CHP'li vekil, Savcı Gök'ün alınmasından memnun

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Nisan 2009 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege'de belediyeleri, kamu kurumlarını ve çeteleri hallaç pamuğu gibi atan, binlerce kişiyi gözaltına aldıran Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, etkili konumundan uzaklaştırıldı

İzmir başta olmak üzere, Ege Bölgesi'nde çete ve yolsuzluk yapıldığı iddia edilen belediyelere yönelik operasyonlarıyla adını duyuran, vali yardımcısından belediye başkanlarına, kaymakamdan hakim ve savcılara kadar birçok ismi gözaltına aldıran Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün yetkileri alındı.

Milliyet'e istifa edeceğini açıklayan Gök, ?Bakanlık böyle uygun gördü. Arı kovanlarına çomak soktum. Bazı kişilerin yaptığım işler zoruna gitti. Asıl operasyonları yeni yapacaktım? dedi.

Değişikliği yaparak kararı tebliğ eden İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, ?Savcılarımız arasında ayrım yok? açıklamasını yaptı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de ?Cumhuriyet Başsavcısı ve Başsavcı Vekili ihtiyaç duymuş, savcı arkadaşlar arasında böyle bir değişikliği gerçekleştirmiştir. Başka nedenler aramak son derece yanlış. Bakanlığın böyle bir yetkisi yok? diye konuştu.

Gök'e, soruşturma savcılığından duruşma savcılığına alındığı haberi, Özler tarafından önceki gün telefonla bildirildi. Geçen hafta geçirdiği kazanın ardından dinlenen Gök'e, tebligat evinde yapıldı. ?Özel yetki ile yaptığınız soruşturma ve operasyon yetkiniz sona erdirilmiştir? ifadeleri yer alan tebligatı alan Gök, 20 gün rapor aldı.

Yeri değişti

Özler, Gök'ün görevden alınmadığını, sadece görev yerinin değiştirildiğini belirtti. Özler, ?Başsavcı Vekili Mehmet Dogar, değişiklik yapma talebinde bulundu. Ben de uygun gördüm. Kendisini 10. Ağır Ceza'ya savcı olarak atadım. Savcılarımız arasında ayrım yoktur. Murat Gök görevinde başarısız değildir. Yeni görevinde de başarılı olacağını düşünüyorum? diye konuştu.

Gök'ün yetkilerinin alınacağına yönelik ilk sinyal, martta yerel seçimler öncesi, Konak Belediyesi'ne yönelik operasyonla verildi. Bu soruşturmada başka bir savcı görevlendirildi. Gök de bir ay izne çıktı. O dönem, ?Biraz yoruldum. Dinlenmek için izne çıktım? diyen Gök'ün istifa etmek istediği, ancak, ikna edildiği belirtildi.

Gök'ün bu dönemde görevini tam yapamadığı ve kendisine engel olunduğu gerekçesiyle, İzmir'e gelen Başbakan Erdoğan, Bakan Şahin ve üst düzey bürokratlarla görüştüğü iddia edildi. İzin süresi bitmeden göreve başlayan Gök, 3 Nisan'da Narlıdere'de kaza geçirdi.

Dosyalar ne olacak

Gök, yetkilerinin alınmasının ardından Milliyet'e şunları söyledi: ?Bu izin, bazı şeylerin sinyaliydi. Bakanlık böyle uygun gördü. Elimden yetkilerim alındı. Bir yılda yaklaşık 2500 kamu görevlisi hakkında işlem yapılmasını sağladım. Yaklaşık 2 bin kamu görevlisi hakkında da işlem yaptırmaya hazırlanıyordum. Takip ettiğim dosyalar vardı. Hepsi kaldı. Bunlarla ilgili ne olacağını zaman gösterecek. Büyük ihtimalle istifa edeceğim.?

Şahin ise Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada şunları belirtti: ?Bir masadan bir masaya geçmiştir. Bunun bu kadar büyütülmüş olmasını anlamakta zorluk çekiyorum. Savcı arkadaşımız bunu başka yönlere çekmeye gayret ediyor ki, o böylesine önemli sorumluluklar üstlenmiş tecrübeli bildiğimiz bir arkadaşımızın, doğrusu konumuna yakışmayan açıklamalardır.?

Şahin, ?Arı kovanlarına çomak soktuğu için görevden alındığı iddiaları var? sorusuna da şöyle yanıt verdi: ?Eğer, birtakım yanlışlıkların üzerine gitmişse, o dosyaların bundan sonraki takibi için arkadaşlarımız da herhalde o dosyalarda ortaya çıkacak gerçekleri örtbas etmeyecektir.?

Savcı Gök'ün büyük boyutlu, siyasi bağlantıları da olabilecek bir uyuşturucu operasyonuna hazırlandığı, bu süreçte yetkilerinin elinden alınabileceğini öğrendiği ve bu nedenle Adalet Bakanlığı bürokratlarıyla görüştüğü ortaya çıktı. Gök, ?Uyuşturucu operasyonuna hazırlandığımız, bakanlığa kaygılarımızı ilettiğimiz doğru? dedi.

CHP'li vekil, Gök'ün alınmasından memnun

Gök'ün görev alanı Antalya'ya kadar genişletilmişti. İzmir'de CHP'li belediye çok olduğu için, operasyonların sadece CHP'ye yönelik algılandığını savunan Gök, Buca Belediye Başkanı AKP'li Cemil Şeboy'un da gözaltına alındığını anımsatmıştı. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, şunları söyledi: ?Siyah gözlükler takarak, ağır ağabey pozlarında demeçler vermesi, rahatsızlık yarattı. Bakanlık, yargıyı bu yükten kurtardı. Kamu kurumlarını, belediyeleri tehdit eden sözleri hoş değildi. Apar topar gözaltına aldırdığı başkanlar, kısa süre sonra tahliye oluyor. Adayların YSK'ya bildirilmesine birkaç gün kala yapılan operasyonlar, CHP'de büyük sıkıntı yarattı.?

İzmir Barosu Başkanvekili Avukat Özdemir Sökmen de ?İktidarın oyuncağı değildi. Tarafsız bir savcıydı? diye konuştu.

Dur durak bilmeden operasyon yaptı

Savcı Gök, Urla'da görev yaparken, Tapu Müdürlüğü'nde rüşvet operasyonu yaptı. CHP'li belediye başkanının aralarında bulunduğu ?Hortum? operasyonuna imza attı. Gök, İzmir'de yedi belediyeye yönelik ?Agora?, ?Tırpan?, ?Anafor?, ?Sarmaşık?, ?Fare kapanı?, ?Turkuaz?, ?Horoz?, ?Rıhtım?, ?Yengeç-1-2? ve ?Kumsal 1-2? adları verilen operasyonları yürüttü. Emniyet müdürü, ağır ceza hâkimi, avukat, cezaevi müdürü, başkomiser, adliye görevlileri ve birçok kamu görevlisi de bu operasyonlardan nasibini aldı.

Gök, DHKP ve PKK üyesi olduğu iddia edilen 55 kişiyi tutuklattı. Ergenekon davasında yargılanırken tahliye olan Sami Hoştan da, Tekin Baykal liderliğindeki organize suç örgütüne yönelik ?Anafor? operasyonu kapsamında gözaltına alınmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber