Komisyon Silivri raporunu kabul etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2009 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Silivri Cezaevi raporunun, Özdemir'in muhalefetiyle, oyçokluğu ile kabul edildiğini açıkladı.

Üskül, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'in rapora muhalefet şerhi koyduğunu kaydetti.

Özdemir'in, alt komisyonun görev alanı için giren konularla, girmeyen konuları hem toplantı öncesindeki açıklamasında, hem de toplantıda dile getirdiğini ifade eden Üskül, "Zaman zaman da cumhuriyet savcılarına, Kerbela olayının soruşturmasını yapmalarını da tavsiye etmemize kadar gidecek önerilerde bulunarak, görüşmeleri konunun dışına çıkardı" dedi.

Komisyon Başkanı Üskül, Özdemir'in muhalefet şerhinde belirttiği iki önerinin alt komisyon raporunda yer aldığını belirterek, "Ancak bu konuları neden ısrarla dile getirdiğini anlamakta güçlük çektik" diye konuştu.

Malik Ecder Özdemir'in, "Silivri Cezaevinde kameraların yalnızca ortak kullanım alanlarını kaydedecek şekilde yeniden konuşlandırılması" önerisinin raporda yer aldığına işaret eden Zafer Üskül, alt komisyon raporunda, tutuklu ve hükümlülerin ayrı yerlerde tutulmaları gerektiği yönünde görüş olmasına rağmen, Özdemir'in ısrarla bu konuyu da muhalefet şerhinde dile getirdiğini anlattı.

Zafer Üskül, bazı tutukluların tutukluluk süresinin uzun tutulması ya da iddianamenin uzunca bir süre geçmesine rağmen hazırlanmamış olmasının, yargılama süreci ile ilgili olduğundan, bu durumun komisyonun görev alanı dışında olduğunu ifade etti.

CHP'li Özdemir'in, Ergenekon sanıklarının tutukluluk süresinin uzun olması görüşünün rapora girmesini istediğini Üskül, görülmekte olan bir dava ile ilgili komisyon olarak görüşme yapmalarının ve telkinde bulunmalarının, Anayasa'nın 138. maddesine aykırılık teşkil edeceğini söyledi. Zafer Üskül, "İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı olarak, 138. maddenin ihlal edilmesini doğuracak hiçbir girişimde bulunmayacağım ve komisyonun da bulunmasına izin vermeyeceğim. Komisyon, Anayasa'ya aykırı bir davranışta bulunmayacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber