Bu yıl bakliyat ucuz olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2009 09:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üretimin artması üzerine bu yıl bakliyatta bolluk yaşanacak. Fiyatların kırmızı mercimekte % 50'ye yakın, diğer bakliyatlarda % 10 düşmesi bekleniyor

Son yıllarda fiyatı hızla yükselen bakliyatın bu yıl ucuzlayıp, yeniden herkesin sofrasında yer alması bekleniyor. Reis Tarımsal Ürünler Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, tarımsal üretiminin bu yıl artmasının beklendiğini ifade ederek, "Nisan ve Mayıs'ta yağışların normal seviyede olması halinde, bu yıl adeta topraktan bereket fışkıracak" dedi.

'DIŞARIYA DA SATARIZ'

Bakliyatta, özellikle kırmızı mercimekte üretim patlaması yaşanacağını belirten Reis, geçen yıl 60 bin ton olan üretimin, bu yıl 350 bin ton seviyesine yükselmesinin beklendiğini vurguladı. Reis, "Haziran'da piyasaya çıkacak kırmızı mercimek üretiminde yüzde 500'e varan oranda artış söz konusu. Geçtiğimiz yıl kırmızı mercimek ihtiyacımızın yüzde 80'ini ithal ettik. Bu yıl hem kendi ihtiyacımızı karşılar, hem de yurt dışına satabiliriz. Pirinç, kuru fasulye ve nohut üretiminde ise yüzde 10 civarında artış bekliyoruz" diye konuştu. Rekolte artışlarıyla birlikte bu yıl pirinç ve bakliyat fiyatlarının düşmesini beklediklerini anlatan Mehmet Reis, özellikle kırmızı mercimeğin fiyatının yüzde 50'ye yakın düşebileceğini, diğer bakliyatlarda ise bu oranın en az yüzde 10 şeklinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

EFSANE GERİ DÖNECEK

Reis, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl pirinç ve bakliyat ürünlerinde beklenen ürün bolluğunun, tüketime olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Bakliyattan soğuyan vatandaşlar, hem besleyici hem hesaplı olan bakliyat yemekleri ile yeniden barışacak ve efsane geri dönecek."

MERCiMEĞiN MAT OLANI MAKBUL

Mehmet Reis, bakliyat satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı: Eski ürün yeni sezon üründen 2 kat daha geç pişer. Bakliyat alırken daha çabuk pişen yeni mahsul tercih edilmeli, böylece yemek pişerken daha az enerji tüketilebilir. Pirinç alırken karışık, nemli olmaması ve kırık oranının az olmasına dikkat edilmeli. Nemli pirinç lapa olur, şişmez. Ayrıca 1 kilo kuru pirinçten 10 tabak, nemli pirinçten 6-7 tabak pilav çıkar. Kuru pirinci sesinden ayırt edebiliriz. Bir pirinç tanesini dişimizle kırdığımızda sert ses çıkarsa, kurudur. Halk arasında kırmızı mercimeğin parlak olanının makbul olduğu görüşü yaygındır. Ancak parlak mercimek yağlı olur. Mat görünüşlü olanı tercih edilmelidir. Eski sezon kuru fasulye ve barbunya koyu renkli ve pürüzlüdür. Yeni sezon ürünü ise açık ve pürüzsüzdür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber