'PKK terörü gündemden düşecek'

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 22 Mart 2009 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanı Ali Babacan gündemin nabzını tutan çok önemli açıklamalar yaptı.Bölgede PKK örgütünün varlık nedenini ortadan kaldırıcaklarını söyleyen Babacan terörün bitirilmesi için Kuzey Irak yönetimi ile her türlü enstrümanın kullanılabileceğini belirtti...

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yeni Amerikan yönetiminin, terör örgütü PKK ile mücadelede "aynı çizginin izleneceği" yönünde Türkiye'ye verdikleri sözde durduklarını bildirdi. Televizyon haber merkezlerine açıklamalar yapan Babacan, terör örgütü PKK'nın tasfiyesi konusundaki bir soruya cevaben, 2007'den bu yana terörle mücadelede yeni bir döneme girdiklerini belirterek, eskiden olmadığı şekilde, devletin en tepesinden sahada görev yapanlara kadar herkeste artık bir vizyon ve hedef birliği bulunduğunu, uygulanan politikalar ve strateji konusunda da kurumlar arasında görüş birliği oluştuğunu söyledi.

Babacan, bu sonucun devlet birimlerinin artık çok sık bu konuyla alakalı bir araya gelmesi ve birlikte çalışma kültürünün yerleşmesiyle elde edildiğini kaydetti.

MGK'DA GÜL DÖNEMİ

MGK toplantılarının içeriğinde ve meselelerin açıklıkla konuşulmasında da büyük değişiklikler olduğunu söyleyen Babacan, Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olduktan sonraki MGK toplantılarının iç tarzı ve tartışma şeklinin tamamen değiştiğini anlattı. Devletin en tepesindeki uyum ve rahat konuşuyor olmanın, beraberinde ortak akıl ürünü stratejiler getirdiğini ifade eden Babacan, artık hiçbir şeye tabu olarak bakmamaya ve her şeyi tekrar sorgulamaya başladıklarını belirtti.

KÜRT KONFERANSI

Irak'ta toplanması planlanan Kürt konferansı fikrinin ilk kez Irak'ın kuzeyindeki Mesud Barzani tarafından Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik'e Erbil'de dile getirildiğini aktaran Babacan, o dönemde farklı Kürt partilerini bir araya getirecek, mücadeleyi demokratik zeminde yapmanın gerekliliğini vurgulayacak bir konferansa olumlu baktıklarını, ancak etnik milliyetçi bir hava ve PKK için propaganda zemini oluşacaksa konferansın yapılmamasının daha iyi olacağını söylediklerini kaydetti.

DAVOS TEPKİSİ İNSANİ BİR KAYGI

Türkiye-İsrail ilişkilerine dair açıklamalar yapan Babacan, Türkiye'nin Gazze olaylarına verdiği tepkinin İsrail'in beklemediği bir tepki olduğunu belirterek benzer durumlarda daha önceleri Türkiye'nin tepkisinin daha farklı olduğunu söyledi. Babacan, "İsrail, Türkiye'nin bu kadar kuvvetli bir reaksiyon vereceğini beklemiyordu. Ciddi şaşkınlık geçirdiler. Ama biz doğruyu yaptık. Biz hep insan hakları dedik, demokrasiden bahsettik?dedi.

?İSRAİL ŞAŞIRDI'

Babacan, ?Gazze operasyonları başladıktan sonra Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar ve Davos'ta ortaya koyduğu duruş. İsrailliler'i tedirgin etti. Bu kadarını beklemiyordu. Davos'ta bizim bir art niyetimiz olmadı. Başbakanımız tamamen insani bir çıkışla ve insani kaygılarla oradaki tabloya haklı bir tepki gösterdi. Seslisessiz çok destek aldık, kamuoyundan ve pek çok ülkeden. Hatta bazıları, 'Biz söyleyemiyoruz, iyi ki siz söylediniz? dediler açıklaması yaptı.

HİLLARY TALEPLERİMİZİ ÇOK DİKKATLİ NOT ALDI

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmesinde PKK konusunun en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu aktaran Babacan, Amerikan yönetiminin, aynı çizginin izleneceği konusunda Türkiye'ye garanti verdiğini bildirdi. Babacan, Clinton'ın bu ziyaretinde Türkiye-ABD ortak açıklamasının, 2006'daki ortak vizyon belgesinden sonraki ilk açıklama olduğuna dikkati çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber