Haberal, nasıl bir tutuklu?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Nisan 2009 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tutuklandığı gün hastaneye kaldırılıp yoğun bakımda tedaviye alınan ve dün anjiyo olan Haberal, ziyaretçi kabul edip, dışarı mesaj gönderiyor. Hiçbir tutukluya tanınmayan ayrıcalık tartışma başlattı.

ERGENEKON terör örgütü iddiasıyla başlatılan soruşturması çerçevesinde yapılan 12. Dalga'nın ardından tutuklanarak Metris Cezaevi'ne konulduğu gün kalp rahatsızlığı nedeniyle İ.Ü. Kardiyoloji Enstitüsü'ne kaldırılan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'a dün anjiyo yapıldı. Kardiyoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansu ile Prof. Dr. Zerrin Yiğit'in de aralarında bulunduğu ekip tarafından yapılan anjiyoda Haberal'ın ana damarlarından birinin tıkalı olduğunun tespit edildiği iddia edildi.

YOĞUN ZİYARETÇİ AKINI

HASTANEYE kaldırıldığı günden beri yoğun bakımda tutulan Haberal'ın, ziyaretçi kabul edip, dışarıya mesaj göndermesi ise akıllarda soru işaretleri yarattı. Haberal'ı ziyaret edenler arasında eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, eski bakanlar Hüsümattin Özkan, Zeki Çakan, İstemihan Talay, Onur Kumbaracıbaşı, CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, Pediatrik Transplantasyon Derneği üyeleri Richard Fisseleate, Ayşin Bakkaloğlu, Oğuz Söylemezoğlu ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de vardı.

UZUN SÜRE HASTANEDE KALACAK

DÜN anjiyonun ardından Haberal'ı ziyaret eden Kumbaracıbaşı, ?Sağlık durumu şu an için iyi ama kontrol altında tutulması gerekiyor. Sanıyorum uzunca bir süre burada tedavi görmesi gerekecek' dedi. Daha önce hiç bir tutuklunun yaşamadığı bir ayrıcalığa sahip olduğu gözlenen Haberal'ın durumunu hukukçular ve doktorlar değerlendirdi. İşte o değerlendirmeler:

ZİYARETÇİ TRAFİĞİ UYGUN DEĞİL

İstanbul Tabip Odası Gen. Sek. Hüseyin Demirdizen: Yoğun bir ziyaretçi trafiği olması uygun değil. Doktorların açıklamasını izledim; kalp sorunu var ama düzeyiyle ilgili bir tesbit yok. Şikayetlere yol açan sebep bilinmiyor. Henüz anjiyosu yapılmadığı için hastalığın boyutu hakkıda tanı konulmamış. Bize göre, sınırlı sayıda yakını ya da tandığının yoğun bakıma girmesi Haberal ve diğer hastalar için sıkıntılı olur.

İZOLE EDİLEREK KORUNMALI

Kalp Sağlığı Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez: Yoğun bakımdaki bir hastanın ziyaretçi trafiğne uğraması doğru değil. Yoğun bakımın birinci prensibi; hastayı izole etmektir. Hasta izole edilerek tüm dış etkenlerden korunması sağlanır ve tüm riskler minumuma indirilir. Bunun bir diğer nedeni de kalp hastalarının psikolojik durumunun son derece hassas olmasıdır.

DEMEK Kİ YOĞUN BAKIMLIK DEĞİL

Prof. Dr. Hüseyin Hatemi: Hasta bir tutuklu ile savcılık izniyle görüşülmesi kötü bir şey değil ama yoğun bakımda olan birisinin görüşmeler yapması sıhhi bakımdan düşündürücü. İnsan şunu düşünüyor, yoğun bakım gerektirecek bir durumdaysa savcıdan önce doktorlar izin vermez. Bu durum insanda biraz gariplik uyandırıyor. Demek ki, yoğun bakımı gerektiren bir hali yok. Sayın Haberal'ın ziyareti için verilen iznin başka bir tutuklu hasta için de verildiğini zannetmiyorum.

Haberal'ın tahliyesi istendi

DÜN anjiyo olduktan sonra uzun süre hastanede kalacağı açıklanan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın avukatları, tedavi süreci uzayacağı için ?sağlık sorunları nedeniyle' tutuksuz yargılanma talebinde bulundu. İtiraz dilekçesini 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunan avukatlar, Mahkeme Başkanı ile tartıştı. Avukatlar, ?Dilekçemizi şimdiden değerlendirin' derken Mahkeme Başkanı ise ?Mesai saati geçti, yarın bakarım' dedi. Ancak avukatlar, ?Müvekkilimiz hasta zaman kaybedemeyiz' diyerek bir süre daha tartışmaya devam ettiler. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel'in avukatları da müvekkilerinin tutukluluğuna itiraz etti.

Bu arada birçok hastanesi bulunan ve kendisi de tanınmış bir doktor olan Haberal'ın tutuklandığı güne kadar kalp rahatsızlığından haberdar olmaması ise dikkat çekici bulunuyor. Ergenekon tutuklularının ?sağlık sorunlarını' öne çıkartarak cezaevinden kurtulma çabaları birçok kez tekrarlanmış bir yöntem.

Sanıkların banka hesapları incelenecek

?ERGENEKON davasının dünkü duruşmasından mahkeme sanıkların 1999'dan itibaren banka hesap hareketlerinin MASAK'tan sorulmasına karar verdi. Ayrıca mahkeme sanık Kemal Kerinçsiz'in sorgu ve savunması sırasında sarfettiği sözlerle ilgili Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Mahkeme heyeti ara kararı hazırladığı sırada, duruşmayı izleyen tiyatro sanatçısı Levent Kırca'nın da aralarında bulunduğu kimi sanatçılar, sanıklarla el salladı. HABER MERKEZİ

Silivri'den Haseki'ye bir hasta daha

BAŞKENT Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın anjiyo olduğu Haseki Hastanesi'ne dün Silivri Cezaevi'nden bir nakil daha gerçekleşti. Ergenekon davası tutuklu sanıklarından Mete Yalazgil'de dün tedavisi için Silivri Cezaevi'nden Haseki Hastanesi'ne sevk edilirken, Ergenekon sanıklarının tutuklandıktan sonra cezaevinde kaldıkları kısa sürenin ardından rahatsızlanarak hastaneye sevk edilmeleri dikkat çekti. İşte Ergenekon hastaları:

İLK TAHLİYE ERUYGUR'A: Terör Örgütü Üst Yöneticisi olarak suçlanan emekli Orgeneral Şener Eruygur, Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde, düşme sonucu beyin kanaması geçirerek Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen Eruygur daha sonra GATA'ya yatırıldı. GATA'da eşi ile doktoru arasındaki internete düşen konuşma hastalık konusunda şüphe doğurdu.

TOLON ZAYIFLADI: Terör Örgütü Üst Yöneticisi olarak suçlanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, strese bağlı kilo kaybını gerekçe göstererek defalarca hastaneye gidip geldi. Tolon, tartışmalı bir şekilde 23 Ocak 2009'da GATA'ya sevkedilmesinin ardından, sağlık sorunları ve yaşı nedeniyle mahkemece tahliye edildi. Tolon internete düşen ses kaydında ağır sporlar yaparak bilinçli olarak zayıfladığını anlattı.

ERSÖZ HALA GATA'DA: 6 ay firari gezdikten sonra Ankara'da bir hastanede yakalanan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, tutuklandığı gün kalp rahatsızlığı nedeniyle Koşuyolu Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedavisi bittikten sonra Silivri Cezaevi'ne gönderildiği gün yeniden rahatsızlanınca önce Haseki'ye buradan da GATA'ya gitti. Ölümcül hastane virisü kaptığı iddia edildi. Ancak tahliye talepleri hep reddedildi. Halen GATA'da yatıyor.

GATA'YA GİTMİYOR: Veli Küçük tutuklandığı günden bu yana sürekli hastanelere gidip gelmesine rağmen GATA'ya gitmeyi hiç istemedi. Mide ve bağırsaklarından rahatsız olduğu belirtilen Küçük'ün tahliye istemi de reddedildi.

ALBAYLAR'IN KALBİ TUTTU: JİTEM'in kurucularından emekli Albay Arif Doğan ise 16 Ağustos 2008'de Ankara'da tutuklanmasının ardından Koşuyolu Hastanesi'ne yatırıldı. Eekli Albay Atilla Uğur, kalp rahatsızlığını gerekçe göstererek Haseki Hastanesi'ne gitti, ardından Siyami Hersek Hastanesi'ne yatırıldı.

SUSURLUK RAPORU YARAMADI: Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin, Susurluk'ta aldığı cezayı yatmasını önleyen raporu Ergenekon'da da kullanmak istedi. Kabul edilmeyince Şişli Etfal Hastanesi'nden aldığı raporla tahliye talebinde bulunan Şahin'in bu talebi mahkeme tarafından reddedildi. BÜNYAMİN DEMİRKAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber