Kanserin oluşmasındaki en önemli etken sigara

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2009 13:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- LÖSAM BAŞKANI PROF. DR. DAVUT ALBAYRAK:"SİGARA KANSERLE BİREBİR İLİŞKİSİ OLAN EN ÖNEMLİ MADDELERDEN BİRİDİR"

ONUR ERAT

SAMSUN - Samsun Lösemili ve Kan Hastalıklı Çocuklar Derneği (LÖSAM) Başkanı Prof. Dr. Davut Albayrak, kanserin oluşmasındaki en önemli etkenin sigara olduğunu söyledi.

LÖSAM tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında okullarda öğrencilere yönelik bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Gülsüm Sami Kefeli İlköğretim Okulu'nda 6. ve 7. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan ilk toplantıda LÖSAM Başkanı Prof. Dr. Davut Albayrak, kanser ile ilgili bilgi verdi. Gelişmiş ülkelerde kanser sıklığının ölüm sebepleri arasında ilk sırayı aldığını dile getiren Prof. Dr. Davut Albayrak, "Bu hastalıkların sıklığının azaltılması son derece önemlidir. Koruyucu tedbirlerle

kanser riskini azaltmaya çalışıyoruz. Kötü alışkanlıklar arasında sigara en önemli etkendir. Beslenme alışkanlığı ve bununla birlikte çevre kirliliği kanserin oluşmasında başı çeken durumlardır. Dünyada sigaranın bırakılması ile ilgili çeşitli kampanyalar yapılıyor. Amerika'da artistlerin açtığı kampanya gerçekten etkili oldu. Sigara kanserle birebir ilişkisi olan en önemli maddelerden biridir. Akciğer kanseri ve damar sertliği gibi birçok hastalıkla alakalı bir durumdur. Alışkanlıkları bırakmak kolay

değil, ancak son çıkan yasalarla kapalı ortamlarda sigara içmek mümkün olmaktan çıktı. Toplu yerde sigara içen biri, sonuçta sigara içmeyen başka birini rahatsız ederek, hakkına giriyor" dedi.


'Nikotin hücrelerle etkileşime de giriyor'

Ankara - Amerikalı araştırmacılara göre nikotin sadece bağımlılık yapmakla kalmıyor, vücutta birçok hücresel etkileşime de giriyor.

Rhode Island Eyaletindeki Brown Üniversitesinde yapılan ve Journal of Proteome Research dergisinde yayımlanan araştırmada elde edilen verilerin sigara bağımlılığının tedavisinde yeni yöntemler ortaya çıkarması bekleniyor.

Baş araştırmacı Edward Hawrot çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, çok benzeri insanlarda da bulunan, farelerin beyin dokusundaki "alfa-7 nikotin asetilkolin" reseptörünü mercek altına aldıklarını belirterek, nikotin reseptörü denilen alfa-7'nin, nikotin vücuda girince hareketsiz kaldığını kaydetti.

Çoğu reseptörler hücrelerin dış yüzeyinde bulunuyor ve alfa-7 reseptörünü faaliyete geçiren asetilkolin gibi moleküllerin minik sinyallerine karşı duyarlı oluyor.

Araştırmada, bilim adamları alfa-7 nikotin reseptörü ile etkileşime giren 55 proteini keşfetti. Araştırmacılar bu bağlantıları daha önce bilmediklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber