Adım adım Obama günlüğü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2009 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD Başkanı Barack Obama, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Bu önemli ziyaretin ayrıntılarını buradan takip edebilirsiniz

19:07 - Obama İstanbul'da

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama, Ankara'daki temaslarının ardından İstanbul'a geldi. Obama ve beraberindeki heyeti taşıyan Air Force One isimli uçak saat 19.00'da Atatürk Havaalanı'na indi.

18:14 -Obama: Terörün bitirilmesi konusundaki kararlılığımız sürüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılan görüşmede, Ortadoğu, PKK terörü, NATO konusu, ikili ilişkiler ve ekonomi konularının ele alındığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, Obama, ''Türkiye, İsrail ve Suriye arasında süren barış görüşmelerini yakından takip ettiğini ve bu çabaların devam etmesinin Ortadoğu barışı için çok faydalı olacağını'' söylediği bildirildi.

NATO'da işbirliğinin çok önemli olduğuna işaret eden Obama, Türkiye'nin NATO'ya büyük katkıları olduğunu dile getirdi.

Obama, Türkiye-Ermenistan, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin gündeme geldiği görüşmede, ayrıca PKK terör örgütü konusundaki düşüncelerini de yineledi. Terör örgütünün bitirilmesi konusundaki kararlılıklarının devam ettiğini dile getiren Obama, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin artırılması konusunda karşılıklı olarak daha fazla çaba sarfetmenin gerekliliği üzerinde durdu.

ABD Başkanı Obama, NATO konusunda ABD'nin garantörlüğünde çözülen genel sekreterlikle ilgili verilen sözlerin gerçekleşmesi konusunda kişisel olarak bunun üzerinde durduğunu ve gerçekleşmesi için de özel olarak çaba sarf edeceğini belirtti.

18:11 -Obama, İstanbul'a hareket etti

ABD Başkanı Barack Obama, Ankara'daki temaslarını tamamlayarak İstanbul'a gitmek üzere Esenboğa'ya geldi. Obama'yı taşıyan Air Force One, saat 18.10'de Ankara'dan ayrılmak üzere hareket etti.

ABD Başkanlık uçağı "Air Force One" ile İstanbul'a giden Obama ve beraberindeki heyeti Esenboğa havaalanında, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve diğer yetkililer uğurladı.

ABD Başkanı Obama, bugün Ankara temaslarına Anıtkabir'i ziyaret ederek başladı. Obama daha sonra Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü ve görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Obama, basın toplantısının ardından TBMM'ye geçerek, burada muhalefet partilerinin liderleriyle bir araya geldi ve TBMM Genel Kuruluna hitap etti.

ABD Başkanı daha sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Başbakanlıkta bir araya geldi ve ardından basın toplantısı düzenlendi.

Barack Obama'nın bu akşam İstanbul'da düzenlenen Medeniyetler İttifakı forumu çerçevesinde verilecek resmi akşam yemeğine katılması, yarın da çeşitli tarihi ve kültürel yerleri gezmesi bekleniyor. Obama'nın yarın akşam ülkesine dönmek üzere İstanbul'dan ayrılması öngörülüyor.

Bu arada Amerikan Başkanının Ankara'dan ayrılışı için Esenboğa Havalimanının kargo bölümünde uzun süre bekleyen basın mensupları VIP salonu ve aprona alınmadı.

Obama'nın ziyareti nedeniyle bugün Ankara'da yoğun güvenlik önlemleri alındı, çok sayıda polis görev yaptı ve bazı yollar trafiğe kapatıldı.

17:19 -Erdoğan-Obama görüşmesi sona erdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki görüşme sona erdi.

Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

İki lider ortak bir açıklama yaptılar.

Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Başbakanlık merkez binadan İstanbul'a gitmek üzere ayrıldı. Obama'yı Başbakan Erdoğan uğurladı.

16:20 - OBAMA BAŞBAKANLIK BİNASI'NDA

Meclisteki konuşmasının ardından genel kurul salonundan ayrılan Barack Obama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Başbakanlık Konutu'na geçti.

15:30 - OBAMA TBMM'DE KONUŞUYOR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Başbuğ TBMM'ye geldi. Obama Genel Kurul'a alkışlar arasında girdi. İşte Obama'nın konuşması:

"Sayın başkan sayın üyeler bugün bu mecliste konuştuğum için onur duyuyorum. Ülkelerimiza rasındaki dostuluğu ve müttefikliği devam ettirmeyi amaçlıyorum. Bu ilk ziyaretim. Daha önceki ziyaretlerim oldu. Bana ziyaretimi Ankara'ya ve İstanbul'a devam ettirmeyi soranlar oldu. Cevabım Evet. Türkiye ABD'nin önemli bir müttefiki Türkiye AB'nin önemli bir parçasıdır. Bu sabah gerçekten Atatürk'ün sizin ülkenizin kurucusunun mezarını ziyaret ettim. Hakikaten bu ziyaretten kendisi adına inşa edilen binadan etkilendim. Ama Atatürk'ün yaşamına ait en iyi anıt taştan inşa edilemez en büyük mirası laik demokrasisidir. Bugün bunun devamı sağlanmaktadır. Takibi bu günlere kolay ulaşılmadı. 1. dünya savaşının sonunda Türkiye başka güçlere teslim olabilirdi. bunun yanı sıra imparatorluğu da devam ettirebilirdi. kendisini yabancı kontrolden uzaklaştırdı ve bir cumhuriyet kurdu. Türkiye'nin demokrasisi kendi başarınızdır. bu size diretme ile kazandırılmadı. Türkiye hem geçmişinden hemde her nesil Türklerin çabaları ile kazandı.

ABD devrimini yapan George Washington'dur. Onun anıtı şehir merkeezinde. Beyaz Saray'dan bunu hergün görüyorum. Bunu yapmak on yıllar aldı. Hakikaten bugün bu anıtın durması bu insanların sayesinde oldu. Herkses Washington'a saygı duyuyor. Bunlardan bir tanesi de Osmanlı topraklarından geldi. Abdulmecid bir mermer tabaka gönderdi. Burada bir şiir yazılıydı. Ülkemiz arasındik dostluk yazıyordu. Onun üzerinden 150 yıl geçti. Dostluğumuz güçlendi. 2. dünya savaşından sonraki süreçte başladı. NATO'da Türkiye'nin önemli üyesi oldu. Soğuk savaş dönemine birlikte karşı geldiler. Halklarımıza rasındaki bağlar da derinleşti. Türk kökenli Amerikalı ABD'de yaşıyor. Bir basketbol severek Hidayet ve Mehmet Okur'un başarılarını izliyorum.

ABD ve Türkiye her zaman aynı fikirde olmamıştır. Bu beklenemezde. Ama müttefikliğimizin gücü olarak Hem ABD hem de Türkiye daha da güçlendi. Sınır tanımayan ekonomik kriz. aşırı uçlar kadınları çocukları öldürüyor. İklim değişikliği sorunu var. Çatışmalar var. Bunlar bizim daha yeni yaşamaya başladığımız yüzyılın sorunları. Geleceğin özgürlükle mi korkaklıkla mı barışla mı güçle mi. Hiç bir ulus tek başına üstesinden gelemez. Tüm ulusların birlikte çalışması gerekmektedir. Bu nedenle müşterek menfaatler için çalışmalıyız. Bizler bunu yaptığımızda daha da güçleniriz. ben bu ziyaret boyunca bu mesajı bearberimde getirdim. Cumhurbaşkanı ile Başbakan ile de konuştum. ABD'nin ileriye giden yaklaşımı bu olacak. ABD ve Türkiye G-20'de görüşmemiş kirize birlikte çalışarak hareket ediyor. Nakit akışını hızlandırmak istiyoruz. Gelişmekte olan ülkelere el uzatmak istiyoruz.

ABD ve Türkiye dünya refahı için birlikte çalışma alanı bulabilir. Cumhurbaşkanı ile görüştük. Enerji alanında yeni kaynaklar geliştirilebilir. İklik değişikliği için de bunu yapmalıyız. Daha temiz enerjilere yönelmeliyiz. ABD bu kapsamda yapılan yatırımları destekleyecektir. Ekonomik işbirliği ortak güvenliği iyileştirmeye yarar. ABD ve Türkiye'nin böyle bir görevi var. 21. yy güçlükleri ile başa çıkmak için barışçıl bir AB hedefliyoruzl. ABD Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemektedir.

Türkiye AB'ye sadece boğaz üzerindeki köprülerle bağlı değil. Avrupa etnik farklılığından inanç farklılığından güç alıyor. Türkiye'nin kendi sorumlulukları var. Üyelik yolunda önemli adımlar attınız. Önemli reformlar yapıldı. Bunlar Türkiye için yaptınız.

Kürt televizyonları dünya saygı ile izlemektedir. Demokrasiler durağan olamazlar. İnanç özgürlüğü sayesinde devletler güçlenir. Heybeli Ada Ruhban Okulu'nun açılmasıda bunun gibi. Azınlık hakları sayesinde halk her tür katkıdan yararlanma fırsatı bulur. Benim gibi benim rengine sahip olması nerdeydi ki oy kullanması. Bu değişimi yapabilirsiniz. Demokratik kökenlerimize saygı duyarak yapabiliriz. İşkencenin kullanımının önüne geçtik. Bazen değişmek çok zor.

Geçmişimizle nasıl başa çıkacağız. ABD bazı kendi karanlık dönemlerine ele almak zorunda. Lincoln heykeli var. Kölelerini kurtaran kişidir. Ülkemizde kölelik, ayrımcılık geçmişi var. Tarih her zaman trajik gerçeklerle dolu. Her ülkenin geçmişiyle barışması ve daha iyi bir geleceğe yönelmesi gerekiyor. 1915 yılında yaşanan kötü olayları da gündeme getirmek gerek. Bu benim değil Türk-Ermenileri çözmesi gereken sorun. Zaten bu anlamda Ermeni ve Türk liderlerin attıkları adımları gördük. Türk ve Ermeni halkların barışçıl geleceğe adım atmasıdır. Türkiye bölgede barışçıl bir geçmişe sahip tek ülke. Bunun ileriye yönelmesinde siz çok önemli role sahipsiniz. Doğu Akdeniz, Karadağ, Kıbrıs'ta sorun var. Kıbrıs'ta adımlar atılıyor. ABD süre giden barış anlamında çabaları desteklemektedir. Tabiki bu da Türkiye'nin komşuluğundaki kritik bir bölgededir. Ortadoğu'da da İsrail ile komşuları arasında bir barışı hedefliyoruz. İsrail ve Filistin devletini desteklemektedir. Bu Filistinlilerin de İsraillilirin de hedefidir. Ben bunu izleyeceğim. Güveni sağlayacak adımlar atılmalı. Taahhütlerine uymalı, uzun süren sorunları çözmelidirler. Devam eden barışa yönelik çaba sarfetmelidir. İsrail'in güvenlik adına olan çabalarına Filistin adına da yapılması gerekenler var. İlerleme adına her fırsatı kullanabiliriz.

Türkiye Suriye - İsrail görüşmelerinde elini uzattığı gibi Filistin için de uzatmalıdır. İran'ın nükleer silahlardan uzak durması ile yapılabilir. Nükleer silahlar bölgenin güvenliği için yarar sağlamaz. Daha fazla tahrip güçlerine izin yok. İslam Cumhuriyeti liderlerine de söyledim. İran'ın da yapmak zorunda olduğu görevleri var. İran köklü bir toplum. Refah ve güvene yönelmeli. Acaba daha iyi bir geleceğe mi yönelmek istiyorlar yoksa silaha mı yönelmek istiyorlar. Ama artık bu savaşı sonlandırma görevine sahibiz. Irak'ın güvenliği açısından önemli. ABD gelecek Ağustos'tan itibaren oradan çekilecek. Bizler Irak ile birlikte çalışacağız. Diyalogla çalışacağız. Hiç hata yapmayalım. Terör örgütü ile karşı karşıya kalmamalıyız.

El Kaide de öyle PKK'da öyle. Ne PKK nede başka bir örgütü desteklemiyorum. Eğitim fırsatları verilmeli Türk halkının demokrasi adına desteklenmeli. EL Kaideyi Afganistan ve Pakistan'da güvenli bir bölge olarak görmesine karşıyız. Bizim amacımız El Kaide'yi yenmektir. Afgan halkına ve Pakistan halkına yaptığımız yardımları artırıyoruz. Türkiye bu anlamda güçlü bir ortağımız. Bölgeye giden ilk güçlerden birisidir. Önemli sorumluluk aldınız. Eğitim için yapılan desteğe teşekkür ediyoruz. Birlikte bu zorlukları da yeneceğiz.

Son yıllarda sorunlar yaşandı. Güven zorlandı. Bu zorluk pek çok alanda yaşandı. Özellikle Müslüman inancıno lduğu yerlerde yaşandı. ABD hiç bir zaman İslam ile savaşta değildir olmadı, olmayacaktır. Esasen Müslüman dünya ile ilgili ortaklığımız kritik öneme sahip. Fırsatları güçlendirmek adına yapılmalı. ABD'nin Müslüman toplumlarla ilişkisi sadece terörizm ile sınırlanamaz. Müşterek menfaatleri dinlemeliyiz ortak zemin oluşturmalıyız. Bu konuya Müslüman ve İslam dünyasına olan katsına saygı duymalıyız. ABD Müslüman aileler tarafından zenginleşti. Pek çoğunun ailesinde müslüman var ve ben de bunlardan birisiyim. Ben daha fazla çocuğun eğitim alması için çalışmak istiyorum. Mağdur bölgelere ulaşmalıyız. Birkaç ay önce spesifik yardımlardan bahsettim. Neler yapılabileceğini ele aldım. Biz ABD olarak dostluk elini herkese ulaştırdık. Eski bir atasözü var. Siz yangına körükle gidemezsiniz. Türkiye ve ABD bunu gayet iyi bilirsiniz. Ama güç tek başına sorunları çözemez. Gelecek güç kullananların değil yaratanların elinde olacaktır.

Biliyorum ki Türkiye'nin geleceğini tartışanlar var. Siz medeniyetlerin buluştuğu bir yerleşimdesiniz. Ülkeyi bir yöne çekmek isteynler olabilir. Türkiey'nin büyüklüğü herşeyin ortasında olmasıdır. Doğu ile batının ayrılması değil birleştirmesinden kaynaklanıyor. Demokrasininiz güçü ümitleriniz Türkiye'yi Türkiye yapıyor.

Türkiye'nin güçlü ve sürekli dostluğuna vurgu yapıyorum.

14:00 - OBAMA VE GÜL AÇIKLAMA YAPIYOR

Cumhurbaşkanı Gül:

İtalya'da deprem oldu. Ölenlere başsağlığı diliyoruz. Sayın Obama başkan seçildikten sonra ilk ziyaretlerinden birisini Türkiye'ye yapmasından sevinç duyuyoruz. İlişkilerin gelişmesini destekleyeceğiz. Türk-Amerikan ilişkilerine baktığımızda Amerika birçok sorunla ilgileniyor. Türkiye'de birçok konu ile ilgileniyor. Bunlar Amerika ile benzerlik gösteriyor. Terörle mücadele her iki ülkenin ortak meselesi. Afganistan, Kafkaslar, Ortadoğu'ya kadar yakın çalışma içerisinde olma kararındayız. Sayın Obama'ya AB nezdindeki Türkiye girişimlerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Barack Obama:

Türk halkına gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz. İtalya'daki ölenlere başsağlığı diliyoruz. Bir haftadır Avrupa'da seyahat etmekteyim. Bana bu kapsamda sorulan sorular oldu. Bu bir haftalık seyahati sordular. Türkiye'de söylemek istediğiniz birşey mi var? Evet Türkiye'nin önemini vurgulamak istiyorum. Doğu ile Batı arasında köprü görevi görüyor. Türkiye sıradışı ve zengin bir mirasa sahip. Sözkonusu eski medeniyetlerle yeni ulusların birlikte barındığı, hukukun üstünlüğü demokratik nato üyesi ve çoğunluğu müslüman olan özgün yeri olan bir ülkü. Bunlar son derece önemli özellikler. Ayrıca Cumhurbaşkanı Gül'ün ve liderliğinin beni etkilediğini tabi Başbakan'ın da söylemem gerekiyor.

Türkiye'nin Afganistan'da yaptığı çalışmaları ele aldık. Ne yapabileceğimiz Türkiye'nin sağlayacağı katkıları ele aldık. Irak'taki gelişmeleri ele aldık. Irak'tan ABD çekilirken neler yapılabilir onu da paylaştık. Ortak görüşte ortak düşüncelere sahibiz. Ticaret ve iş dünyası ile ilgili konuştuk. Bu kapsamda ülkelerimiz arasındaki ticareti ele aldık. İletişim kanalları giderek iyileşecek hem Türkiye hem de ABD için iyi olacak. Ele aldığımız konular arasında terör vardı. Türkiye'ye verdiğimiz desteği tekrar gündeme getirdim. Son derece üretken ve verimli bir toplantıydı. Bana güven veren bir toplantıydı. Birlikte çalışarak pek çok şeyi yapabileceğimizi gördüm. Batı dünyası ile Müslaman dünyasını birleştirecek. Bu ortaklığı önümüzdeki günlerde de sürdüreceğiz.

SORU CEVAPLAR

ABD senatörü olarak Türkiye'nin Ermeni soykırımındaki ilgili kararın çıkarılması aşamasında görüşlerinizin değişip değişmediğin öğrenmek istiyorum.

Benim bu görüşlerim kayıtlar altında. Değiştirmiş değilim. Ama Gül'ün liderliği altında bir seri müzakereler devam etmektedir. Bu kapsamda pek çok gündemde olan konu ele alınmaktadır. Bu müzakereleri izlemekteyim. Bunlar çok kısa sürede meyvelerini verebilirler. Türkiye'nin görüşlerine odaklanmaktan hareket etmek gerek. Geçmişte trajik olaylar yaşandı. Mümkün olduğu kadar yapıcı hareket sergilenmeli. Bende bu sürecin iyi gittiğini düşünüyorum. Yakın gelecekte yapılacak açıklamalarla ilgili birşey söylemek istemiyorum. Türklerin ve Ermenilerin aynı noktaya gelmeleridir.

Benim yapmak istediğim sayın Gül'ün son derece başarılı olan görüşmelere devam etmesidir. ABD'nin bu müzakereleri saptırmasını istemiyorum.

Gül: Bende fikirlerimi tartışmak istiyorum. Bu tarihi bir olay. 1915 yılında yaşanmış. O günkü şartlarda 4 cephede çarpışırken bazı vatandaşlar provoke etti. Birçok kişi hayatını kaybetti. Unutmayın ki Türkler müslüman nüfus büyük bir kayba uğradı. Kafkaslardan balkanlardaki müslümanlar yerlerinden oldu. Tüm bunlar o kargaşanın olduğu zamanda oldu. Yeni Cumhuriyet bunları dünyada olay yapmadı. Bu olaylar diyasporanın kimliğini koruması ile birlikte yeniden gündeme geldi. Biz tarihçiler otursun kararlaştırsın dedik. Biz hazırız. ne zaman oldu hangi şartlarda oldu kim daha çok kaybetti, buna bir siyasetçi nasıl karar verecek. Ortak bir tarih komisyonu neye karar versin biz razıyız dedik. Biz arşivlerimizi aştık. Bir adım daha attık. Buna ABD Fransa ilgi gösteriyorsa ona bunlar da girebilir dedik. Türkiye olarak bölgemizde herkesle iyi ilişki içinde olmak isteriz. Ermenistan vatandaşı 70 bin kişi çalışıyorsa uçak seferleri varsa da diğer ilişkiler yoktu. Tüm bunları normalleştirmek için görüşmeler başladı. En iyi şekilde neticelenmesini arzuluyoruz. Bu süre içinde kafkaslarda tüm sorunları çözelim. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkileri düzeltelim diye iyi niyetli çalışmalarımız var. Bunlar çözülünce sorunlar ortadan kalkacak.

Obama Bush döneminde ABD ile sorunlar yaşandı. Sizin döneminizde ne gibi farklar olacak. PKK'nin tasfiyesine dönük neler olacka

Obama: Bence 2003'ten beri gördüğümüz sorunlara rağmen istikrarlı iyileşme oldu. Benim yapmak istediğim iyi zemin olan zeminin üzerine iyileştirmek. Ticari ilişkiler iyileştirilebilir. Aynı zamanda terörle ilgili işbirliği olduğunda PKK'nin bizim de terör listesinde olduğumuzu söylemek isterim. Tehdidi azaltmak için gerekli desteği vereceğiz. Bunların meyvelerini vermeye başladığını gördük. Yapılan saldırıların azalmaya başladığını gördük. Daha ek destek nasıl verilebilir bunu tartıştık. ABD ile iyi ilişkilerin kurulması Türkiye ve ABD'nin bir model ortaklık oluşturması ile olabilir. Söz konusu model baskın olarak Hristiyon ile Müslüman bir ulus bir araya gelecek. Avrupa ile Asya arasında olan bir Türkiye modern bir camia olacak. Saygın refah içerisinde görülür ama engellenebilir gerilimlerin olmadığı bir ortaklık olacak. Daha önce de söylediğim gibi bizim son derece büyük bir Hristiyan bir nüfusa sahip olmamıza rağmen vatandaşların oluşturduğu değerlerin birbirine bağladığı bir ülke. Türkiye'de de bunları görüyoruz. Laik bir ülke vaadinin hukuk inanç üstünlüğüne saygı gösterilmesidir. Uluslararası alanda da bunu destekleyeceğiz. dünyaya bu şekilde verecek olursak bu ortaklığı önümüzdeki günlerde de görmeyi arzuluyorum.

13:34 - BAŞBAKANLIK'TA OBAMA HAZIRLIKLARI

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Barack Obama için Başbakanlık'ta bazı hazırlıklar yapıldı. Başbakanlık Merkez Bina'da, Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın akşam saatlerinde yapacağı görüşme öncesinde, basın mensuplarının rahat görüntü alabilmesi için platform kuruldu. Başbakanlık önünden Güven Park'a uzanan sokağa görevlilerin dışında kimsenin girmesine izin verilmezken, basın mensupları da güvenlik noktalarından bölgeye alınıyor. Bu arada, Başbakanlık Merkez Bina'yı çevreleyen caddelerde de yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

12:58 - OBAMA ZİYARETİ ÇİN BASININDA

ABD Başkanı Barack H. Obama'nın Türkiye ziyareti Çin basınında da yer aldı. Obama'nın programının detaylarıyla verildiği Çin medyasının haberlerinde, Amerikan Başkanı'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldiği de kaydedildi. Devlet medyası, Türkiye'yi ziyaret eden Obama'nın, başkanlığı döneminde ilk İslam ülkesine gittiğine dikkat çekerek, Obama'nın İslam ülkeleriyle olan ilişkilere önem verdiğini kaydetti. Resmi Şinhua ajansının abonelerine geçtiği haberinde de, Obama ve Gül'ün Irak'taki Amerikan askerlerinin geri çekilmesi, Orta Doğu, Afganistan ve bölgedeki ikili ilişkiler hakkında görüşmeler yapacağına değinildi.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ ARTIYOR

Obama'nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapacağı konuşmada ise Türkiye-ABD ve ABD-İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine değineceği ifade edilen haberlerde, ABD Başkanının muhalefet liderleri ile de tek tek görüşeceği hatırlatıldı. Obama'nın, NATO üyesi ve Irak, Suriye ve İran ile komşu olan Türkiye'yi ziyaretinin Türkiye ve ABD ilişkilerini daha da geliştireceği; Türkiye'nin bölgedeki rolünün öneminin artacağı yorumunda bulunuldu.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Obama'nın ziyaretine ilişkin haberlerde Türkiye'nin aldığı güvenlik önlemlerine de yer verildi. Haberlerde, Türkiye'de Obama'nın gelişiyle birlikte gerek yol güzergâhlarında olsun, gerek şehir genelinde olsun güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkartıldığı kaydedildi. Obama'nın güvenliği için Ankara'da 4 bin, İstanbul'da ise 8 bin 800 polisin görev yapacağı belirtildi. (CİHAN)

12:55 - OBAMA ZİYARETİ YUNAN BASININDA

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti ve NATO zirvesinde yaşanan gerginliğe geniş yer veren yunan basın yayın organları, Obama'nın Türkiye'de ''Medeniyetler İttifakı'nı' ilan edeceğini belirterek, "Ankara'nın Irak savaşına uygulamada resmen karşı çıkmasının, Türkiye'nin jeopolitik öneminin açıkça ortaya çıkmasında büyük rol oynadığı" yorumunu yaptılar. Gazeteler, Türkiye-ABD ilişkilerinin yeniden canlandığını ve Ankara'nın Irak, İran, Afganistan ve Orta Doğu'da rol üstleneceğini yazdılar.

NATO zirvesinde yaşanan gerginliğe de değinen basın yayın organları, Türkiye'nin Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine karşı çıkmakla tüm İttifak üyelerini kızdırdığını iddia ettiler. ''Yeni Genel Sekreter Rasmussen; Türkiye yenildi' başlığını kullanan Apoyevmatini gazetesi, tüm müttefiklerin Rasmussen'in adaylığını desteklediği bir anda Türkiye'nin karşı çıkarak, kendisini diplomatik açıdan zor duruma düşürdüğünü savundu. Elefteros Tipos gazetesi ise ''ABD ile Avrupa arasında Türkiye'nin rolü için sert pazarlık'' başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rasmussen'in adaylığına karşılık talep ederek, "NATO zirvesini havaya uçurmakla tehdit ettiklerini" iddia etti.

Obama'nın Türkiye ziyaretiyle kurulan yeni jeopolitik köprünün Avrupa'yı endişelendirdiğini de yazan Elefteros Tipos, ABD Başkanı'nın Prag'da verdiği Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin mesajın, Ankara'nın Rasmussen için verdiği onayın karşılığı olduğunu öne sürdü.

Gazete, Obama'nın mesajına, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin ''Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğu'' yanıtını verdiğini, Almanya ve Avusturya başbakanlarının da çekincelerini dile getirdiklerini belirtti. Elefteros Tipos, ABD ile AB'nin bu kadar önemli bir konuda anlaşamamalarına dikkati çekerek, Obama'nın Türkiye ziyaretinin hem doğu hem de batı tarafından ilgiyle izleneceğini yazdı.

''Erdoğan AB'nin şerifi'' başlığını kullanan Ethnos gazetesi ise Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Beyaz Saray'a Ege'ye müdahale etmesi için yalvardığı bir sırada Obama'nın Ankara'yı bölgedeki vekili ve stratejik ortak ilan ettiğini kaydetti. Türkiye'nin NATO ve AB'ye şantaj yaptığını iddia eden Ethnos, ''Sırtını ABD'ye dayayan Türkiye'nin gövde gösterisi yaptığını'' yazdı.

Obama-Karamanlis görüşmesine de değinen Ethnos, ABD Başkanı'nın Yunanistan'a ne taahhüt ne de vaatte bulunduğunu belirtti.

ABD'nin Türkiye'yi terfi ettirdiğini, AB'nin ise Yunanistan'ı izlediği ekonomik politika nedeniyle gözaltında tuttuğunu yazan Ta Nea gazetesi, gelişmeleri ''Çifte darbe olarak '' yorumladı.

Obama'nın Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yaklaşımıyla Ankara'nın rolü konusundaki arzularını net bir şekilde ortaya koyduğunu kaydeden Ta Nea, Obama-Karamanlis görüşmesinin ise Türkiye ziyaretinin yarattığı ''denge bozulmasını'' gidermek amacıyla yapıldığını ve siyasi sonuç getirmediğini vurguladı. ''Obama'dan teselli kucaklaması'' başlığını kullanan Elefterotipiya gazetesi, ABD Başkanı'nın Karamanlis ile görüşmesinde ekonomik kriz, terör ve enerji alanlarında işbirliği arzusunu dile getirdiğini belirtti.

Gazete, aslında bu görüşmenin Obama'nın Türkiye'deki görkemli temasları öncesinde, Yunan tarafına nezaket göstermek amacıyla yapıldığı değerlendirmesinde bulundu.

11:20 - OBAMA ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara'daki temaslarına başlayan ABD Başkanı Barack Obama'yı resmi törenle karşıladı. ABD Başkanı Obama, Anıtkabir ziyaretinin ardından Çankaya Köşkü'ne geçti. ABD Başkanı Obama, tören alınına gelişinde, Cumhurbaşkanı Gül tarafından karşılandı. Törende, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Şeref Kıtası'nı denetleyen Obama, Türkçe ''merhaba asker'' diyerek kıtayı selamladı. Törende, Cumhurbaşkanı Gül ve ABD Başkanı Obama, Büyük Şeref Kapısı'nın önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdiler. Resmi törende, TBMM Köksal Toptan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan ve diğer yetkililer hazır bulundu. Tören sırasında ve öncesinde geniş güvenik önlemleri alındı. Obama'nın gelişi öncesinde Çankaya Köşkü'nün 1 No'lu kapısının bulunduğu bölümde, çevre düzenlemesine yönelik çalışmalar yapıldığı görüldü. Gül ve Obama daha sonra ikili görüşmelere geçtiler. İkili görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Obama onuruna çalışma yemeği verecek. Gül ve Obama daha sonra ortak basın açıklaması yapacaklar.

11:20 - OBAMA ÇANKAYA'YA HAREKET ETTİ

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama, Ankara'daki resmi ziyaretine Anıtkabir'den başladı. Obama, Anıtkabir ziyaretinin ardından Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından resmi törenle karşılandı.

11:10 - OBAMA ÇANKAYA'YA HAREKET ETTİ

ABD Başkanı Barack Obama, Ankara'daki temasları kapsamında Anıtkabir'i ziyaret ettikten sonra Çankaya'ya hareket etti.

10:50 - OBAMA ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

ABD Başkanı Barack Obama, Ankara'daki temaslarına Anıtkabir'i ziyaret ederek başladı. Resmi ziyaret çerçevesinde dün akşam Ankara'ya gelen Obama, önce Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in eşlik ettiği Obama, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defterini imzaladı. ABD Başkanı deftere şu satırları yazdı: "Vizyonu, kararlılığı ve cesaretiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni demokrasiye yönelten ve mirası tüm dünyaya kuşaklar boyunca ilham vermeye devam eden Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarımı sunmak, benim için bir onurdur. ABD'nin 44. Başkanı olarak, Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirmeyi, Atatürk'ün, halkına umut veren modern ve müreffeh bir demokrasi olarak Türkiye vizyonunu desteklemeyi ve 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesini gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum." ABD Başkanı daha sonra, Çankaya Köşkü'ne gitmek üzere Anıtkabir'den ayrıldı. Bu arada, yoğun ve özel güvenlik önlemlerinin alındığı Anıtkabir'de, basın mensupları Obama'nın Anıtkabir ziyaretini belirlenen dört ayrı noktadan takip edebildi. Türk basın mensupları, otobüslerle içeriye alındı ve basın mensuplarının ekipmanları polis köpekleri tarafından arandı. Bekleme sırasında, Anıtkabir özel kafeteryası gazetecilere açıldı ve Anıtkabir görevlileri tarafından simit ve şeker ikram edildi. Ayrıca, Obama ile birlikte ABD'den Ankara'ya gelen basın mensuplarına ziyaret sırasında dikkat etmeleri gereken protokol hususları hakkında kısa brifing verildi. Obama ve beraberindekiler gelmeden önce, Misak-ı Milli kulesinin içerisine oda parfümü sıkıldığı gözlemlendi.

OBAMA'NIN OTELİNİN ÇEVRESİNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Akşam saatlerinde Ankara'ya gelen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın konaklayacağı Sheraton Oteli çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Otele giren araçlar didik didik arandı. Otelin çevresindeki yollar trafiğe kapatıldı. Şüpheli şahıs ve otolar çevreden uzaklaştırıldı. Otelin çevresinde polis tarafından barikat kuruldu. Obama'nın uçağının saat 21.15 sıralarında Ankara'ya inmesiyle güvenlik tedbirleri üst seviyeye çıkarıldı. Barack Obama, havalimanına inmesinden yaklaşık yarım saat sonra konaklayacağı Sheraton Oteli'ne geldi. (CİHAN)

OBAMA İLE BİRLİKTE 150 GAZETECİ GELDİ

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Hüseyin Obama ile beraber Amerika'dan 150 basın mensubunun Türkiye'ye geldiği bildirildi. ABD'li basın mensupları Obama'nın Türkiye ziyaretinde, Ankara ve İstanbul'daki programlarını takip edecek. Akşam saatlerinde Ankara'ya gelen ABD Başkanı daha sonra yoğun güvenlik önlemleri altında konaklayacağı Sharoton Oteli'ne geçti. Obama'nın Ankara'ya gelmesinden yaklaşık bir buçuk saat sonra da, ABD'den yaklaşık 150 basın mensubunu taşıyan uçak Esenboğa Havalimanı'na indi. Basın mensupları daha sonra kendilerini bekleyen 4 otobüse binerek konaklayacakları Hilton Oteli'ne yerleşti. Otelin etrafında bir polis aracı gece boyunca bekledi. ABD'den gelen basın mensupları Barack Obama'nın Ankara ve İstanbul ziyaretlerini yakından takip edecek. (CİHAN)

HAVAALANI ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILDI

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Hüseyin Obama Ankara'ya akşam saatlerinde geldi.Amerika Başkanı'nın Esenboğa Havalimanı'na inişi sırasında havalimanından araçların çıkışına izin verilmedi. Esenboğa yolu yaklaşık yarım saat trafiğe kapatıldı. Uzun süre havalimanından çıkamayan vatandaşlar, korna çalarak duruma tepki gösterdi. ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara'ya gelişi sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Uçağı, Türkiye saati ile akşam 21.15 sıralarında Esenboğa Havalimanı'na inen Obama, daha sonra dinleneceği Sharoton oteline geçti. Obama'nın havalimanına inişi ile beraber araçların havalimanından çıkışına izin verilmedi. Havalimanında trafiğin kapatılması nedeniyle uzun araç kuyruğu oluştu. Yaklaşık yarım saat boyunca havalimanında bekleyen vatandaşlar, duruma korna çalarak tepki gösterdi. Obama'nın havalimanından ayrılmasının ardından yol yeniden trafiğe açıldı. Trafikte bekleyen vatandaşların araçlarından dışarı çıkarak Obama'nın geçişini izledikleri görüldü. Obama'nın otele gittiği güzergâh üzerindeki yoğun güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Güzergâh üzerindeki kavşaklarda araçların güzergâha girişine izin verilmedi. Şüpheli otolar titizlikle incelendi. (CİHAN)

ABD BAŞKANI OBAMA TÜRKİYE'DE

ABD Başkanı Barack Obama, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. ABD Başkanlık uçağı "Air Force One" ile saat 21:20'de Ankara'ya gelen Obama ve beraberindeki heyet, Esenboğa havaalanında Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.Obama, gelişinin hemen ardından apronda kendisi için bekleyen limuzine binerek, ikamet edeceği otele doğru yola çıktı. ABD Başkanı Obama'nın gelişi nedeniyle havaalanı ve çevresinde çok sıkı güvenlik tedbirleri alındı. Esenboğa yolu saat 18.00 itibariyle ulaşıma kapatılırken, Obama'nın gelişini takip edecek olan basın mensupları ve ekipmanları arandı. ABD Başkanı'nın uçağının yanaştığı Büyük VIP binasının çevresi ve üstünde üst düzey güvenlik önlemleri alındı.

OBAMA'NIN ANKARA TEMASLARI

ABD Başkanı Obama, ziyaretinin ilk durağı olan Ankara'daki temaslarına yarın sabah Anıtkabir'i ziyaret ederek başlayacak. Anıtkabir ziyaretinin ardından Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından resmi törenle karşılanacak olan Obama, görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Temasları çerçevesinde TBMM'yi de ziyaret edecek olan Obama, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin liderleriyle görüşerek, TBMM Genel Kurulu'na hitap edecek. Türkiye'ye ziyaretinin 1,5 saatini Mecliste geçirecek olan Obama, Köksal Toptan ile 15 dakika baş başa görüşecek. Obama, Toptan'ın makam odasında ayrıca sırasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile görüş alışverişinde bulunacak.

TBMM Genel Kurulu, yarın saat 15.00'te, TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar başkanlığında özel gündemle toplanacak. Obama, parti liderleriyle başbaşa yapacağı görüşmenin ardından, Genel Kurula geçerek 45 dakika olarak planlanan konuşmasını yapacak. Cumhurbaşkanı Gül'ün de ABD Başkanı Obama'yı dinlemek üzere, TBMM'ye gelmesi bekleniyor.

Obama'nın konuşmasını 165 yabancı basın mensubu ile TBMM'de görev yapan 200'e yakın Türk basın mensubu, basın locasından izleyecek. Obama'nın TBMM ziyareti nedeniyle yarın Meclise ziyaretçi alınmayacak.

Barack Obama, daha sonra Başbakanlık binasına geçerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Obama ve Erdoğan'ın da görüşmelerinin ardından basına hitap etmeleri öngörülüyor.

ABD Başkanı Obama'nın Ankara'daki temaslarının ardından yarın akşam saatlerinde İstanbul'a geçerek, 7 Nisan Salı günü Türkiye'den ayrılacak.

ZİYARETİN GÜNDEMİ

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyareti çerçevesinde, ''yarım yüzyılı aşan bir süredir hayati konularda dayanışma içinde bulunmuş iki müttefik ve stratejik ortak olan Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkiler'' ile ''her iki ülkenin esasen ortak gündeminde yer alan öncelikli bölgesel ve küresel meselelerin'' görüşüleceği bildirildi.

Bu çerçevede, Orta Doğu'daki son gelişmeler ile İsrail-Filistin ve İsrail-Suriye görüşmeleri, Irak ve geleceği ile ABD'nin bu ülkeden çekilme süreci, İran ile ilişkiler, Afganistan ve NATO'ya ilişkin son gelişmeler, Türkiye'nin AB üyeliği, Kıbrıs, Balkanlar, Kafkaslar'daki son durum, enerji hatları, küresel ekonomik kriz gibi çok geniş yelpazedeki konu başlıklarının ele alınması bekleniyor.

ANKARA'DAKİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ

ABD Başkanı Barack Obama, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

ABD Başkanlık uçağı "Air Force One" ile Ankara'ya gelen Obama ve beraberindeki heyeti Esenboğa havaalanında Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve diğer yetkililer karşıladı.

Obama, gelişinin hemen ardından apronda kendisi için bekleyen limuzine binerek, ikamet edeceği otele doğru yola çıktı.

Bu arada, Obama'nın ziyareti nedeniyle Ankara'da bugün ve yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak, 6 nisan pazartesi günü sivil havacılık kurumlarına, şehir merkezi üzerinde uçuş yasağı uygulanacak.

Ankara Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, güvenlik tedbirleri çerçevesinde, yarın il merkezi üzerinde polis ve askeri hava araçları haricinde tüm sivil havacılık kurumlarına ait hava araçlarına uçuş yasağı getirildi.

Ayrıca bugün ve yarın çeşitli saatlerde bazı güzergahlar tek taraflı olarak konuk başkanın geçişlerinde kısa süreli trafiğe kapatılacak.

Bugün 18.00'den itibaren Esenboğa Havalimanı yolu, Çevre Yolu Doğukent Caddesi, Kahire Caddesi, Simon Bolivar Caddesi, Çankaya Caddesi, İran Caddesi, Turan Emeksiz Sokak, Tahran Caddesi, Arjantin Caddesi, Boğaz Sokak, Noktalı Sokak ile kavşaklara bağlı sokak ve cadde çıkışları, Esenboğa Havalimanı yolu, İrfan Baştuğ Caddesi, Çankırı Caddesi ve bu caddelere çıkan sokaklar, Atatürk Bulvarı'nın Ulus kavşağı ile Çankaya Caddesi arasında kalan bölümü, bağlı sokak ve cadde çıkışları, Obama'nın konvoyunun geçişinin tamamlanmasına kadar trafiğe kapanacak.

Obama'nın temaslarını yapacağı yarın da saat 08.00'den itibaren geçişin tamamlanacağı saate kadar Tahran Caddesi, Arjantin Caddesi, Noktalı Sokak, Boğaz Sokak, İran Caddesi, Çankaya Caddesi Cinnah Caddesi, Atatürk Bulvarı'nın Kızılay Kavşağı ile Çankaya Caddesi arasında kalan bölümü, İnönü Bulvarı'nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kavşağı ile Atatürk Bulvarı arasında kalan bölümü, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Akdeniz Caddesi, Gençlik Caddesi'nin Akdeniz Caddesi, Turgut Reis Caddesi ve Anıt Caddesi arasında kalan bölümü, Vekaletler Caddesi, Yahya Galip Caddesi, Milli Müdafaa Caddesi arasındaki kavşağa bağlı sokak ve cadde çıkışları araçlara kapalı tutulacak.

Aynı gün saat 15.00'ten itibaren yine geçişin tamamlanacağı süreye kadar Atatürk Bulvarı'nın Kızılay Kavşağı ile Çankaya Caddesi arasında kalan bölümü, bağlı sokak ve cadde çıkışları, Çankaya Caddesi, Simon Bolivar Caddesi, Kahire Caddesi, Doğukent Caddesi, Çevre yolu, Esenboğa Havalimanı yolu ile kavşaklara bağlı sokak ve cadde çıkışları, İnönü Bulvarı'nın Akay Kavşağı ile Balgat Köprü arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Konya yolunun Balgat Köprü ve Migros (Ankamall) arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Samsun yolunun 1011 kavşağı ile Aydınlıkevler kavşağı arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Çankırı Caddesi, İrfan Baştuğ Caddesi ve bu caddelere çıkan sokak, cadde çıkışı ile Esenboğa Havalimanı yoluna çıkan sokak ve cadde çıkışları trafiğe kapatılacak.

Noktalı Sokak, Boğaz Sokak, Arjantin Caddesi, İran Caddesi'ne gelen araçlar, Sheraton Oteli istikametine dönüş yapamayacak. Noktalı Sokak, Boğaz Sokak sakinleri, bu iki günde araçlarını Sheraton Oteli önüne park edemeyecek.

OBAMA'NIN UÇAĞINA TÜRK F-16'LAR EŞLİK ETTİ

ABD Başkanı Barack Obama, Ankara'daki temasları süresince kalacağı Sheraton Oteli'ne gitmek üzere Esenboğa Havalimanı'ndan ayrıldı. Başkan Obama'yı taşıyan Air Force 1 uçağına, Türk Hava Sahası'na girmesiyle birlikte Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçakları eşlik etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber