EÜAŞ eksik evraka rağmen ihale vermiş

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Nisan 2009 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Enerji konusunda son yıllarda atılım içerisine giren Türkiye, eski alışkanlıklarından da kurtulamıyor. Elektrik üretiminin büyük bölümünün yapıldığı Keban Barajı'nın tüm türbinlerinin rehabilitasyonunu içeren ihaleye şaibe karıştığı belirtiliyor

ALİ SALİ ANKARA

Türkiye enerji sektöründe bir yandan enerji koridoru olmaya çalışıyor, bir yandan da kaynak ülke haline gelebilmek için ülkenin dört bir yanını kazıyor. Yerli ve yenilenebilir kaynakları devreye sokmak için son birkaç yıldır büyük atılımlar yapan Türkiye, eski alışkanlıklarından da kurtulamıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar EÜAŞ aracılığıyla Keban HES'nin rehabilitasyonu için geçtiğimiz Ekim ayında ihaleye çıktı. İhaleye iki firma katıldı. Firmalardan biri kamuya ait TEMSAN - RAIN POWER ortaklığı, diğeri ise SINOHYDRO CORPORATION oldu. EÜAŞ tarafından 8 Ekim 2008 tarihinde yapılan ihaleyi TEMSAN - RAIN POWER ortaklığı aldı. Keban Barajı Rehabilitasyon ihalesine şaibe karıştığı iddia ediliyor.

ÇELİŞEN UYGULAMA

İddiaya göre EÜAŞ, ihale şartnamesinde ihale mevzuatıyla çelişen bir uygulama yaptı. İhaleyi alan TEMSAN'a taşeronluk yapan Norveç RAIN POWER firması ile yaptığı anlaşma metni, Norveç Dışişleri Bakanlığı ve Norveç'teki Türkiye Büyükelçiliği'nin onayları ve Apostille kaşesi eksik olmasına rağmen evrak onaylandı. Temsan 8 Ekim'de verdiği ihale dosyasında rehabilitasyon için 50 milyon euroluk bir teklif sundu. Daha sonra ise Temsan rakamı 59 milyon euroya çıkardı. Oysa ihalede teklif revizyonu ihaleden en geç 5 gün sonra yapılabiliyor.

EVRAK SAHTECİLİĞİ

75 milyon euro muhammen bedelle çıkılan ihalede TEMSAN'ın verdiği ilk teklif olan 50 milyon euro eşik değerin altında kaldığı için ihale dışı kalması gerekirdi. TEMSAN'ın dosyası incelendiğinde kamu kurumu olmasına rağmen ihaleye eksik evrakla katıldığı tespit edildi. 8 Ekim 2008'de yapılan ihalede, Temsan'ın dosyasına 3 Kasım 2008 tarihli noter belgesi konulduğu tespit edildi. 8 Ekim'de yapılan ihaleye verilen dosyada mutlaka bulunması gereken evrakın, dosyaya ihale yapıldıktan 25 gün sonra konulması evrakta

sahteciliğe giriyor.

Şaibenin sebepleri

SINOHYDRO'nun gayri kanuni uygulamalar olarak itiraz ettiği hususlar ise şunlar:

1- EÜAŞ'ın ihale şartnamesindeki benzer iş tanımı ve uygulaması ihale mevzuatıyla açıkça çelişmekte.

2- Götürü bedel bir ihalede birim fiyat istenemeyeceği açık iken, EÜAŞ Keban Rehabilitasyon ihalesinde istedi.

3- İhalede "Fiyat Teklifi" uygulanması kanuni değilken istendi.

4- TEMSAN firmasının alt yüklenici RAIN POWER ile yaptığı anlaşma metni (imzalanma, ihale tarihi ile noterin onay tarihi) olarak (Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın, Norveç konsolosluğunun onayları veya Apostille kaşesi) eksik olmasına rağmen EÜAŞ Dairesi'nce onaylanmaması gereken evrak onaylandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber