Atalay: Seçim güvenliğine ilişkin tüm tedbirleri aldık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2009 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, nüfus cüzdanında T.C Kimlik Numarası olmayan 3.5 milyon kişinin tamamının seçime kadar oy kullanabilecek duruma geleceğini, hiç bir sorun olmadığını söyledi.

Atalay, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı.

Nüfus cüzdanlarında T.C Kimlik Numarası olmayan 3,5 milyon kişinin tamamının seçime kadar oy kullanabilecek duruma gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Atalay, ''Gelir. Hiç bir sorun yok. Daha vakit var. Eğer sıkışıklık olursa gece de devam ediyor. Nüfus cüzdanı sureti alınırsa çok daha hızlı gider. Bugün itibariyle sonuçlar aldığımızda zaten yarıyı geçmiş olacağız. Bu hafta sonu tamamlanır gibi düşünüyorum'' dedi.

Seçim güvenliğine ilişkin tüm tedbirleri aldıklarını belirten Atalay, bununla ilgili gerekli toplantıları yaptıklarını anımsattı.

Atalay, ortamı germek isteyenlerin olabileceğini ama emniyet birimleri olarak buna meydan vermeyeceklerini kaydetti.

Provokatif eylemler olabileceğini ancak her partinin mitingine girişlerde çok iyi kontrol yapıldığını belirten Atalay, Tekirdağ dışında silahla yakalanma şeklinde başka örnek olmadığını bildirdi.

Yapılan yardımlarla ilgili olarak Tunceli Valiliği ile ilgili müfettişlerin incelemelerinin tamamlanıp tamamlanmadığının sorulması üzerine Atalay, ''Müfettişler gelmedi henüz. YSK özel olarak kararında böyle bir talepte bulundu ve biz de müfettişleri görevlendirdik. Onlar bir rapor getirirler ve o doğrultuda değerlendiririz. Zaten bir yargı boyutu var. Bizimki disiplin boyutuyla ilgili'' dedi.

Atalay, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir mitingde 'valimi yedirtmem' dedi. Bu açıklama müfettişleri etkilemiş midir?'' sorusu üzerine, ''Müfettişler görevlerini yapar. Somut olaylar üzerinde çalışır ve somut tespitlerle gelirler'' karşılığını verdi.

Nevruz ile ilgili hazırlıkların sorulması üzerine Atalay, bütün vatandaşların rahatça, gönüllerince, istediği tarihte istediği yerde Nevruz'u kutlamasını isteyerek, ''Hiç bir sınırlama yok hiç bir engel yok. Olanca desteği vereceğiz. Olanca güvenlik tedbiri alacağız'' dedi.

''Türkiye'de telefon dinlemesi fobi haline geldi. Herkes dinlenmekten bahsediyor. Siz rahatsız oluyor musunuz dinlemeyle ilgili tartışmalardan?'' sorusu üzerine Atalay, şunları söyledi:

''Çok rahatsız oluyorum. Özellikle ilgili görevde bulunduğum için çok rahatsız oluyorum. Dinleniyor gibi tartışmalardan rahatsız oluyorum. Bu konuda biz çok hassasız. Yani bundan ben doğrusu olarak insan olarak da çok rahatsızlık duyuyorum. Ömrümüz hep böyle, bu tür şeylere karşı tutumlar içinde geçti. Dinleme bizim açımızdan, İçişleri ve güvenlik birimleri açısından sınırlı ve tamamen hukukidir. Özel hiç bir dinleme olamaz. Hukuk dışı dinleme olamaz. Varsa cezası çok ağırdır.''

''Peki internete düşen ses kayıtları?'' sorusu üzerine Atalay, ''Ama onları kim yapıyorsa biz de bilelim ve gerekeni yapalım. Yargı kararı olmadan bizim mekanizmalarımızda dinleme olmaz. Biz tespit edersek büyük cezası vardır. Böyle bir şey açığı çıkarılırsa, vatandaşın böyle bir şüphesi varsa biz de onu gerçekten tespit edersek ağır biz cezası var'' dedi.

Vatandaşlardaki bu tereddüte üzüldüğünü söyleyen Atalay, ''Bu yaygın olamaz. Sadece yargı kararlarıyla böyle bir şey olabilir. Onun dışında hukuk dışı olur, yanlış olur'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber