Bahar geldi, hastalıklara dikkat

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Mart 2009 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Baharın gelmesi ile birlikte ısı ve nem değişiklikleri hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu dönemde en fazla rahatsızlık üst solunum yollarında yaşanıyor.

Hastalık kendini genellikle burun akıntısı, hapşırık, öksürük, halsizlik, hafif ateş şeklinde gösteriyor. 'Saman nezlesi' gibi alerjik hastalıklarda görülen artış da dikkat çekiyor. Öte yandan bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artıyor. Negatif yüklü iyonların yoğunlaşması ise yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere sebep oluyor. Uzmanlar, hastalıktan korunmak için sebze ve meyvenin yanı sıra bol sulu gıdaları sofradan eksik etmemeyi öneriyor.

Mevsim geçişlerinde özellikle çocuklara dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzman doktor Ayla Kamburoğlu Yüksel, üst solunum yolu enfeksiyonundan korunmak için hasta ile aynı ortamı paylaşmamanın önemine işaret etti. Hasta olan çocuğun okula gönderilmemesinde büyük yarar olduğunu vurgulayan Yüksel, sınıflarda alınabilecek önlemler hakkında şu bilgileri verdi: "Hastalık konusunda, varsa okul doktoru veya hemşiresinin önerileri alınmalı. Sınıflar düzenli havalandırılmalı. Çocukların ortak kullanım alanlarında hijyene dikkat edilmeli."

Ellerinizi yıkamaya önem verin

Hastalıktan korunmada elleri yıkamanın önemine değinen Dr. Ayla Kamburoğlu Yüksel, "Doğru el yıkama bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasını önemli ölçüde azaltır." dedi. Hastalık belirtileri görüldüğünde doktordan muhakkak görüş alınması gerektiğine vurgu yapan çocuk hastalıkları uzmanı, rahatsızlıktan korunmak için şunları tavsiye etti:

Sabah aç karnına en az 10-15 dakika yürüyüş yapın.

Kendinizi dinlemek için birkaç günlüğüne de olsa şehir dışına kaçın.

Sofranızdan meyve ve sebzeyi eksik etmeyin. Sevmeseniz de mevsimin özelliğini taşıyan çeşitleri bol miktarda tüketin.

Bol su için.

Uyku düzenine dikkat edin.

Alkol ve sigaradan uzak durun.

Çağlar Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber