e-Devlet kısa devre yaptı

Haber Giriş : 24 Aralık 2004 05:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşın görevi, devletine vergisini vermek ve koyduğu kuralların dışına çıkmamak. Bunun karşılığında devletinden beklediği hizmetleri, yerinde, zamanında ve kaliteli bir biçimde alabilmek istiyor. Tüm bunların sağlayabilmenin temel yolu olarak da gelişen teknolojinin nimetlerinden faydalanılması birinci şart olarak gösteriliyor. İçinde Türkiye'nin de bulundu 191 Birleşmiş Milletler ülkesi, vatandaşlarını ideal elektronik devlet şartlarına ulaştırabilmek için elinden gelen çabayı gösteriyor. Bunun için kriterler koyuyor ve bu kriterlerin takipçisi olarak devletlere öneriler getiriyor. Devletlerin gösterdiği çabayı yıllık olarak değerlendiren BM, 2004 yılında e-devlet için gösterilen çabaları tablolar halinde yayımladı.

Tablolardan çıkan sonuçlar Türkiye için oldukça iç karartıcı: Türkiye'nin 191 ülkenin içinde elektronik devlete hazırlık aşamasında 57. sırada olması bizim dünyanın üçte ikilik bölümünden daha iyi bir konumda olduğumuzu gösteriyor olsa da geçen sene 49. sıradaki yerinden 8 basamak aşağı inmesi 2004 yılını iyi geçirmediğimizi gösteriyor.

Panama, Peru, Tayland, Kolombiya, Bulgaristan, Filipinler gibi ülkeler Türkiye'ye kıyasla e-devlet alanında çok daha hızlı gelişiyor. Bu sıralamada dikkate alınan insan kaynağı ve internetleşme gibi endekslerde durumumuz birçok ülkeye kıyasla iyiyken ortalamayı, neredeyse ilk yüzdeki ülkelerin altında bulunan telekom endeksi bozuyor.

EĞİTİMDE ÇOK KÖTÜYÜZ

BM, bilginin yayılmasını sadece e-devlet kapsamında değil; eğitim seviyesi ve buna bağlı bilgi kullanımı alanında da inceliyor. Ne yazık ki bu alanda dünyanın birçok ülkesinin gerisindeyiz. BM'nin eğitim sorunlarını tamamlamış ülkeleri dışarıda bırakarak yaptığı araştırmada Türkiye; Botsvana, Suudi Arabistan, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Şili ve Arjantin gibi ülkelerin gerisinde çıktı. Bu geriliği sağlayan en önemli faktör ise ne yazık ki son yıllarda yokluğunu önemli bir şekilde belli eden eğitim konusu...Eskiden AB ülkeleriyle yarıştığımız bilgi kulanımı konusunda bu sayılan ülkelerin gerisinde olmamızdan daha kötüsü, Türkiye'nin hemen arkasındaki ülkelerin isimleri: Kazakistan, Çin, Moğolistan ve El Salvador...

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber