İlaçsız tüp bebek...

Haber Giriş : 20 Nisan 2009 23:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye'de ilk kez uygulanan 'dondurulmuş embriyo' ve 'İlaçsız Tüp Bebek Yöntemi' meyvesini verdi.Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Gürgan ve ekibi, Türkiye'de ilk kez 'İlaçsız Tüp Bebek Yöntemi' ve 'dondurulmuş embriyo' teknolojisiyle sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesini sağlayarak tarihe geçti. 30 yaşındaki S.D'ye İlaçsız Tüp Bebek Tekniği uygulanarak elde edilen sağlıklı embriyolar seçilerek transfer edildi ve geri kalan embriyolar donduruldu. Bu transfer işleminden sonra çoğul gebelik elde edildi. Ancak çoğul gebelik komplikasyonu ile bebekler 22. haftada kaybedildi.

Gebelikler düşük ile sonuçlandıktan sonra dondurulan embriyolar çözülerek yeni bir transfer işlemi gerçekleştirildi ve bu kez tekiz sağlıklı bir gebelik elde edildi. Anne S.D. 3.5 kilogram ağırlığında sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi.

YAN ETKİ ORTAYA ÇIKABİLİR

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, tüp bebek tedavisinde yumurtanın olgunlaşması için birtakım ilaçların kullanıldığını ancak bu ilaçların fazla dozda verilmesi halinde özellikle 'polikistik yumurtalık hastalığı' olan kadınlarda ciddi yan etkiler ortaya çıkarabildiğini anlattı. Gürgan, bu durumun hastanın hayatını tehlikeye atabilecek boyuta bile gelebileceğini anımsattı.

Bu nedenle hem yan etkilerden korunmak, hem ilaçlara ödenen paraları azaltmak, hem de hastaların daha az hekime gelmelerini sağlamak amacıyla İlaçsız Tüp Bebek teknolojisinin kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Gürgan, "Bu teknoloji ile kliniğimiz 19 doğurtulmuş gebeliği elde etti. Ülkemizde bu teknik artık yerleşmiş olarak kullanılıyor ve yüzde 33'lere varan gebelik oranı ile başarıyla sürdürülüyor" diye konuştu.

BAŞARDIĞIMIZ İÇİN GURURLUYUZ

Dünyada şu anda İlaçsız Tüp Bebek Yöntemi ile doğan binin üzerinde bebek olduğu tahmin ediliyor. Prof. Dr. Timur Gürgan, bu teknolojinin normal tüp bebek tedavisinden daha ucuz olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: "Bu teknolojiyi Türkiye'de ilk defa uygulayıp gebelik elde eden ve doğurtan merkez olmaktan iftihar ediyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber