Sözleşmeli öğretmenlere bir işkence daha

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Nisan 2009 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

01.04.2009 tarihi itibari ile Sağlık ve Olağanüstü Hale Bağlı Özür Grubu yerdeğiştirme başvuruları başlamıştır.

Bu başvurularda amaç;

1- Öğretmenin kendisi ya da birinci derecede yakınının sağlık durumu iyi değilse tedavisinin mümkün olduğu yere yerdeğiştirmesini,

2- Olağanüstü bir sebeple (şehit gazi yakını olmak, herhangi bir nedenle bulunduğu yerde çalışması hayati yada görev yönünden sakıncalı olduğu mülki amirlerce uygun görülmeyenler)'in yer değiştirmesini

Sağlamaktır.

Amacı siz düşünün yani aile bütünlüğünü de bertaraf edecek nitelikte olan bir duruma tabi öğretmenlerin yer değiştirmesine olanak tanımaktadır.

Durum böyle olduğu halde bu öğretmenlerin birçoğu açık kadro olmaması, yeterince kurumun açık ilan edilmemesi ya da il emrine atama yapılmaması nedeniyle yer değiştiremeyecektir.

Daha vahim bir durum ise Sözleşmelilerde karşımıza çıkmaktadır.

Bu yer değiştirme döneminde sözleşmeli öğretmenlere başvuru olanağı verilmemektedir. 4/B liler için son olarak değişiklikler yapan bakanlar kurulu Sözleşmeli öğretmenlerin 40 günü aşan hastalık raporlarında sözleşmesini feshetmek konusunda olumlu bir adım atmamıştır. Bu konuda bazı öğretmenlerin 40 günden çok rapor aldıkları için sözleşmelerinin feshedildiği yolundaki haberler defalarca yayımlandığı halde bu konuda adım atmak ya akıllara gelmemiştir ya da birilerinin işine gelmemiştir.

Bu da yetmedi, bakanlıkça yayımlanan 2009 yılı Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nda;

?6. ÖZÜR DURUMU ÇEŞİTLERİ

Öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylığı kaldırılanlar ile göreve başlama tarihi itibarıyla en az bir yıl çalışmış olan açıktan, kurum içi ve kurumlar arası atama biçimiyle atanan kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler özür durumlarından dolayı yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.?

denildiği halde Sözleşmeli öğretmenler 01.04.2009 tarihinde başlayan Sağlık ve Olağanüstü Hale Bağlı Özür Grubu yerdeğiştirmelerde başvuru yapamamaktadırlar.

Yani bırakın idareci, müfettiş, olmayı hasta olmaları bile yasaklanan bu öğretmenlerin eşleri şehit ya da gazi olduğunda ya da örneğin ölümle tehdit edildikleri bir durumla karşı karşıya iseler ya da eş, anne, baba ile çocukları bulundukları yerde tedavi olamayacak şekilde hasta iseler yer değiştiremeyecekler.

Ocak ayındaki Özür Grubu yerdeğiştirmelerde kısıtlı sayıda da olsa sözleşmeli öğretmenlere de başvuru hakkı vermişken özür durumu daha önemli olanların başvurduğu bu dönemde başvuruların kabul edilmemesinin hukuki ya da akli hangi sebebi olabilir?

Kaldı ki yayımlanan kılavuzda bu dönemde Sözleşmelilerin başvuramayacağına dair tek bir ibare yoktur. Yani insanlar Ocakta atanamayınca bu dönemi bir umutla beklemişlerdir.

Bu durumu hangi akıl, mantık, vicdan,hukuk, bilim ya da başka sebeple açıklayabilirsiniz?

Bu nedenle Eğitim Son Yıllarda Nereye Gidiyor?(2) başlığıyla http://www.memurlar.net/haber/135933/ linkinde yayımladığımız Bakan H.Çelik'in neden görevden alınma(ma)sı gerektiği MEB'de işlerin nasıl yürüdüğü daha iyi açığa çıkmaktadır.

Ben bu yazıları yazarken içim sızlıyor eş, çocuk, hasta anne, baba ya da şehit gazi yakınının yer değiştirme taleplerinin karşılanmamasına. Acaba koltuklarda oturan kırmızı plakalıların hiç mi içleri sızlamamaktadır. Evet suistimaller olabilir ama siz devletsiniz bu işi sonuna kadar araştırma ve suistimallerin önüne geçme gücüne de sahipsiniz. Bugün doğru yolda kıllarını kıpırdatmayan Kırmızı plakalılar bir gün o koltuklardan zorunlu kalktıklarında kırmızı yüzlerle dolaşmak zorunda kalmamalarını ümit ediyorum?

Aklın yolu tek bu özre bağlı yer değiştirenlerin özürleri hukuki zeminde incelenmeli ve tamamının bu talepleri karşılanmalıdır. Aklın, vicdanın, hukukun, insanlığın gereği budur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber