali istenilen Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliğinin yürürlükten kaldırılmış olması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı : ????????..

Düşüncesi : Dava; davacının 26.6.2007 tarihinde girdiği idari Yargı Hakim Adaylığı mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlem ile söz konusu mülakat sınavının ve dayanağı olan Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliğinin Geçici 1. maddesinin iptali istemiyle açılmıştır.

Dava konusu Yönetmeliğin çeşitli maddelerinin iptali istemiyle daha önce açılan bir davada Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca verilen 29.3.2007 günlü YD İtiraz No: E:???.sayılı karara ve gerekçesine uygun olarak söz konusu yönetmeliğin 21. maddesinde davalı Bakanlıkça değişiklik yapılmış ve yürürlüğe konulmuş iken yönetmeliğin 21. maddesine ve hukuka aykırı olarak dava konusu Geçici 1. madde düzenlenerek, bu madde uyarınca mülakat sınavının yapıldığı anlaşılmaktadır.

Mevzuat ve hukuk kurallarına aykırı olduğu anlaşılan dava konusu yönetmeliğin geçici 1. maddenin ve duyuruda ilan edilen kadro sayısının 5 katı kadar adayın katılımı ile yapılan mülakat sınavının ve bu sınav sonucunda davacının başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptalinin gerektiği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:

Dava; davacının 26.6.2007 tarihinde girdiği İdari Yargı Hakim Adaylığı mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlem ile söz konusu mülakat sınavının ve dayanağı olan Adli ve idari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliğinin Geçici 1. maddesinin iptali istemiyle açılmıştır.

1.12.2007 günlü ve 26720 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1. maddesinin 1. fıkrasında, 15.10.2006 tarihinde yapılan idari yargı hakim adaylığı yazılı yarışma sınavında, bu Kanunun 9/A maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen bir katı fazla kadro içinde kalanlardan mülakatta başarısız sayılanların, bu Kanun hükümlerine göre yeniden mülakata alınacakları, bu şekilde çağrılanlar bakımından önceden kadro ilanı şartı aranmayacağı, bunlar arasından başarılı olanların adaylığa atamalarının yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan; Adli ve idari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliği, 12.1.2008 günlü, 26754 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu durumda; 1.12.2007 günlü, 26720 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hakim ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1. maddesinde yer alan hüküm uyarınca davacıya yeniden bir mülakat hakkının tanınması karşısında görülmekte olan davanın bireysel işlemlerin iptali istemine ilişkin kısmının konusunun kalmaması iptali istenilen Adli ve idari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliğinin yürürlükten kaldırılmış olması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına hükmetmek gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle; davacının 26.6.2007 tarihinde girdiği idari Yargı Hakim Adaylığı mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlem ile 25.6.2007 - 6.7.2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen mülakat sınavının ve dayanağı olan Adli ve idari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliğinin Geçici 1. maddesinin iptali istemi hakkında karar verilmesine yer olmadığına, davanın açılmasına sebep olması nedeniyle 100.90 TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, kullanılmayan 27.50 TL posta pulu ücretinin istemi halinde davacıya iadesine, 11.2.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan Üye Üye Üye Üye

Yücel Sabriye Zeynep Efser Mevlüt

IRMAK KÖPRÜLÜ KAVLAK KOÇAKOĞLU ÇETİNKAYA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber