Adliyedeki görüntüler Adana'yı karıştırdı, seçim tartışması bitmiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Nisan 2009 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da mahkemelik olan seçim krizi her gün yeni bir boyut kazanıyor. CHP ve AK Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'na sunduğu adliye görüntüleri, seçimlerin iptali ihtimalini güçlendirdi.

Güvenlik kameralarına ait görüntülere göre, adliye binasına giriş yaparken elinde sadece sarı bir evrak bulunan kişi, daha sonra Seyhan 4 No'lu Seçim Kurulu'nun olduğu kata oy torbalarıyla çıkıyor. Kimliği belirsiz kişi, sandık kurulu başkanına torbaları teslim edip 10 dakika içerisinde ayrılması gerekirken, saatlerce torba içindeki belgeler üzerinde çalışıyor. Görüntülerde seçim kurulu çalışanlarına tatlı ikram edildiği de görülüyor. İkramı yapan şahıs dikkatleri dağıtırken, başka bir kişi tutanaklarla uğraşıyor.

CHP ve AK Parti, itiraz dilekçesinde saat 01.59'da adliye binasına giren şüpheli kişinin yaklaşık 2 saat tutanaklarla hesap yaptığını belirtiyor. Seçim görevlileri ve emniyet mensubu haricinde ilçe seçim kuruluna kimsenin alınmadığını vurgulayan partililer, görevinin ne olduğu anlaşılamayan 6 kişinin adliyede sabahladığına dikkat çekiyor.

Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Mustafa Çinkılıç, CHP ve AK Parti'nin yaptığı itirazlar üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın sürdüğünü ifade ederken, adliye görüntülerinin önemli olduğunu ifade ediyor. Görevlilerin tutanakları il seçim kuruluna teslim ettiğine dikkat çeken Çinkılıç, şöyle devam ediyor: "Görevliler tutanakları geçerli geçersiz oy sayısı, kullanılan geçerli oyların partilere göre dağılımı gibi matematiksel sağlamayı yaparak teslim ediyor. Ancak görüntülerde bir kişi elinde torbayla gelerek boş masaya oturuyor. Ceketini çıkartıyor. Torbaların içini açıyor. Yaklaşık 2 saat boyunca işlem yapıyor. Bir kâğıdı kıvırıp cebine koyuyor. Bu görüntüleri savcılık sorarak açıklamasını isteyecek. Eğer savcı ikna olmazsa yeterli şüpheye rastlarsa iddianameyi hazırlar. Evrakta sahtecilik, kamu görevini kötüye kullanma gibi suçlardan dava açabilir. 2 saat boyunca o kişi topluyor, çıkarıyor, evrak alıyor, götürüyor, getiriyor."

AK Parti ve CHP, adliye görüntülerinden sonra dün YSK'ya yeni bir delil sundu. Seyhan 4 No'lu Seçim Kurulu'nun tutanaklarda değişiklik yapıldığına ilişkin kararı YSK'ya taşındı. Seçim Kurulu'nun tespitlerine göre mahalle muhtarlıklarına ait 51 sayılı sandık sonuç tutanağı ile ilçe seçim kurulu birleştirme sonuçları birbirini tutmuyor. Elektrik kesintisi yüzünden çıkan hatalar sebebiyle muhtar mazbataları ile birleştirme tutanaklarının imha edildiği, 7.4.2009 tarihli birleştirme tutanağına göre yeni mazbatalar düzenlendiği vurgulanıyor. CHP ve AK Parti, YSK'ya yaptığı yeni itirazda, "muhtarlıklarda mazbatalar imha ediliyorsa binlerce oyun kullanıldığı belediye seçimlerinde de hataların kaçınılmaz olduğunun" altını çizdi.

Savcıya 'basın toplantısı' tuzağı

Adliyedeki şok görüntülerle ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hüsnü Sarıkaya dün ilginç bir gelişmeyle karşı karşıya kaldı. Adana Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından şehirdeki tüm yerel ve ulusal basın kuruluşları aranarak, "Savcı Hüsnü Sarıkaya soruşturmaya ilişkin saat 17.00'de basın toplantısı yapacak" bilgisi verildi. Başta ulusal ajanslar olmak üzere tüm haberciler soluğu Adana Adliyesi'nde savcı Sarıkaya'nın yanında aldı. Ancak, Sarıkaya 'nın böyle bir toplantıdan haberi yoktu. Halen devam eden bir soruşturma konusunda açıklama yapılamayacağını vurgulayan Sarıkaya, "konunun yanlış anlamadan" kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Ömer Sarı, Mehmet Şahin / Adana

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber