Kabine revizyonu gündemde... Çelik topun ağzında

Haber Giriş : 31 Mart 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABDULLAH KARAKUŞ

Başbakan Erdoğan'ın kabinede revizyon için ?anormal olmaz? demesi üzerine gözler Antalya'da AKP'li belediyeyi CHP'ye kaptıran Adalet Bakanı Şahin ile Van'da AKP?li belediyeyi DTP'ye kaptıran Milli Eğitim Bakanı Çelik'e çevrildi

AKP'de milletvekillerinin de uzun süredir talep ettiği kabine revizyonu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı tatmin etmeyen ve önemli bir oy kaybıyla sonuçlanan yerel seçimlerden sonra ivme kazandı. AKP ve Başbakanlık kulislerinde ?revizyonun kapsamının ne kadar olacağı? yorumları yapılmaya başladı.

Erdoğan, önceki akşam seçim sonuçlarını değerlendirirken, ?Bu seçim sonuçları kabine revizyonu üzerinde etkili olabilir mi?? sorusu üzerine ?Kabinede değişiklik seçimle bağlantılı olarak da yapılabilir ama seçimle bağlantısı olmadan da yapılabilir. Kimse ilanihaye orada oturacak değil? yanıtını verirken, gözler de illerinde başarısız olan bakanlara çevrildi.

Seçim başarısızlığı çerçevesinde gözlerin çevrildiği isimlerin başında Adalet Bakanı Şahin ve Milli Eğitim Bakanı Çelik geliyor. Antalya'da CHP, Van'da DTP, belediyeleri AKP'nin elinden almayı başardı.

?Ekonomi? kriteri

Kabine revizyonunda bir başka kriterin ise ekonomik kriz olabileceği belirtiliyor. Bu çerçevede ekonomiyle bağlantılı bakanların değiştirilebileceği kaydediliyor. Kabineye girebilecek yeni isimler arasında AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız'ın ismi konuşuluyor.

Öte yandan ANKA'nın haberine göre, Erdoğan, parti kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede ?Hiç beklemediğim, beni hayal kırıklığına uğratan sonuçlar gelmiştir, bunun nedeni ne ekonomik kriz, ne başka bir şey, bunun nedenlerini tek tek tespit etmenizi istiyorum? dedi.

Bakanlar yetmedi

Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre, bakanlar ve hüsrana uğradıkları seçim bölgeleri şöyle:

Mersin: Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, seçim bölgesinde hararetli çalışmalar sürdürdü. Ancak CHP, Macit Özcan ile ipi göğüslerken, AKP ancak 3. sırayı alabildi.

İzmir: Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün seçim bölgesinde AKP adayı Taha Aksoy yarışa umutlu başladı. Bu kentte de CHP Aziz Kocaoğlu ile başkanlığı kazandı.

Kastamonu: Spordan sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun memleketi de, AKP'ye vize vermedi. Önceki günkü seçim sonuçlarına göre, MHP'li Turhan Topçuoğlu başkanlık koltuğuna oturmaya hak kazandı.

Siirt: Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, en çok tartışılan belediye başkanlarından biri olan Mervan Gül'ün yerine AKP'nin aday gösterdiği Kasım Ceylan için son dakikaya kadar büyük uğraş verdi. Ancak burada da AKP kaybetti, kazanan DTP'nin adayı ve eski DEP Milletvekili Selim Sadak oldu.

Antalya: Antalya, Menderes Türel ile ?devam? kararı alan AKP' için tam bir hayal kırıklığı oldu. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, uzun süre AKP'nin seçim çalışmalarına katıldı, ?yerel yönetimlerle hükümetin aynı partiden olması halinde hizmetlerin daha rahat gelebileceği? yönündeki sözleri ise, büyük tartışma yarattı. Sonuçta CHP'nin adayı ve eski Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın ipi göğüsleyen isim oldu.

Eskişehir: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın seçim bölgesi olan kent de, AKP'yi tercih etmedi. DSP'nin tek büyükşehir belediye başkanı ve adayı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, AKP'li Prof. Dr. Hasan Gönen'i geçerek yeniden başkan oldu.

Van: Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, seçimlerden uzun süre önce kente giderek, AKP'nin çalışmalarında hazır bulundu. Sokağa çıkarak vatandaşlarla görüşen ve belediye başkanı olan Burhan Yenigün için oy isteyen Çelik'in bu çabası da yeterli olmadı. DTP, Bekir Kaya ile Van'da başkanlık koltuğunu kazandı.

Diyarbakır: Erdoğan'ın en çok istediği yerlerden biri olan Diyarbakır, Erdoğan için büyük bir hüsran oldu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in memleketinde destek istediği Kudbettin Arzu, DTP'li Osman Baydemir karşısında ağır bir yenilgi aldı.

Ordu: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in seçim çalışmaları da belediye başkanlığını kazanmak için yeterli olmadı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da memleketi olan Ordu'da Güler, AKP'nin tek kadın başkan adayı olan Ayşe Bahar Çebi'ye kefil olduğunu belirterek oy istedi. Ancak DSP'li Seyit Torun kazanan isim oldu.

Seçimlerin başarılı bakanları

Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı Faruk Çelik'in seçim bölgesi Bursa'da, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun seçim bölgesi Afyonkarahisar'da ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın seçim bölgesi Erzurum'da seçimleri AKP kazandı. Gaziantep'te Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Erzincan'da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, seçimlerde başarılı olan bakanlar arasında yer aldı.

Milliyet

Birkaç bakan gidecek

Erdoğan seçim gecesi 'İlanihaye bu koltuklarda oturacak değiliz' sözlerini yineledi. AKP kulislerinde bunun 'kabine revizyonu' manasına geldiği, seçim bölgelerini kaybedenlerin topun ağzında olduğu konuşuluyor

Seçim gecesi yaptığı konuşmada, kabinede revizyon mesajı veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kimi bakanlıkları yeniden yapılandıracağı öğrenildi. Kültür ve Turizm ile Çevre ve Orman Bakanlıkları'nın ikiye bölüneceği, 'Teknoloji ve Bilişim' adı altında yeni bir bakanlık kurulacağı konuşuluyor.

KALPTEN KAYBETTİ

Erdoğan'ın, öncelikle küresel ekonomik krize karşı daha dinamik ataklar yapmayı planladığı, bu çerçevede Kemal Unakıtan'ın sağlık sorunlarını da dikkate alarak, Maliye Bakanlığı'na yeni bir isim atayabileceği belirtiliyor. Maliye Bakanlığı için AKP Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın, AKP Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin adı geçiyor. Kulislerde, Maliye Bakanlığı'nın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e bağlanabileceği senaryosu da dillendiriliyor.

YAZICIOĞLU ATALAY'I YAKTI

Yine kulislerde, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da görevden alınabileceği belirtiliyor. BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamını yitirdiği helikopter kazasında dezenformasyonları engelleyemediği ve hükümetin gelişmelere hakim olamadığı görüntüsü verdiği gerekçesiyle Bakan Atalay'a, partililerce bazı eleştiriler getirildiği öğrenildi.

ÇELİK DE TOPUN AĞZINDA

Vanlı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de topun ağzında gösterilen isimlerden biri. 2004 seçimlerinde AKP'nin kazandığı Van Belediyesi'nin, 29 Mart seçimlerinde DTP'ye kaptırılmasında faturanın, Bakan Çelik'e kesilebileceği ifade ediliyor.

Yine iki dönemdir kabinede yer alan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Spordan sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da, olası kabine değişikliğinde isimleri öne çıkan bakanlar olarak gösteriliyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak'ın da, Başbakan'ın başarılı bulmadığı bakanlar arasında yer aldığı ileri sürülüyor. Hükümetin denge isimleri arasında gösterilen Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren, Cemil Çiçek ve Hayatı Yazıcı ise yeri garanti bakanlar arasında sayılıyor. Başbakan'ın, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın yerini koruyacağı da güçlü bir şekilde dillendiriliyor.

Kaybeden bakanlar

AKP, seçimlerde ummadığı pek çok yerde belediye başkanlığını kaybetti. Bu iller arasında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in seçim bölgesi Van, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in seçim bölgesi Antalya'nın bulunması dikkat çekti.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, Gaziantep olan seçim bölgesini değiştirerek, CHP'nin elinde bulunan Mersin'e kaydıran AKP, Mersin'i de kazanamadı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın seçim bölgesi de benzer bir taktikle DSP'nin kalesi Eskişehir'e kaydırıldı. Unakıtan'ın Eskişehir'e sağladığı yoğun mali desteğe rağmen, AKP, Eskişehir'i ele geçirmeyi başaramadı. Unakıtan'ın eski seçim bölgesi Edirne de CHP'de kaldı. Devlet Bakanı Başesgioğlu'nun memleketi Kastamonu'yu MHP aldı.

Bayındırlık Bakanı Faruk Özak, CHP'nin elinde bulunan Trabzon'da koltuğu AKP'ye geçirerek dikkat çekti. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in seçim bölgesi Gaziantep'te de AKP koltuğu kaptırmadı.

Deniz ÇİÇEK / AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber