Şahin: Yasa dışı dinlemelerle ilgili çalışma yapılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2009 16:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yasa dışı dinlemelerde cezaların caydırıcılığıyla ilgili çalışma yapıldığını, birkaç gün içinde raporun hazırlanabileceğini belirterek, "Şu anda (bu tür suçların cezasını artıracağız) diye bir şey söyleyemem" dedi.

NTV'nin canlı yayınında soruları yanıtlayan Şahin, "Ergenekon" soruşturmasıyla ilgili bilgilerin sızması konusunda inceleme başlattığının hatırlatılması üzerine, görevlendirilen iki müfettişin bu hafta sonuna kadar sonuçları kendisine ileteceğini, raporla ilgili kamuoyuna açıklama yapacağını bildirdi.

Şahin, soruşturmanın gizliliğine aykırı hareket edenlerle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan şikayetler sonucu 931 soruşturma açıldığını ifade ederek, bunlardan basın mensuplarıyla ilgili 2 soruşturmanın sonuçlandığını, soruşturmanın gizliliğine aykırılık nedeniyle bu kişilerin ceza aldığını söyledi.

"Ergenekon" soruşturması kapsamında Kanada'da bulunan Tuncay Güney'in ifadesinin alınmasıyla ilgili adli yardım talebine ilişkin soru üzerine Şahin, "Kanada makamlarına intikal edeli 1 ay kadar oldu ama ifadesi alındı mı, alınmadı mı bu konuda henüz bir bilgim yok" dedi.Şahin, "Yasa dışı dinlemelerde cezalar caydırıcı nitelikte değilse bunu artırmak mümkün mü caydırıcı hale getirilmesi mümkün mü, bu konularda arkadaşlar çalışma yapıyorlar" dedi.

Konuyla ilgili çalışmanın yeni başladığını, birkaç gün içinde konuyla ilgili raporun hazırlanabileceğini bildiren Şahin, "Belki bunu Bakanlar Kuruluna tasarı olarak getireceğiz, TBMM'ye giderek yasalaşması gerekecek. Böyle bir çalışma yapmanın gerekliliğine inandığım için çalışma başlattım" diye konuştu.

Şahin, İstanbul Beyazıt Meydanı'nda 16 Mart 1978'de 7 öğrencinin öldürülmesiyle ilgili davanın zaman aşımından düşmesi üzerine, olayda yargı mensuplarının bir ihmali bulunup bulunmadığının tespiti için müfettiş görevlendirdiğini anımsattı. Şahin, "İncelendi, önüme bir rapor geldi. (Burada bir ihmal söz konusudur) dendi. Disiplin yönünden ihmalde bulunan yargıçlarımızla ilgili HSYK'nın karar vermesi için dosyayı oraya sevk ettik. Kurul Başkanı olarak ihmalde bulunan yargıçlardan savunma istedim, henüz savunma gelmedi" açıklamasında bulundu.

Şahin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını değiştirmeye yönelik bir taslak hazırlanmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber