500 bin kişi iş projesinin detayları netleşti

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Nisan 2009 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşkur'da kaydı bulunanlar arasında kurayla iş sahibi olacak işsizler gereksiz işlerde değil kalıcı eser bırakacak projelerde çalıştırılacak.

Proje ile 500 bin kişi işe kavuşacak...Kriz nedeniyle kısa vadede iş bulma umudu olmayan işsizlerin kamu yararına işlerde geçici çalıştırılmalarını amaçlayan projenin detayları netleşmeye başladı. Yeni projeyle yaklaşık 500 bin işsiz hem ayda 527 TL maaş alacak hem de yeni bir meslek öğrenecek. İşsizler çöp toplama işleri yerine kentleri güzelleştirecek ve kalıcı eserler bırakacak büyük projelerde istihdam edilecek. Şanslı işsizler, işsizler arasından kurayla seçilecek.

RESMİ İŞSİZ SAYISI ARTACAK

Edinilen bilgilere göre 6 ay maaş alacak işsizler, İşkur'da kaydı bulunan işsizler arasından yapılacak kura, kayıt sırası, yaş, cinsiyet ve mesleki birikim gibi unsurlar dikkate alınarak belirlenecek. İşkur kayıtlarında 1 milyon 300 bin işsiz görünüyor. Proje, bundan sonra kayıt yaptıracak işsizlere de açık olacak. Bu nedenle resmi işsiz kayıtlarında büyük patlama bekleniyor.

3 ÖNEMLİ SONUÇ

Proje, ekonomik sonucu olmayan ?çukur kaz-çukur doldur? mantığının dışında ?kalıcı eser bırakma? yaklaşımıyla hazırlandı. Taslak çalışmada, projenin 3 amacı şöyle belirlendi: 500 bin işsizin evine, iş bulma umudunun olmadığı dönemde düzenli maaş girecek. İşsizler, çalıştırılacakları geçici işlere başlamadan alacakları eğitim sayesinde meslek edinip bu mesleği, kriz sonrasında da kullanabilecek. İşsizlerin bitireceği projeler sayesinde bir çok kentin altyapı ve üstyapı sorunu çözülecek, kentler güzelleşecek.

ESKİ ESERLER ONARILACAK

Yetkililer, işsizlerin hangi işlerde çalıştırılacaklarına ilişkin kesin bir liste oluşturulmadığını, iş listesinin bölge ve kentlerin özel ihtiyaçlarına göre çeşitlilik göstereceğini belirttiler. Projenin özellikle valilerden gelecek iş önerileriyle daha da geliştirileceği, bunun için valilere öneri sunmaları için belirli bir süre verileceği öğrenildi. Bakanlık, şu 4 iş projesi üzerinde çalışıyor:

Eski eser onarımı ve restorasyonu: Bu projeyle bir çok kentte harabe durumunda bulunan eski eser restore edilerek turizme kazandırılacak. Meslek sahibi olan işsizlere öncelik verilecek. Projede yer alacak diğer işsizlere restorasyon eğitimi verilecek.

YOLLAR YEŞİLLENECEK

Yeşil alan yaratılması: Kentlerde harabe görüntüsü veren Hazine'ye ait boş arsa ve alanlar yeşil alana dönüştürülecek. İşsiz peyzaj ve çevre mühendislerine öncelik verilecek. Projelerde yer alacak diğer işsizler eğitilip işe başlatılacak.

Park ve bahçe düzenleme: Kaynak yokluğu nedeniyle harabeye dönüşmüş park ve bahçeler yeniden düzenlenecek. Otoyol ve bölünmüş yol kenarları da yeşillendirilecek.

Bahçıvan ve peyzaj mühendisleriyle bu alanda eğitim alan diğer işsizlere kapı açılacak. Bahçe duvarı: Okul ve kamu kurumlarının bakım, onarım, badana ve boyası yaptırılacak; etraflarının duvar veya demirle çevrilmesi sağlanacak. Park, bahçe ve sokak aralarının temizliği, çöplerinin toplanması ise en son noktada düşünülüyor.

Erdoğan SÜZER/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber