YÖK Başkan Vekili Özgenç'ten Ergenekon yorumu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2009 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- YÖK Başkan Vekili İzzet Özgenç, Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alanan rektör ve eski rektörlerle ilgili "Ben bir savcı olsam davet ettiğimde gelebilecek olan bir kişiyi ne zorla getiririm, ne de yakalanmasını isterim." dedi. Özgenç, kurum olarak bir savcının işlemine karşı tepki oluşturacak bir karar alınmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

YÖK Başkan Vekili İzzet Özgenç, Ergenekon operasyonunun 12. dalgası kapsamında gözaltına alınan rektör ve akademisyenlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Özgenç, "Şu anda görev başında olan iki rektör bakımından kullanılmış bir yetki var. Bu yetkinin hukuka uygun kullanılıp kullanılmadığını biz bilmiyoruz, elimizde böyle bir bilgi yok." dedi.

Herhangi bir savcının ceza muhakemesi kanunu hükümlerine göre, kendisini de bir hususta şüpheli ya da tanık olarak dinlemek üzere davet edebileceğini söyleyen Özgenç, şöyle devam etti: "Davete ben herhangi bir davete katılır gibi katılabilirim. Savcı benim zorla getirilmemi isteyebilir. Bu durumda kolluk kuvvetleri benim kolumdan tutar, zorla getirme yöntemini işletir. Kaçma ihtimalim varsa savcı benim yakalanarak götürülmemi isteyebilir. "

Olayda söz konusu yetkilerden hangisinin kullanıldığını bilmediğini kaydeden Özgenç, "Ama davet değil, kolluk vasıtasıyla götürdüler. Ya yakalama, ya da zorla götürme şeklinde. Ne için götürdüklerini de bilmiyorum." diye konuştu.

Kurum olarak bir savcının işlemine karşı tepki oluşturacak bir karar alınmasının söz konusu olamayacağını kaydeden Özgenç, "Savcıların göreve davet ettiği, görev verdiği kolluk görevlilerinin yaptığı işlemlerin hukuka uygun olduğunu söylemem de benim görevim değil." dedi.

Özgenç şunları dile getirdi: "Kurumsal faaliyetin işleyisinde bir hukuka aykırılık söz konusu ise o hukuka aykırılığın ne şekilde giderileceği de yine hukuk mevzuatı ile belirlenmiştir. Benim burada açıklama yapmam ile hukuka aykırılık giderilemez. Bu sadece psikolojik etki doğurur, sadece kamuoyu oluşturmaya yönelik etki doğurur. Bunlar da doğru olmaz. Savcı hukuka uygun olarak bu işlemi yapmışsa, bu tür toplantılar hukuka uygun olarak yetki kullanan kamu görevlileri üzerinde psikolojik bir baskı oluşturur. Ama bunu söylerken kamu görevlilerinin yaptığı işlemlerin hukuka uygun olduğunu söylemem de mümkün değil."

Bu konuda ihtiyatın elde bırakılmaması gerektiğini söyleyen Özgenç, gözaltılarını üzücü olarak nitelendirdi. Özgenç, "Görevi başındaki bir rektörün kolluk marifetiyle ister yakalanarak götürülsün, ister zorla görevi başından alınıp götürülmesi iyi bir şey olmuştur deme şansına sahip değiliz." ifadesini kullandı.

"Ben bir savcı olsam davet ettiğimde gelebilecek olan bir kişiyi ne zorla getiririm, ne de yaklanmasını isterim." diyen Özgenç, "Bu kişiler davet edildiğinde gelebilecek kişidir. Kanundan kaynaklı bir sıkıntı da yok." şeklinde konuştu. Özgenç, YÖK Genel Kurulu adına bir açıklama yapmadığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber