Hürriyet'e göre yerel seçimdeki 13 gerçek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Mart 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçmen, yerel seçimde şu uyarıyı yaptı:

Seçmen 8 puan eksilterek AKP'ye 'Ekonomik krize, Deniz Feneri gibi yolsuzluklara ve kutuplaşmaya dikkat et' uyarısı yaptı.

Erdoğan oy kaybetmekle birlikte, ekonomik krize rağmen en yakın rakibinden 15 puan fazla oy aldı.

AKP oylarıyla Türkiye'nin partisi olduğunu gösterdi. CHP ve MHP gerçeği de ortaya çıktı.

1- 'Hayat tarzımız önemli' gerçeği

Türkiye'nin Batı'ya açık kıyı şehirlerinde AKP dışındaki partiler kazandı. Bu da, hayat tarzıyla ilgili endişelerin ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

2- 'Kutuplaşma iyi değil' gerçeği

Kutuplaşmanın, gerginleşmenin, kavgacı üslubun sonuç vermediği görüldü. Tam aksine, Kılıçdaroğlu ile yumuşak ve güven verici üslubu destekledi.

3- 'Oy şantajları ve beyaz eşya' gerçeği

Bakanların, "Bizi seçmezseniz hizmet alamazsınız" şantajı etkili olmadı, Antalya ve Mersin'deki gibi ters tepti. Beyaz eşya dağıtımı da oy getirmedi.

4- 'Artık MHP de var' gerçeği

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kutuplaşmayı, etnik kavgayı körüklemeyen üslubuyla MHP'yi artık 'merkez parti' yaptığını gösterdi.

5- 'AKP, Türkiye'nin partisi' gerçeği

AKP, Türkiye'nin her yerinden oy alabildi. Trakya'dan Güneydoğu'ya, bütün şehirlerde aldığı oylarla "Türkiye'nin partisi" olduğunu gösterdi.

6- 'Numan Kurtulmuş ve Saadet' gerçeği

Saadet Partisi, yeni lideri Numan Kurtulmuş ile atılım yaparak oylarını 5 puanın üzerine çıkardı. Milli Görüş tabanında AKP'ye ciddi bir rakip oldu.

7- 'Güneydoğu'da Kürt' gerçeği

Seçim, Güneydoğu'da kuvvetli bir Kürt gerçeğinin bulunduğunu ve Türkiye'nin bu gerçekle bir arada yaşamanın yollarını araması gerektiğini gösterdi.

8- 'Ceketi koysan seçilmez' gerçeği

Liderlerin "Kimi koysam seçtiririm" tarzının tepkiye yol açtığı anlaşıldı. Şanlıurfa'da Fakıbaba'nın, Adana'da Aytaç Durak'ın başarısı bunu kanıtladı.

9- 'Politikada yine kadın yok' gerçeği

Belediye başkanlığı ve il genel meclisi sonuçları, hem genel hem yerel siyasette kadınların katkısının çok az olduğunu bir kere daha kanıtladı.

10- 'İyi hizmet eden seçilir' gerçeği

Eskişehir'i adeta yeniden inşa eden DSP'li Prof. Dr.Yılmaz Büyükerşen'in 3. kez seçilmesi, halkın çalışkan başkana verdiği desteğin kanıtı oldu.

11- 'Krize rağmen devam' gerçeği

AKP, 8 puan oy kaybetmesine rağmen açık ara birinci parti olarak çıktı. Bu da, önümüzdeki seçime kadar, hükümeti rahatlıkla sürdürme vizesi verdi.

12- 'Büyükşehirlerde gerileme' gerçeği

AKP'nin, İstanbul ve Ankara'da oyları geriledi. İzmir'de oy farkı açıldı. Antalya'yı ise kaptırdı. Bu da AKP'nin artık büyükşehirlerde zorlandığını gösterdi.

13- 'Asker konuşmayınca halk konuşur' gerçeği

Seçimde asker sessiz kalınca halk konuştu. 2007'de Gül'ün mağduriyetine oy veren halk, bu defa Antalya'da rektörün atanmamasına tepkisini gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber