Hastalanan Vali yardımcısının battaniye ile taşınması haberlerine açıklama

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2009 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, evinde fenalaşan Edirne Vali Yardımcısı'nın battaniye ile ambulansa konulmasına ilişkin haberler üzerine, "Lojmanda kalanlara ait araçlar park halinde olduğu için ambulansımız direkt kapıya kadar yanaşamamıştır. Hasta yaralı taşıma teknikleri arasında da yer alsa bile battaniye ile taşınmanın hoş bir görüntü olmadığının bilincindeyiz. Ancak hasta bu şekilde zamandan kazanmış, hayata dönme şansını yakalamıştır" açıklaması yaptı.

Bakanlık, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan 'Vali Battaniye ile taşındı' haberleri üzerine, Edirne il Sağlık Müdürlüğü ve 112 Çağrı Kayıt Sisteminden alınan bilgiler doğrultusunda açıklama yapılmasına gerek duyulduğunu kaydetti. Bakanlık açıklamasında, dün saat 12.06'da 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne gelen çağrı ile ambulansın 12.07'de hareket ettiğini, 12.12'de olay yerine vardığını belirterek, "Çağrı alındıktan ve ambulans hareket ettikten 5 dakika sonra olay yerine ulaşılmıştır. Vaka adresi

olarak belirtilen Kaleiçi Mahallesi'nde bululan İl Özel İdaresi Lojmanı çıkmaz bir sokaktadır. Ambulans şoförü ambulansı çıkış yönüne çevirmek ile uğraşırken, ekipteki doktor ve sağlık memuru hızla olay yerine çıkmışlardır. Bu arada binanın önünde lojmanda kalanlara ait araçlar park halinde olduğu için ambulansımız direkt kapıya kadar yanaşamamıştır. Ancak binanın asansörlü olmaması, merdivenlerinin dar olması nedeniyle resusitasyon için gerekli tüm malzemeleri (aspiratör, defibrilatör, oksijen tüpü v.b)

çıkarmanın zaman alacağı, sedyenin merdivenlerden çevrilemeyeceği anlaşılmış ve vakayı acil olarak yoğun bakım ünitesine nakletmek için zamana karşı yarışılarak hastanın hava yolu açık tutulup acil taşıma tekniklerinden olan battaniye ile geçici sedye oluşturarak kısa mesafelerde güvenle taşınması sağlanmıştır" denildi.

Açıklamada, vakanın travma hastası olmaması, durumun aciliyeti ve binanın fiziki koşullarının olumsuzluğu nedeniyle asansörü olmayan, dar merdivenlerden sedyenin çıkarılıp indirilmesinin zaman açısından hastanın aleyhine olacağı vurgulayarak, şöyle denildi:

"Binada ikamet edenlerde daha önce de benzer şekilde ameliyatlı hastalarını sedyenin dönmemesi nedeniyle ancak sandalye ile taşıyabildiklerini ifade etmişlerdir. Ancak bilinci kapalı durumdaki Vali Yardımcımız için sandalye ile nakil de mümkün değildir. Burada asıl dikkat edilmesi gereken durum vakanın bir an önce yoğun bakım koşullarında müdahale edilmesi gerektiğidir. Hasta yaralı taşıma teknikleri arasında da yer alsa bile battaniye ile taşınmanın hoş bir görüntü olmadığının bilincindeyiz. Ancak hasta

bu şekilde zamandan kazanmış, hayata dönme şansını yakalamıştır. Çünkü hastanın ambulansta resüsitasyona cevap şansı daha yüksektir. Zaman kaybedilmeden hasta acil yardım ambulansına alınmıştır. Ambulansta hastaya gerekli müdahale yapılmış, 3 dakika gibi kısa bir süre içerisinde vaka Edirne Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne getirilmiştir. Komuta Kontrol Merkezi Edirne Devlet Hastanesi Acil Servisi'ni arayarak Kardiyoloji, Anestezi ve Reanimasyon uzmanlarının hazır bir şekilde bulunmasını sağlamıştır. Acil

serviste kalp mesajı ve canlandırma işlemine devam edilmiştir. Bu arada hasta için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Koroner Yoğun bakım Ünitesi ile görüşülerek hastanın nakli sağlanmıştır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji bölümünde tıkalı olan damarı açılarak stend uygulanmıştır. Hasta halen Üniversite Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde izlenmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber