ÇEV'in fişlemeleri devletin resmi raporlarında

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2009 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon soruşturması kapsamında genel merkezi aranan ve başkanı (Gülseven Yaşer) 'firari şüpheli' olan Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV)'in burs verdiği öğrencilere yönelik yaptığı fişlemeler devletin resmi raporları ile belgelendi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin hazırladığı 2002 yılı raporunda, ÇEV'in burs verdiği öğrencileri 'dinci, irticacı, nurcu, tarikatçı, imam hatipli, kapalı, Kürt, Alevi' şeklinde tasnif ettiği ortaya çıktı.

ÇEV'in bursiyer öğrencileri tespit ederken tamamen ideolojik yaklaştığını ortaya koyan Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin 25.10.2002 tarih ve 34 sayılı denetim raporuna göre, İstanbul Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Çağdaş Eğitim Vakfı arasında 26.12 1997 tarihinde yapılan protokol 2000 yılına kadar uygulanmış. Protokolle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na müracaat eden öğrencilerden burs verileceklerin seçimini yapma görevi de Çağdaş Eğitim Vakfı'na bırakılmış. 1000 öğrenci kontenjanı ile başlayan uygulama 2000 yılına kadar devam devam etmiş.

BURSLAR İDEOLOJİYE GÖRE DAĞITILMIŞ

İki kısımdan oluşan tespit raporunun birinci bölümünde, ÇEV'in burs vereceği öğrencileri seçerken nasıl ayrımcılık yaptığı gerçeğini ortaya koyuyor. Müfettiş raporlarına fişleme olarak geçen tespitlerde Çağdaş Eğitim Vakfı'nca üniversite öğrencileri müracaat formlarında, 'dinci, irticacı, fethullahçı, nurcu, tarikatçı, imam hatipli, kapalı, Kürt, Alevi' şerhler düşülerek tasnif edilmiş. Müfettiş raporlarında bu durum, 'Ayrıntılı fişleme kayıtları düşürülmek suretiyle burs verilen öğrencilerin seçiminde ırk, din, mezhep ayrımcılığı yapıldığı' tespitine yer veriliyor.

MÜFETTİŞLER: NEDEN ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI?

Raropun 'Tespitler-2' kısımda ise İstanbul Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın kendisi burs verme imkanına sahip olduğu halde bu işinin neden Çağdaş Eğitim Vakfı'na yaptırdığı da soruluyor. Raporun bu bölümündeki değerlendirme şöyle: "...Diğer taraftan, vakıf senedine göre eğitime destek amacıyla yardımları bizzat yapabilme imkânına sahip olduğu halde, İstanbul ili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, binlerce öğrenciye verdiği burslar için seçimi Çağdaş Eğitim Vakfı'na, Cem Vakfı'na Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğine ve Rotary Kulübü'ne yaptırmış. Bu hususun değerlendirilmenin yapılması için raporun bir örneği gereğinin yapılması için İçişleri Bakanlığı'na gönderilmiştir. Sonucu ne oldu acaba?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber