3G, 2-3 ay içinde devrede

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Nisan 2009 11:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bilişim krize takılmadı

Bilgi ve iletişim sektörünün tüm sektörlerden daha hızlı geliştiğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yaşanan daralmaya rağmen krize en dirençli sektörün bilişim olduğunu söyledi.

MELİH BAYRAM DEDE

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yaşanan daralmaya rağmen krizde en dirençli sektörün bilişim olduğunu söyledi. Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen 16. Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri ve 11. Kamu Bilişim Platformu'nun açılış konuşmasını telekonferans yöntemiyle yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilişim sektöründe 13 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşıldığını hatırlatarak, ?Küresel kriz, bütün dünyayı etkilemekle beraber, bilişimde bir istista görüyoruz. Bilişim sektöründe büyüme devam ediyor. İnsanlığın gelişimi açısından bilişimde gelişme çok önemlidir. Sektör 78 büyüme göstermiştir.? dedi.

3G, 2-3 AY İÇİNDE DEVREDE

Üçüncü Nesil Mobil Hizmetler (3G) lisans sözleşmesinin Danıştay tarafından onaylandığını belirterek, ?3G, internet otoyollarına, havadan yeni otoyollar ekleyecek. İnternet kapasitesi yüzde 30 artmış olacak. Önümüzdeki hafta 3G lisansları verilmiş olacak ve 2-3 ay içinde, 3G kullanımına geçilmiş olacak. Bilgiye ulaşmada mobil cihazlar büyük önem kazandı. Şu anda GSM abone sayısı 67 milyona ulaştı. Sabit abone sayısı ise 17 milyon 700 bin. Gidişat mobile doğru.? dedi.

KİMLİKLER E-İMZALI GELECEK

Bakan Yıldırım, TÜBİTAK tarafından hazırlanan ve içinde çip bulunan kimliklerin elektronik imza modülüyle birlikte geleceğini açıkladı. Yeni kimliklerini alan 70 milyon vatandaşın elektronik imza kullanımına geçeceğini belirten Yıldırım, vatandaşların e-imzayı kullanmak isterdikleri zaman ilgili modülün aktif hale getirebileceğini söyledi.

HEDEF BİLGİ TOPLUMU

En önemli hedeflerinin, bilgi toplumuna geçmek olduğunu ifade eden Yıldırım, ?Bildiğiniz gibi e-Dönüşüm İcra Kurulu bilgi toplumuna geçiş stratejisini, 113 eylemle belirlemiş durumda. Bunların bir kısmı donanım bir kısmı da insanımızın bilgi toplumuna adapte edilmesi için yapılması gerekenlerden oluşuyor. Bunlar gerçekleştirilirse, bilgi toplumuna geçiş de sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmiş olacak.? dedi.

TEKNOLOJİDE EŞİTLİK ŞART

İnternet kullanımının artırılması için yapılan çalışmalardan da bahseden Yıldırım, ?Hedefimiz internette de tek yollardan, duble yollara geçmektir. Daha önce Türkiye'de genişbant internet erişimi yoktu. Bugün itibariyle ülkemizde 6.5 milyon genişbant internet abonesi bulunuyor. Bunun için Türk Telekom büyük çaba sarfetti. Bunu yaparken, sayısal uçurum olmaması gerekir. Ülkemizin doğusunda da batısında da aynı imkanların insanlarımıza sunulması gerekiyor.? şeklinde konuştu.

TÜRKİYE KENDİ TEKNOLOJİSİNİ ÜRETMELİ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ?Hem yazılım hem de donanım alanında mobil sektörü çok hızlı gelişiyor. Türkiye kendi yazılım ve donanımını üretme konusunda henüz bir gelişme yakalanamadı. Yetişmiş insangücü dikkate alındığında, Türkiye'deki teknoloji şirketlerinin teknoloji geliştirmeye yönelmelri gerekiyor. AR-GE çalışmalarına kaynak ayrılmasına yönelik düzenlemeden, sektörün tamamının yararlanmasını istiyoruz.? dedi.

KRİZE EN DİRENÇLİ SEKTÖR BİLİŞİM

Bilişim sektöründe 13 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşıldığını hatırlatan Yıldırım, ?Küresel kriz, bütün dünyayı etkilemekle beraber, bilişimde bir istista görüyoruz. Bilişim sektöründe büyüme devam ediyor. İnsanlığın gelişimi açısından bilişimde gelişme çok önemlidir. Sektör 78 büyüme göstermiştir.? dedi.

Yazılımcılar KDV indirimi bekliyor

Yıla kriz dalgasıyla girdiklerini ve bu nedenle Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri'yle Kamu Bilişim Platformu etkinliklerini birlikte düzenlemek zorunda kaldıklarını ifade eden Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, ?Sektörün krizden çıkme yeteneğini, burada hep birlikte konuşacağız. Hükümetimiz burada bazı önlemler gerçekleştirmekte. KDV indirimiyle çok büyük bir açılım sağlandığı söyleniyor. Ancak sektörün yüzde 65'ni oluşturan yazılım sektörü bu indirimden yararlanamıyor. Bu önemli bir açılımdır. Ancak sektörümüzün diğer kısmı da bu desteği beklemektedirler.Yüzde 90'ı KOBİ'lerden oluşan bu sektörümüz, krize karşı dirençlidir. Bu krizden de çıkabileceğini düşünüyorum.? dedi.

3G TAM 8 AY GECİKTİ

Sektördeki gelişmelere de değinen Menteş, ?8 aylık bir gecikmeyle, mobil iletişimde 3G teknolojisine sahip olacağız. Teknolojinin yasal mevzuatla bu kadar bu kadar geciktirildiği bir başka ülke olduğunu düşünmüyorum. Yıllardan beri devam eden, operatörler arasındaki çekişme ortamında, kullanıcı haklarını savunacak bir durumda olamadık. Üreticisi, kullanıcısı, işletmecisi, herşeyi hep beraber konuşuyoruz. Bir taraf olamıyoruz. Gerçek, hizmet sunucu ve hizmet alıcı arasındaki rekabeti ilerde yaşayacağımızı düşünüyorum.? şeklinde konuştu.

3G'de yabancı mühendis var mı diye bakacağız

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı (BTK) Tayfun Acarer, Üçüncü Nesil Mobil Hizmetler (3G) lisans sözleşmesinde AR-GE mühendisi çalıştırma zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak, ?3G'ye konulan istihdam zorunluluğu, yabancı ülkelerden mühendis getirilip çalıştırılsın diye getirilmedi. İlgili düzenlemeye AR-GE'de çalıştırılacak mühendisler Türk olacak diye yazdık. Denetimlere gittiğimizde bunu göreceğiz. Şebeke kurulurken, kullanılacak donanımın yüzde 40'ının Türkiye'de yerleşik firmalardan alınması zorunludur.? dedi. 3G teknolojisiyle Türkiye'nin 2 milyar dolarlık lisans bedeli sağlayacağını belirten Acarer, Türkiye'nin kazanacağı sadece 2 milyar dolar değil. Özellikle bu sistemin donanım ve yazılımın ülkemize bırakacağı katma değer 2 milyar doların çok çok üzerinde olacak. Çünkü üçüncü nesil sistemler Türkiye'ye tesis edilirken binlerce, on binlerce insan çalışacak.? Şeklinde konştu.

"YOUTUBE HASSASİYETLERİMİZE SAYGI GÖSTERMELİ"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı (BTK) Tayfun Acarer, Youtube'un kapatılmasını savundu. Ünlü video paylaşım sitesi Youtube'un kapatılmasının BTK tarafından gerçekleştirilmediğini, mahkeme kararıyla uygulandığını hatırlatan Acarer, şunları söyledi: ?Din, bir ülkenin hassasiyetidir. Atatürk, Türkiye'nin hassasiyetidir. Atatürk ile ilgili hakaret içerikli bir video, insanımızı rencide eder, üzer. Bütün dünya ülkelerinin buna saygı göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü her ülkenin değişik hassasiyetleri vardır. Ancak ülkemizde bu konuda yapılanuygulamalarda, özellikle bilimin ve bilişimin günümüzde geldiği noktanın dikkate alınması da gerekir diye düşünüyorum. Tehlikeli ve kötü bir araç yüzünden koskoca bir otobanı trafiğe kapatmaktansa o kötü aracı otobandan alıp kenara koymak daha doğru diye düşünüyorum. Bu konuda yasalarımızda bir düzenleme yapılabileceğine inanıyorum ama tabi bu bizim de üstümüzde yapılması gereken bir uygulamadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber