Ergenekonda 12. dalgaya siyasiler ne dedi

Haber Giriş : 13 Nisan 2009 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'den çok ağır suçlama

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, AK Parti iktidarını seçimle işbaşına gelerek terör estiren Hitler'e benzetti.

Ergenekon soruşturması kapsamında güvenlik görevlilerinin arama yaptığı Başkent Üniversitesi'ne gelen Yılmaz Ateş, "Yaşananlar sadece iktidar partisinin değil Türkiye'nin ayıbı. Şu anda iktidar terörü yaşanıyor. Türkiye bu ayıbı temizleyemez. Buna herkes tepki göstersin." dedi.

Kendisinin 12 Mart ve 12 Eylül gibi darbe süreçlerini yaşadığını, ama hiçbir zaman televizyon ve üniversitelerin basılmadığını söyleyen CHP'li Ateş, "Türkan Saylan ve Mehmet Haberal çok değerli bilim adamlarıdır. bilim adamları içeri atılıyor." dedi. Yılmaz Ateş, arşivlerine el konan Kanal B televizyonunun nasıl yayın yapacağını sordu.

AK Parti iktidarını Hitler'e benzeten Yılmaz Ateş, Hitler'in seçimle işbaşına geldikten sonra terör estirdiğini ifade etti. Ateş, Başkent Üniversitesi'ndeki aramayı '29 Mart seçimlerinin rövanşı' olarak nitelendirdi. (CİHAN)


MHP'li Şandır: Hükümet gündem değiştirme çabasında

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Ergenekon soruşturmasının 12. dalgası kapsamında, son göz altıları değerlendirirken, AKP iktidarını suçladı. Şandır, ? Ne hikmetse Hükümet ne zaman sıkışırsa, gündemi değiştirmek isterse, Ümraniye soruşturması kapsamında bir dalga başlamaktadır. Toplumun aklıyla, huzurluyla dalga geçer oldular" dedi.

Şandır, son gelişmeleri endişe izlediklerini belirterek, MHP'nin yargı bağımsızlığına ve sürecine saygı duyduğunu ancak, bu dalgalanmaların Türk milletinin kafasını karıştırdığını söyledi.


Başkent Üniversitesi Senatosundan açıklama

Ankara Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Korkut Ersoy, "Ülkemizde bir süredir planlı bir şekilde sürdürülen göz altılar ve tutuklamalar sadece, kaçması önlenmek istenen zanlılara yönelik değildir. Düşünülebilen ve üretebilen beyinler tutuklanmakta ve göz altına alınmaktadır" dedi.

Ersoy, Başkent Üniversitesi Rektörlük binası önünde, üniversitesi senatosunun kamuoyuna yönelik açıklamasını okudu.

Açıklamada, üniversitenin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve tıp fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun bugün saat 9.30'da "Ergenekon" soruşturması kapsamında göz altına alındığı anımsatıldı.

"Atatürk milliyetçiliği ile devrimciliğini şaşmaz rehber kabul eden ve son yıllarda ülkemizde bu ilkelerden sapılmakta oluşunu büyük bir üzüntüyle karşılayarak kurduğu Kanal B Televizyonu aracılığıyla, Atatürkçülüğü savunmaya ve dile getirmeye özen gösteren rektörümüzün göz altına alınışı çok anlamladır" ifadesine yer verilen açıklamada, "Başkent Üniversitesi Senatosu'nun yapılan hukuk dışı uygulamaları nefretle kınadığı ve rektör Prof. Dr. Haberal'ın arkasında olduğu" belirtildi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ersoy, "Aramalarda nelere el konulduğu" konusunda, "Bildiğiniz şeyler, kasetler, CD'ler dokümanlar. İçlerinde delil olacak hiçbir şey yok" dedi.

Kanal B'ye ziyaretler

Bu arada, Başkent Üniversitesi yerleşkesi içinde bulunan Kanal B'ye yapılan ziyaretler sürüyor.

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek beraberindeki bazı milletvekilleriyle Kanal B yöneticilerini ziyaret etti. Özyürek, çıkışta yaptığı açıklamada, "soruşturma kapsamında yürütülen operasyonlarda bilim adamlarının, yazarların, çizerlerin gözaltına alınmasının çok manidar olduğunu" söyledi. "Bunun bir tek amacı var korku imparatorluğu yaratmaktır" diyen Özyürek, şunları kaydetti:

"Çünkü bu insanlar AKP'ye karşıdır. Çünkü Atatürk ilkelerine ve laik demokratik cumhuriyete bağlıdırlar. O kişileri susturmanın bir yolu aranmaktadır. Bu nasıl bir intikam duygusudur ki kendisinden farklı düşüneni ve kendisine yandaş olmayanı birer birer hapishane köşelerinde çürütmeye çalışmaktadırlar."

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kaos ortamına sürüklemeye çalışıyorlar" iddiasında bulundu.

Murat Karayalçın da çıkışta yaptığı açıklamada Haberal'ın "darbecilikle hiçbir ilişkisi olamayacağını" söyledi. Karayalçın, "Umarım bugün başlatılan süreç daha ileri aşamalara gitmez. Her şeyin hukuk kurallarına ve yasalara göre işletilmesinden yanayım." dedi.

Bu arada, Kanal B televizyonu binasının önüne gelen çeşitli gruplar da yapılan aramaları alkışlarla protesto etti. Gruptakilerden bir kişi tarafından Kanal B canlı yayın aracına "Cumhuriyetin bekçisiz" yazılı bir kaşkol asıldı.


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, ?Ergenekon? soruşturmasına ilişkin, ?Esas olan bu işlerin insanlara işkence yapılmadan, insan haysiyetini zedeler bir şekilde herhangi bir duruma sebebiyet vermeden sürdürülebilir olmasıdır? dedi.

Yazıcı, Türk Kalp Vakfı tarafından Point Otel'de düzenlenen ?21. Türk Kalp Haftası?nın açılış töreninin ardından gazetecilerin ?Ergenekon? soruşturmasına ilişkin sorusunu yanıtladı.

?Soruşturmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?? sorusuna Yazıcı, şu yanıtı verdi:

?(Değerlendirme konusu olabilecek bir durum yok) diye düşünüyorum. Tahkikat, soruşturma çok yoğun bir şekilde derinlemesine sürdürülüyor. Kanıtlar, belgeler, ilgili görevli, yetkili savcıların elinde. Onların elindeki belgeler biz de olmadığına göre, bizim yapılan işler hakkında 'şöyle' veya 'böyle' bir şey söylememiz mümkün değil. Bunlar kanunlara göre yürütülen, savcıların görev alanına giren konular.

Nihayet, derleyip toparlayacaklar, sonuçta suç varsa, kanıt varsa mahkemeye gider. Mahkeme de hükmü verir. Esas olan bu işlerin insanlara işkence yapılmadan, insan haysiyetini zedeler bir şekilde herhangi bir duruma sebebiyet vermeden sürdürülebilir olmasıdır. Türkiye her alanını açık hale getirmek zorundadır. Hiç kimse devletten, milli iradeden daha üstün değildir. Bunun ötesinde suç işleyenler varsa yetkili organlar adli makamlardır. Onlar da gerekeni yapacaktır. Bekleyelim. Türkiye iyi yoldadır. İyiye doğru gidiyoruz.?


Kılıçdaroğlu: Aydınlara karşı operasyon sözkonusu

Ankara - CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Ergenekon" soruşturması kapsamındaki gözaltıları değerlendirirken, "Bu ülkenin aydınlarına karşı yapılan bir operasyon sözkonusu" dedi.

Kılıçdaroğlu, TBMM'de gazetecilerin, "Ergenekon" soruşturması kapsamında Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay'ın da aralarında bulunduğu 18 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Başkent Üniversitesine birazdan gideceklerini ve açıklama yapılacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu ülkenin aydınlarına karşı yapılan bir operasyon sözkonusu. Bu konuda bütün duyarlılığımız devam ediyor" diye konuştu.

AA - CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber