A&G: AKP kadınlara şükretsin

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Nisan 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'ye kadın 'oyu' değdi %39'la kurtuldu

AKP'de seçim analizlerine başlandı. A&G'nin başkanı Adil Gür'den yorumları alındı. Ona göre, AKP yaşlılık hastalığına tutuldu, genç seçmen az oy attı. Partiyi %35'in altına inmekten kadınlar kurtardı

AKP'de düşen oyların nedeni araştırılıyor, analizler yapılıyor. Bu çerçevede, sonuçları en doğru tahmin eden A&G'nin başkanı Adil Gür'den görüş alındı. Ona göre AKP'yi kadın seçmenler kurtardı. Gür, 14 Nisan'da CHP lideri Deniz Baykal ile görüşmüş ve toplumun güçlü bir muhalefete ihtiyaç duyduğunu anlatmıştı. Gür, aynı gün AKP Kadın Kolları Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin tarafından partiye davet edildi. Ve görüşlerine başvuruldu. Gür'e göre AKP yaşlılık hastalığına yakalandı, genç seçmenden aldığı oy azaldı. AKP'yi tercih eden seçmenin büyük kısmı kadınlar. Gür 'Eğer kadınlar da erkekler kadar az oy verseydi, AK Parti'nin oy oranı yüzde 35'in altında kalırdı' yorumunu yaptı.

Gür'ün ilginç tespitleri şöyle:

AKP KADINLARA ŞÜKRETSİN: Başbakan, kadınlara şükretsin. AK Parti'ye oyların büyük bölümü kadınlardan geldi. Partili kadınların da çok iyi çalıştığı anlaşılıyor. Eğer kadınlar da erkekler kadar az oy verseydi, partinin oy oranı yüzde 35'in altında kalırdı. Araştırmalar gösteriyor ki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kadınlar arasındaki etkisi daha fazla. Ancak önemli olan kadın ve erkeklerden eşit oranda oy almak.

KRİZ ETKİLİ OLDU: AK Parti, stratejik hatalar ve siyaseten yanlışlar yaptı. Seçimde bunun bedelini ödedi. Özellikle kıyılarda oy kaybetti. Aday belirlerken vekillere fazla kulak verdi. Yanlış adaylar seçildi. Artan ekonomik krizin etkisiyle işsizlik tepkisi büyüdü. ÖTV ve KDV indirimlerinde geç kalındı. Ülkede 2008 Ocak ayından itibaren yolsuzluk kavgasında artış var. Her kavga ortamında Türkiye ekonomik olarak etkileniyor. İşsizlik arttıkça, yolsuzluk iddiaları daha çok tepki topluyor.

KÜRT POLİTİKASI YARAMADI: Başbakan, Kürt açılımı ile ne Kürtlere, ne Türklere yarandı.

AK Parti, yaşlılık hastalığına yakalandı. Genç seçmenden çok az oy aldı. ANAP ve DYP'nin bir zamanlar geçtiği süreçten geçerse, gençleri kaybederse, bu partiler gibi iner.

CHP 'İŞSİZLİK' DEDİ OY ALDI:

CHP, ilk kez bu seçimde laiklikten değil, işsizlikten bahsetti. Bu da CHP'nin puanını artırdı. Çünkü, 100 metrekarede seracılık yapan Finikeli köylünün laiklikle derdi yok, ama işsizlikle derdi var!'

Türkiye'de yüzde 65 oranına seçmen, partisine sadık değil. Bu seçmen kitlesi, başka partiye, her yöne rahatlıkla gidebilir. Bunu Ecevit döneminde en iyi şekilde gördük.

SERT ÜSLUP TEPKİ ÇEKTİ

Erdoğan'ın artan sert üslubu tepki çekti. BBP lideri Yazıcıoğlu'nun ölümü %1 bile olsa etkiledi. n Ergenekon ve Davos, işsizlik ve yoksulluktan önde gelmiyor. Davos duygusal bir süreçti, etkisi 15 günde bitti. İnsanlar aç, Davos'u düşünmüyor. n Seçmen, bölgesinde AK Parti ile kim yarışıyorsa ona oy verdi. CHP güçlüyse CHP, MHP güçlüyse MHP etrafında birleşti. AK Parti, kendi tabanını kaybetmeye başladı. Şu anda en büyük avantajı, kötü muhalefet.

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber