Çiçek'ten Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2009 19:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Bizim ne Ermenistan ile ne de herhangi başka bir ülke ile temaslarımızda Azerbaycan'ın menfaatlerine aykırı, Azerbaycan'ı üzecek bir adım atmamız mümkün değildir" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Çiçek, Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerine değindi. "Türkiye, komşularıyla, bölgesinde her zaman barıştan, huzurdan ve istikrardan yana olmuştur. Bu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin esasen geleneksel dış politikasıdır. 'Yurtta sulh, cihanda sulh'... Bu bizim temel ilkemiz." diyen Çiçek, şunları söyledi:

"Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi sürecinde, belli bir aşamaya geldiğimizin ilan edilmesiyle gelinen bu sürecin, sanki Azerbaycan'ın milli menfaatlerini hiçe sayar bir mecrada ilerlediği gibi bir izlenim yaratan, yanlış ve spekülatif haberlerden rahatsızlık duyduğumuzu açıkça ifade etmek istiyorum.

Ülkeler arasında itilaflarla ilgili müzakerelerin detaylarının belli bir olgunluğa ulaşmadan kamuoyuyla paylaşılması usulden değildir, belli bir noktaya geldikten sonra bunlar kamuoyuyla paylaşılabilir. Aksi halde bu türlü ilişkilerde, bu türlü müzakerelerde beklediğimiz bir fayda varsa, işte baştan katletmiş olursunuz.

Onun için çeşitli barış görüşmelerinde yukarı Karabağ itilafına ilişkin Minsk sürecinde ve daha birçok süreçte izlenen yol da budur. Bundan hiçbir şekilde başka anlamların çıkarılmaması gerekmektedir.

Türkiye kapalı kapılar ardından Azerbaycan'ın menfaatlerini hiçe sayan bir tavrın içerisinde olmamıştır."

Türk dış politikasının Kafkaslar'da, barışı ve refahı amaçladığını belirten Çiçek, "Ermenistan ile ilişkilerimizin normalleşmesiyle hedeflenen budur" dedi.

Çiçek, "Türkiye'nin Karabağ politikası bellidir ve hiçbir şekilde değişmemiştir" vurgulamasıyla, Türkiye'nin, Yukarı Karabağ sorununu Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde barışçı ve kalıcı bir çözüme kavuşmasını arzu ettiğini bildirerek, "Yukarı Karabağ sorunu çözülmeden, bölgede kalıcı huzur, istikrar ve iyi komşuluk ilişkilerini tesis etmek mümkün değildir ve mümkün de olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber