40 milyon kişi bankalara borçlu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2009 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, kredi kartlarının birçok insan için hayatı sürdürme aracı haline geldiğini belirterek, "Aile fertleri ile birlikte düşünüldüğünde 30-40 milyon kişi bankalara bireysel kredi veya kredi kartı borçlusudur" dedi.

Çetin, düzenlediği basın toplantısında, dünya ülkelerinin krizi aşmak için tüketicinin alım gücünü artırma planları yapıp, bu çerçevede programlar uygulamaya koyduğunu söyledi.

"On binlerce insanın işini kaybettiğini, binlerce iş yerinin kapandığını" anlatan Çetin, şöyle devam etti:

"Gerçek değil resmi işsizlik bile cumhuriyet tarihinin en yüksek oranına çıkmış. Tüketiciler ellerindeki 'açlık ücretini' de kaybetmiş cinnet geçiriyor. Bu şartlarda kredi kartları birçok insan için hayatı sürdürme aracı haline gelmiştir. Kredi kartı bütçe planlama aracı olmaktan çıkmış ve bir gelir unsuru olarak kullanılmaya başlamıştır. Tüketici bugününü değil yarınını da tüketir hale gelmiştir.

BDDK verilerine göre tüketici kredileri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 84, takibe düşen kişi sayısı ise yüzde 70 artmıştır. Borçlulara 'yeni kart borçluları' eklenmiş ve 'en riskli alan kredi kartları' ilan edilmiştir. Takipteki tüketici sayısı 1 milyon 564 bin kişiye ulaşmıştır. Merkez Bankası ve Bankalar Birliğinin verilerine göre, 10 milyon kişi bankalara kredi borçlusudur. Aile fertleri ile birlikte düşünüldüğünde 30-40 milyon kişi bankalara bireysel kredi veya kredi kartı borçlusudur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber