Köylünün baz zaferi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Nisan 2009 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahmet ERTAN/EDREMİT

BALIKESİR'in Edremit İlçesi'ne bağlı Kızılkeçili Köyü'nde, köylüler ve çevrecilerin tepkisini çeken baz istasyonu, GSM şirketinin görevlilerince kaldırılmaya başlandı.

Kızılkeçili Köyü'nde, 180 öğrencinin eğitim gördüğü ilköğretim okulunun karşısına, geçen yıl Ekim ayında bir GSM şirketi tarafından kurulan baz istasyonu tepkilere neden oldu. Veliler, zarar görebilecekleri endişesiyle 160 öğrenci velisi çocuklarını okulda göndermemeye başladı. Köylüler baz istasyonunun kaldırılması için Edremit Cumhuriyet Meydanı'nda ve köy meydanında eylemler yapıp, imza kampanyası düzenlerdi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Atanur Çağlayan, köye geldi, velilerle görüştü, çocuklarını okula göndermelerin istedi ama ikna edemedi. Baz istasyonunun elektronik cihazlarının bulunduğu kulübe, bir gece kimliği belirsiz kişiler tarafından av tüfeği ile tarandı. Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi, köylülerin yanında yer alıp eylem ve hukuksal destek verdi. Köylülerin kararlılığı üzerine firma, baz istasyonunu hizmete sokamadı ve kaldırılacağı sözünü verince, köylüler 15 gün süren eylemlerine son verip çocuklarını okula göndermeye başladı.

Yeni seçilen köy muhtarı Ali Deveci, GSM şirketinin yetkilileriyle bir araya gelip, önceki muhtar Osman Akçay döneminde köy muhtarlığı ile şirketin yaptığı sözleşmeyi fesh ettiklerini bildirdi, baz istasyonunu okulun yakınından kaldırmalarını istedi. Muhtar Deveci'nin isteğine olumlu yaklaşan firma sorumluları, istasyonun söküm çalışmalarına başladı. Muhtar Ali Deveci, ?Baz istasyonunun okula 80 metre uzaklıkta kurulması kabul edilemez bir durumdu. Sökülmeye başlandı, köylülerimiz de rahatladı? dedi.

GÜMÇED Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mimar Mehmet Akif Öznal da ?Köylü için hayati tehlike yayarak, vücut sağlığına ve psikolojilerine zarar veren bu cihazların kaldırılması çevreye duyarlı köylülerimizin bir zaferidir. Kamuoyu desteği şirketin geri adım atmasını sağladı. Dilerim bu karar, halk tehkilerine karşın baz istasyonu kurmak isteyen diğer şirketlere örnek olur? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber