3 bürokratlara soruşturma izni yok

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 19 Nisan 2009 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemal GÖKTAŞ/VATAN ANKARA

TÜM Türkiye'nin haberleşmesinin izlenmesi kararlarına karşı yargı yoluna gitmemekte direnen bakanlık bürokratlarına soruşturma izni verilmedi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ülke genelinde teknik takip izni veren karara itiraz etmeyen Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Karaman, Müsteşar Yardımcısı Zeki Yiğit ve Ceza İşleri Genel Müdürü Galip Tuncay Tatar hakkında ?görevi kötüye kullanmak? suçundan soruşturma açılması için istediği izin talebini reddettiği ortaya çıktı.

Muhakkik rapor hazırlayacak

Bakanlığın bu kararına karşı YARSAV (Yargıç ve Savcılar Birliği) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Ankara 3. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkemenin Şahin'in 3 bürokrat hakkında soruşturma izninin verilmemesi kararını kaldırması halinde, soruşturma açılması gündeme gelecek. Soruşturmayı Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından görevlendirilecek bir ceza dairesi başkanı ?muhakkik? sıfatıyla yürütecek. Muhakkikin hazırlayacağı rapor doğrultusunda bürokratlar hakkında dava açılmasına karar verilirse, yargılama Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde olacak.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Jandarma'nın tüm Türkiye'nin izlenmesine ilişkin kararına karşı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı itiraz ederek, 'kanun yararına bozma' yoluna gidilmesi için Adalet Bakanlığı'na başvurmuştu. Bakanlık konuyu Yargıtay'a taşımıştı. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozarak hiçbir kurumun ülke genelinde izleme yapamayacağına karar vermişti. YARSAV, aynı mahkemenin MİT ve Emniyet için verdiği tüm Türkiye'nin izlenmesine ilişkin kararlara karşı da kanun yararına bozma yoluna gidilmesi için Adalet Bakanlığı'na başvurmuş, bir yanıt alamamıştı. Eminağaoğlu, Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu'na suç duyurusunda bulunmuştu. Ömer Faruk Eminağaoğlu, hakkında açılan soruşturmaya ilişkin basın toplantısında şöyle konuşmuştu: ?Mahkeme kararıyla 70 milyonun haberleşmesi izleniyor. Bu hukuk devleti olmamak demektir. Bakanlık, MİT ve Emniyet hakkındaki kararları yargı denetiminden kaçırmaktadır. Üzerine gittiğimiz için YARSAV hedef haline gelmiştir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber