İşte dağdan indirme planı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Nisan 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Af'ta 'ihbar ve pişmanlık' kalkıyor

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un işaret ettiği, hükümetin PKK üyelerine af çalışması ortaya çıktı. Yasada 'pişmanlık ve ihbar' kaldrılacak. Örgütün lider kadrosu af dışında olacak

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 'Yıllık Değerlendirme' konuşmasında 'Devlet dağ kadrosunun örgütten ayrılmasını sağlayacak şekilde, mevcut yasal düzenlemelerin daha iyi uygulanabilmesi için bazı değişiklikler yapmalıdır' sözlerinin ardından gözler hükümete çevrildi.

AMAÇ TASFİYE

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) da tartışılan 'terör örgütüne af' konusunda, hükümetin bir süredir gizli bir çalışma yürüttüğü ortaya çıktı. Hükümet, Irak ile yapılacak görüşmelerin ardından, yeni düzenlemelerle terör örgütü PKK'yı tamamen tasfiye etmeyi hedefliyor. Terör örgütünü önce Kuzey Irak'ta hareketsiz hale getirmek isteyen hükümet, daha sonra kapsamlı bir af yasası çıkaracak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın haftalık olağan görüşmelerinde, bu konuyu Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile görüştüğü de AKP kulislerinde konuşuluyor.

Hükümet, af yasası çıkarmak için yaptığı çalışmada, başarısızlığın nedenini bulmak için, 5 Haziran 1985 tarihli ilk Pişmanlık Yasası'ndan 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren ve 'Etkin Pişmanlık' şartını getiren Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 221'inci maddesine kadar, tüm düzenlemeleri inceledi. Bu düzenlemelerde yer alan 'ihbar ve pişmanlık' şartları nedeniyle, istenen sonuca varılamadığı görüşü öne çıktı. Örneğin, TCK'nin 221'inci maddesinde terör örgütü üyesi ancak 'pişmanlık duyarak örgütün dağılması veya mensuplarının yakalanmasını sağlayacak bilgi verirse' aftan yararlanabiliyor. Maddeden, yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2005'ten beri toplam 668 PKK'lı yararlandı.

YENİ FORMÜL

Henüz taslak aşamasındaki yeni düzenlemede 'ihbar ve pişmanlık' şartları kaldırılacak. Terör eylemlerine katılmamış örgüt mensubu silahını bırakarak güvenlik güçlerine teslim olursa, arkadaşını ihbar etmek ve pişmanlık ifade etmek zorunda kalmadan, aftan yararlanabilecek. Dağdaki yönetim kadrosu, örgüt kurucuları ve komuta kadrosunda yer alanlar ise bu aftan yararlanamayacak. Suça ikincil dereceden karışanlara ise indirimli cezalar verilecek.

Liderlere af yok

İstİhbarat çalışmalarına göre, yaklaşık 5 bin örgüt üyesinden 2 bini Irak, İran ve Suriye uyruklu. Türk vatandaşı yaklaşık 3 bin örgüt üyesinin, aftan yararlanamayacak yönetim kadrosunun sayısı ise 250'yi buluyor. Bu durumda yeni düzenlemeden yaklaşık 2 bin 750 örgüt üyesi yararlanabilecek. Dağdan inecek PKK'lılara Türkiye'de normal hayata dönme imkanı sağlanarak, örgütün çözülme süreci hızlandırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber