Vekil 5 yılda kalır endisesi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 23 Nisan 2009 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nuray BABACAN Şehriban OĞHAN-ANKARA

Çalışması yapılan pakette, Anayasa değişikliği oylamalarında milletvekillerinin 5 yıllık görev süresinin 4 yıla, cumhurbaşkanının da 7 yıldan 5 yıla indirilmesi ayrı oylanacak. AKP, cumhurbaşkanının süresinin indirilip, vekillerin sürelerini azaltmayabileceği endişesini taşıyor.

TBMM gündemine gelmesi beklenen ve AB için gerekli düzenlemelerle birlikte cumhurbaşkanının görev süresi ile milletvekili seçilme süresini içeren paketle ilgili ilginç bir kaygı tartışılıyor. Parti kararı alınamayan ve gizli yapılan Anayasa değişikliği oylamalarında bu dönem için milletvekillerinin 5 yıllık görev süresinin 4 yıla indirilmesi ile cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl yerine 5 yıl olması ayrı ayrı oylanacak. AKP yönetimi, böyle bir oylamada, cumhurbaşkanının görev süresinin azaltılıp, milletvekillerinin kendi sürelerini azaltmayabileceği endişesini taşıyor. AKP, "Ombudsmanlık, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı, Türkiye milletvekilliği, partilerin kapatılmasının zorlaştırılması" gibi maddeleri içeren mini paket için alternatifli çalışma yapıyor. Paketin muhalefete götürülme aşamasında, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği görev sürelerinin bu dönem için "aynen devam etmesi veya düşürülmesi" seçenekleri olacak. Mini paketin tartışılan ikinci maddesini, parti kapatmanın zorlaştırılması oluşturacakAKP yönetimi parti kapatmalara, AB'nin bu konudaki uygulaması olan 'Venedik Kriterleri'nin getirilmesini planlıyor. Bu kriterler, şiddet, terör ve ırkçılığa doğrudan bulaşmış ya da bunları övüp destekleyenler dışındaki partilerin kapatılmamasını öngörüyor. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı, AİHM'de olduğu gibi vatandaşlara itirazda bulunma hakkı veriyor. Anayasa Mahkemesi, iş yükü gözönünde bulundurularak, iki daireli bir yapıya dönüştürülüyor. Vatandaşlar mahkeme sürecini tamamladıktan sonra, haklarında verilen hükme, AİHM'de olduğu gibi Anayasa Mahkemesi'nde itiraz etme hakkına sahip olacaklar.

AKP ile uzlaşarak Anayasa değişmez

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa değişikliği tartışmalarına, "AKP ile uzlaşarak bu Anayasa'da hiçbir değişiklik yapılamaz" sözleriyle katıldı. Okay, dün şunları söyledi: "Milletvekilleri ve cumhurbaşkanının görev süresi tartışılıyor. Bu konuda tartışılacak bir husus yoktur."

Anayasa için zemin yok

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Parlamentoda anayasa değiştirmek için gerekli uzlaşma ve diyalog zemini yok" dedi. İradenin ortaya konulması gerektiğini belirten Vural, AKP'nin Anayasa değişikliği için CHP ile uzlaşması halinde, MHP olarak değişiklik teklifine destek verebileceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber