Kalp için kırmızı et ve yağ tüketimi azaltılmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2009 17:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp damarı hastalıklarının son yıllarda giderek arttığını vurgulayan uzmanlar, bu artışa özellikle obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon, sigara, fiziksel aktivitesizlik, meyve ve sebze gibi yiyeceklerin tüketimindeki azalma ve yüksek enerjili yiyeceklerin kullanımınının neden olduğunu belirtiyor.

Doruk Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, Türkiye'deki insanların beslenme alışkanlıklarının bozuk olmasından dolayı kalp damar hastalığına yakalanma riskinin çok fazla olduğunu söyledi. Avcı, özellikle kırmızı et ve katı yağların tüketimini azaltılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Balık, meyve ve sebze tüketimini artırarak kolesterolü düşürebiliriz. Diyet ile düşüremediğimiz dönemlerde ilaçlara başvurmaktayız. Kolesterol ilaçları konusunda oldukça yanlış bilgiler vardır. Bunları düzeltmemiz gerekmektedir. Birincisi faydaları uzun süre kullanılınca çıkmaktadır, ikincisi kanser yapmamalarıdır, üçüncüsü ise yan etkileri kesilince geri dönüşlüdür."

Diğer bir önemli risk faktörünün hipertansiyon olduğunu belirten Dr. Erkan Avcı, şu bilgileri verdi: "Hipertansiyon elli yaş üzerinde yüzde 50 sıklıkla görülen bir risk faktörüdür ve hastalıktır. Damarlarda hareket eden kanın basıncındaki yükselme; özellikle kalp damarlarına, beyin damarlarına ve böbrek damarlarına zarar vermektedir. Kalp krizi, felç ve böbrek yetersizliği gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bizim alabileceğimiz en iyi önlem vücuda tuz alımının kısıtlanmasıdır."

Avcı, kalp hastalıklarında erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber